Angajatul unei balastiere din Buzău a făcut o descoperire, considerată de arheologi unică în Subcarpaţii de Curbură. Este vorba despre o sabie care se pare că are o vechime de aproximativ 3.600 de ani.

Buzoianul a găsit artefactul în timp ce efectua săpături în albia răului Buzău, şi s-a prezentat la Muzeul Judeţean, aşteptând să fie recompensat în bani, potrivit legii.

„Buzoianul nu vrea să îi fie dezvăluită identitatea şi nici locul în care a fost descoperită sabia. Vă pot spune doar că a fost găsită într-o balastieră din nordul municipiului. Dânsul a aflat din presă că se desfăşoară săpături arheologice la Cârlomâneşti şi, după ce a descoperit sabia, s-a prezentat la arheologii de acolo. Pe acel şantier însă lucrează arheologi de la Bucureşti, care l-au îndreptat către noi. Astfel, a ajuns la Muzeul Judeţean. Sabia se află acum în depozitul nostru şi după evaluare, buzoianul urmează să îşi primească recompensa”, a declarat directorul Muzeului Judeţean Daniel Costache.

Veche de peste 3.600 de ani

Potrivit aceleiaşi surse, sabia datează, cel mai probabil, din anii 1600-1300 î. hr.

„Pare a fi datată la sfârşitul Epocii Bronzului, începutul Epocii Fierului, adică are vreo 3.600 de ani vechime. Este o descoperire unică în zona Subcarpaţilor de Curbură, o piesă ce se regăseşte în general în depozite tezaurizate. În condiţiile date, în care nu ştim cu exactitate unde a fost îngropată, ea fiind probabil adusă de ape, ne este mai greu să ne pronunţăm pentru că nu o putem contextualiza cum ne-am fi dorit. Vor urma însă analize fizico-chimice şi tot vom afla. Este clar însă că a aparţinut unui războinic. În aceea perioadă, în care metalul nu se găsea, o sabie era atât o armă, cât şi un obiect cu valoare de tezaur. Era greu să poţi înarma o armată, şi de aceea, după bătălii, săbiile erau recuperate de pe câmpul de luptă”, a mai declarat Daniel Costache.

Sabia descoperită în balas­tiera de la Buzău urmează să fie expusă publicului în cadrul Muzeului Judeţean.

DISTRIBUIȚI
loading...