La Stațiunea de ­Cer­cetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Popăuți, din jude­țul Botoșani, a avut loc, în perioada 4-5 mai, cea de-a XIII-a ediție a Târgului Expozițional de Ovine, Pielicele, Karakul, Bovine, Plante Tehnice și Produse Tradi­ționale. Evenimentul, emblematic pentru acest județ, a cărui economie are un specific preponderent agricol, a reunit fermieri, producători, procesatori și crescători de animale.

La târg au participat mi­nistrul Agriculturii, Petre Daea, secretarul de stat Teodora Gheniu, candidatul care deschide lista PSD de la europarlamentare, Carmen Avram, oficialități județene, dar și membrii Departamentului pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală al Partidului Social Democrat, deputatul Valeriu-Andrei Steriu, senatorul Lucian Trufin, și deputatul buzoian Dănuț Păle.

Acesta din urmă, care este și vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, spune că a fost impresionat de modul de organizare a târgului: „Am văzut oameni implicați, oameni care pun suflet în ceea ce fac și care înțeleg foarte bine ce înseamnă agricultura pentru România. Am avut ocazia să ne consultăm cu fermierii la ei acasă, să aflăm ce am făcut bine până acum și ce nevoi mai au. De exemplu, aceștia propun modificarea actului normativ care prevede acordarea subvenției pentru producătorii de usturoi și vom analiza oportunitatea acestei modificări sau înființarea unui centru național antigrindină la Iași care le-ar proteja culturile”, spune Dănuț Păle.

Cu aceeași ocazie, membrii delegației au vizitat și noua fabrică de procesare a cânepii de la Dorohoi, care produce ulei de cânepă, cânepă decorticată, făină de cânepă și fibră de cânepă, atât în variante eco cât și convențional, toate din soiuri românești. „Am înțeles de la investitor că din această fabrică, așa cum arată testele pe care le-au făcut în Italia și Elveția, ies produse de calitate mult superioară celor care există pe piață la nivel european și sută la sută românești. Solul este propice, sămânța de cânepă utilizată este de bună calitate, condițiile climatice din zona Botoșani ajută și ele. Producătorii mai au nevoie de sprijin sub forma unor subvenții mai mari la acest tip de cultură în vederea stimulării producției și vom analiza această posibilitate pentru a crește interesul și altor fermieri pe acest segment”, mai spune deputatul social-democrat de Buzău Dănuț Păle.

DISTRIBUIȚI
loading...