Deputatul Adrian Mocanu, unul dintre „tăcuții” Legislativului, cunoscut pentru luările sale de cuvânt exclusiv la sesiunile solemne în care a depus jurământul, a avut, recent, o revelație și a propus, alături de alți doi colegi de partid… un proiect de lege! Prin acesta, Mocanu, alături de Ștefan Alexandru Băișanu și Daniel Olteanu, propune ca Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) – cea care reglementează și suprave­ghează piața pensiilor private, pe cea a asigurărilor și pe cea de capital – să fie desființată.

Cei trei susțin, în proiectul de act normativ, că există disfuncționaități în activitatea ASF și că aceasta ar fi manipulat piața de capital, la momentul când Darius Vâlcov a anunțat OUG 114, ceea ce a dus la prăbușirea acțiunilor pe bursă. Prin urmare, ei cer reînființarea celor trei structuri unificate în anul 2013 în Autoritatea de Supraveghere Financiară: Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Asi­gurărilor (CSA) și Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Un alt argument adus de inițiatori în favoarea desființării ASF este că aceasta a fost înființată în scopul transferului celor trei comisii sus-amintite la Banca Națională a României, lucru pe care inițiatorii îl consideră extrem de ­pe­riculos în condițiile în care prăbușirile pe Bursa de Valori București ar fi fost provocate de tranzacțio­narea unor volume extrem de mari de către bănci, asigurări, fonduri de pensii private, fonduri de investiții, exact entitățile care sunt reglementate de ASF.

„Prin Legea 126/2018 acest lucru s-a realizat în proporție de 50%, însă este foarte periculos ca și aceste trei sectoare financiare să intre, alături de cel bancar, în competența băncii centrale. De altfel, acest lucru s-a văzut în 19, 20 decembrie 2018, dar și în 14, 15 ianuarie 2019, când, în cadrul războiului BNR împotriva Guvernului și măsurilor fiscale anunțate și prevăzute de OUG 114/2018, prețurile principalelor acțiuni care compun indicele BET al BVB au căzut dramatic, această cădere fiind cauzată de tranzacționarea unor ­vo­lume exagerat de mari în raport la volumul mediu de tranzacționare a acțiunilor acestor emitenți, ceea ce indică o acțiune concertată de manipulare a pieței de capital, întrucât dețină­torii unor asemenea cantități de acțiuni la aceste compani sunt în principal instituțiile financiare componente ale principalelor grupuri financiar-bancare (bănci, asigurări, fonduri de pensii private, fonduri de investiții etc.), elemente care intră sub incidența abuzului de piață prevăzut de Legea 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, a Legii concurenței și chiar a siguranței naționale”, se mai arată în document. În opinia inițiatorilor, de fapt „problema constă în lipsa unei instituții guvernamentale (sau a unui minister al afacerilor financiare) care să se ocupe de politicile guvernului privind dezvoltarea celor trei sectoare financiare, întrucât aceste trei sectoare financiare trebuie să fie coloana vertebrală a economiei și nu să intre în aria de competență a băncii centrale”. Amintim că cele trei piețe, de capital, cea a asigurărilor și cea a pensiilor private, suprave­gheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, însumează aproximativ 23 de miliarde de euro.

Lăsând la o parte faptul că inițiativa grupului din care face parte Adrian Mocanu vrea să demoleze o structură care este, în fapt, o autoritate de reglementare, care există în toate țările lumii civilizate, miza pare a fi și o alta: prin spargerea în trei a Autorității de Supraveghere Financiară, s-ar tripla schema de personal și ar apărea încă două rânduri de posturi de conducere, toate cu salariile „nesimțite” din actualul ASF, pe care foștii colegi din Uniunea Social Liberală (PSD-PNL) ai parlamentarului buzoian le blamau nu cu mulți ani în urmă.

DISTRIBUIȚI
loading...

2 COMENTARII

  1. Omul viseaza la tipsia cu merele de aur.
    O spargere a ASF-ului presupune trei functii de conducere cu organigrame distincte, iar nivelul de slarizare nu va scadea, in cel mai fericit caz s-ar pastra.
    Vrabia malai viseaza. Cine stie? Daca partidul in care a misunat de curand ar ajunge o noua balama la alt partid, crede ca poate incerca de ce nu?
    Romania este plina de pafaristi, oportunisti, ipocriti, meschini, inculti dar si de oameni seriosi care stau deoparte si se minuneaza ce pot scorni unii sau altii.

  2. Extraordinar, a capatat viata. El habar nu are ce-i cu el pe acolo. A fost lansat si propulsat de taica-su ce era mare de tot in Buzau pe atunci. Cu multa minciuna si manipulare cam tot in acel timp a fost propulsat si Nicolicea, tot aici la Buzau unde primarul Boscodeala si Seful CJ Mocanu „taiau si spanzurau. Pungile cu alimente au facut minuni pe Valea Buzaului, Slanicului sau Calnaului. Uite asa ne-am pricopsit cu cine nu trebuie prin parlament, ce-i drept or fi ei vinovati dar si alegatorii au „orbul gainii”, cam asa stau lucrurile. Ca sa alegi un Mocanu sau pe celalalt de prin Mehedinti ce nu-l vazuse nimeni din Buzau si nu facuse nimic ptr. buzoieni si nu trecuse pe aici nicicand, inseamna ca ceva este putred cu alegatorii, ca nu prea le merge bibilica si o sa traim in veci vremuri grele, ca si pana acum din negura vremurilor.

Comments are closed.