Deputatul PMP de Galaţi Cătălin Cristache – care a deţinut o scurtă perioadă de timp, cu caracter interimar, preşedinţia organizaţiei judeţene buzoiene a Partidului Mişcarea Populară – face un apel către cei 32 de deputaţi şi 14 senatori din Galaţi, Brăila, Buzău şi Prahova pentru susţinerea unui proiect de lege care prevede realizarea Autostrăzii Estului, care va străbate aceste patru judeţe.

Cristache este, de altfel, iniţiatorul proiectului ­le­gislativ depus în Parlament de Partidul Mişcarea Populară privind realizarea Autostrăzii Estului, care va străbate judeţele Galaţi, Brăila, Buzău şi Prahova. Odată realizată, autostrada are potenţialul de a deservi peste 2 milioane de români şi ar ajuta zona de sud-est a ţării, aflată într-un proces avansat de dezindustrializare, sărăcire şi depopulare. „Efectele realizării acestui proiect de infrastructură ar fi colosale atât în plan economico–social, cât şi din perspectivă strategică în garantarea securităţii naţio­nale. Estimarea mea este că ar putea genera peste 50.000 de locuri de muncă, o creştere a PIB-ului zonei cu aproape 20% în primii cinci ani de funcţionare a autostrăzii, un avans conside­rabil al nivelului de trai al populaţiei şi posibile investiţii industriale de câteva sute de milioane de euro. Mai mult, având în vedere potenţialul navigabil al Dunării, am avea în sfârşit o infrastructură capabilă să lege fluviul care străbate România de sistemul de autostrăzi, oferind perspective uriaşe privind comerţul”, şi-a argumentat deputatul Cătălin Cristache demersul legislativ.

În plus, Partidul Miş­carea Populară vede în acest proiect de infrastructură o posibilă cale de legătură extrem de importantă şi cu Republica Moldova, o autostradă până la graniţă fiind un semnal important în planul politicii externe, mai ales în anul Centenarului.

Conform iniţiatorilor proiectului, autostrada Galaţi–Brăila–Buzău–Ploieşti este un proiect absolut necesar şi recunoscut ca atare şi la nivel guvernamental. De altfel, Guvernul României a recunoscut în mai multe rânduri că aceasta trebuie să fie o investiţie prioritară. Astfel, Master Planul General de Transport al României prevede construirea de drumuri expres care să conecteze oraşele Galaţi, Brăila, Buzău şi Ploieşti, urmând a fi implementate în orizontul de timp 2030. Acesta nu face altceva decât să modifice în totalitate un alt obiectiv stabilit într-un document strategic anterior – Strategia de dezvoltare a reţelei de drumuri şi autostrăzi din România – care prevedea construirea unei autostrăzi între aceste oraşe, urmând a fi implementată în orizontul de timp 2018.

„Pe această cale, fac un apel către toţi colegii parlamentari, indiferent de culoarea politică, să susţină acest proiect legislativ absolut vital pentru zona de Sud–Est a României, dând astfel o şansă uriaşă judeţelor Galaţi, Brăila şi Buzău. Dacă reuşim să trecem proiectul prin comisii anul acesta şi apoi prin plen, el poate fi prins la finanţare începând cu 2019 şi realizat în următorii patru ani”, a afirmat deputatul Cătălin Cristache, preşedinte al PMP Galaţi.

Conform acestuia, Partidul Mişcarea Populară consideră că partea de Sud-Est a României a fost, timp de aproape 30 de ani, văduvită de proiecte de infrastructură importante. “Efectele sunt aproape ca­tastrofale pentru zona Galaţi–Brăila: investiţii puţine, dezindustrializare, nivel al sărăciei în creştere, şomaj galopant, depopulare masivă prin emigraţie. Deşi cândva aici erau concentrate elemente cheie ale industriei româneşti, zona de sud – est a României se transformă, tot mai mult, într-un pol al sărăciei şi al deznădejdii pentru oamenii care locuiesc aici. Proiectul Autostrăzii Estului, Galaţi–Brăila–Buzău–Ploieşti, este o şansă unică pentru dezvoltarea economică a zonei de sud-est a României şi ar fi o reparaţie istorică necesară având în vedere deceniile de neglijenţă administrativă şi de lipsă de soluţii”, mai spune Cris­tache.

Autostrada ar urma să fie finanţată de la Bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor, având ca termen de finalizare patru ani de la aprobarea proiectului din Parlament.

,,Fac un apel la cei de 32 de deputaţi şi 14 senatori din judeţele Galaţi, Brăila, Buzău şi Prahova, dar şi la toţi factorii politici responsabili, să susţină acest proiect legislativ care ar ajuta extrem de mult zona de sud-est a României. Să lase la o parte orgoliile politice şi să acţioneze în interesul celor care i-au votat. Dacă reuşim să trecem prin Parlament proiectul în toamna aceasta, în 2019 poate fi bugetat, şi în patru ani poate fi terminat”, a scris deputatul PMP de Galaţi Cătălin Cristache pe pagina sa oficială de Facebook.

DISTRIBUIȚI
loading...