De la începutul acestui an, unul dintre cele mai dezbătute subiecte este cel al formularului 600, formular utilizat pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale (CAS) şi a contribuţiei de asigurări sociale şi sănătate (CASS).

Deputatul social-democrat de Buzău Sebastian Radu face, într-un comunicat de presă, câteva precizări în legătură cu acest formular care, ,,dintr-un instrument financiar, a devenit o problemă”. El afirmă, nici mai mult nici mai puţin, că noile prevederi fiscale ar avantaja persoanele fizice care realizează venituri extrasalariale şi persoanele fizice autorizate: „Am urmărit cu interes discuţiile din spaţiul public referitoare la formularul 600, şi sunt surprins că aproape nimeni nu aminteşte faptul că acest formular există din anul 2012, deci nu este o noutate, dar este tratat ca atare. În urma emiterii OUG 79/2017 a apărut necesitatea completării acestuia de către persoanele fizice care realizează venituri extrasalariale şi persoanele fizice autorizate. Această ordonanţă a modificat anumite prevederi ale codului fiscal, prevederi care sunt în avantajul categoriilor de persoane fizice enumerate mai sus. Astfel, impozitul pe venit a scăzut de la 16 la 10%, CAS nu se mai plăteşte la valoarea integrală a venitului, ca în trecut, ci la o sumă pe care o va alege contribuabilul. De asemenea, CASS se va plăti la valoarea salariului minim pe economie şi nu la valoarea venitului realizat, aşa cum era până acum. În plus, cei care realizează venituri extrasalariale mai mici decât cuantumul salariului minim pe economie nu au obligaţia declarării şi plăţii acestor contribuţii”, susţine Radu.

În acelaşi timp, deputatul buzoian, care spune că el, personal, a depus Declaraţia  600, propune soluţii pentru dificultatea în care sunt puse o parte din persoanele care au obligaţia de a completa acest formular: „Singura problemă a actului normativ este aceea că se stabileşte obligaţia declarării şi plăţii acestor contribuţii pentru persoanele care au realizat venituri în anul 2017. Consider, ca persoană care a depus declaraţia 600, că acest lucru este greşit, deoarece o parte a acestora nu mai realizează venituri în anul 2018 şi, practic, vor fi taxate fără ca ei să mai realizeze venituri. De aceea, o rezolvare rapidă şi corectă a situaţiei este modificarea OUG 79/2017 în sensul obligativităţii declarării doar dacă contribuabilul realizează acele categorii de venituri în anul 2018 şi eventual completarea formularului de declarare a venitului cu rubricile specifice din declaraţia 600”. Deputatul social-democrat buzoian mai spune că lucrează la elaborarea propunerilor de modificare menţionate pentru ca situaţia să fie clară, iar cadrul legislativ să fie aplicabil, corect faţă de cetăţean şi uşor de înţeles pentru toţi factorii implicaţi.

DISTRIBUIȚI
loading...