Deputatul social-demo­crat buzoian Sorin Lazăr a participat, în data de 21 noiembrie, la Conferinţa Preşedinţilor din Parlamentul European, condusă de Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European.

Cu ocazia acestui eveniment, a avut loc şi o întrevedere cu preşedinţii comisiilor parlamentare din Camera Deputaţilor şi Senat, în cadrul căreia discuţiile s-au axat asupra politicii de coe­ziune şi asupra rolului pe care Europa îl are ca şi actor glo­bal. Tangenţial, s-a dezbătut cadrul financiar multianual, viitorul UE post-Brexit, politica de securitate şi apărare comună.

,,Orice discuţie cu referire la reforma Politicii de Coeziune la nivelul Uniunii Europene trebuie să pornească de la cinci ipoteze şi cinci mari obiective. Ipotezele sunt următoarele: reforma politicii de coeziune nu trebuie să afecteze fondurile structurale şi de coeziune acordate statelor UE în cadrul în următorul Cadru Financiar Multianual; propunerea pentru implementarea unui buget al Zonei Euro în cadrul bugetului UE nu trebuie să prevadă diminuarea sumelor alocate ţărilor UE şi care nu sunt membre ale Zonei Euro; regulile şi procedurile de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune trebuie flexibilizate; Tratatul de Guvernanţă economică şi Fiscală la nivel European trebuie să fie însoţit de un Plan Juncker special pentru ţările de coeziune (mai sărace) din UE, pentru a se asigura o marjă corectă de investiţii; trebuie consolidat un plan de asistenţă pentru ţările UE care vor să adere la Zona Euro.

De cealaltă parte, obiectivele politicii de coeziune sunt asigurarea stimulării creşterii economice poten­ţiale, asigurarea unei marje ridicate de investiţii în ţările în dezvoltare din UE, asigurarea reducerii sărăciei şi a excluziunii sociale, sprijinul creşterii competitivităţii economice şi sprijinul îmbună­tăţirii convergenţei instituţionale”, spune Sorin Lazăr.

Conform deputatului buzoian, dezbaterile au arătat că Parlamentul European se ­opu­ne oricărei reduceri a bugetelor aferente politicii de coeziune, în special a Fondului de Coeziune şi Politicii Agricole Comune, respectiv a Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală, ambele propuse de către Comisia Europeană. În acest context, România ar urma să beneficieze, comparativ cu perioada 2014–2020, de sume mai mari cu 5,6 miliarde de euro pentru politica de coeziune şi de menţinerea sumelor pentru politica agricolă, rezultând un total de aproximativ 46–47 miliarde euro.

,,În calitate de cetăţean român, îi mulţumesc domnului preşedinte Antonio Tajani pentru că, în ciuda unor opinii contrare, susţine, în contextul Brexit, pentru cadrul financiar multianual 2021-2027, continuarea politicii de coeziune fără diminuarea bugetelor aferente, în vederea reducerii continue a decalajelor de dezvoltare economică dintre ţările UE, lucru care ar fi evident în avantajul ţării noastre.

Vor urma negocieri grele, dar sperăm că ele vor avea un rezultat fericit pentru România!”, a scris deputatul Sorin Lazăr pe contul personal de Facebook.

DISTRIBUIȚI
loading...