După un an şi jumătate de mandat, opt parlamentari au luat cuvântul doar o singură dată, la depunerea jurământului, iar alţi 130 au vorbit de mai puţin de zece ori, în timp ce la polul opus avem aleşi care au avut peste 500 de luări de cuvânt, arată o analiză “Mediafax”.

Din 329 de deputaţi, opt au luat cuvântul în plenul Camerei o singură dată, la depunerea jurământului, în decembrie 2016. Printre aceştia se numără actualul ministru al Economiei, Dănuţ Andruşcă, deputatul Furic Iarco, din partea minorităţilor naţionale, membru al Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România şi Nicolae Bănicioiu, care a demisionat, în mai, din PSD şi a trecut în partidul lui Victor Ponta, Pro România.

Alţi 98 de membrii ai Camerei Deputaţilor au luat cuvântul de mai puţin de zece ori în mandatul de un an şi jumătate. Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educaţiei în Guvernul Ponta, a vorbit doar de două ori în acest mandat de parlamentar. În mai 2017, Sorin Cîmpeanu a demisionat din ALDE, rămânând deputat neafliat, iar în primavara acestui an s-a alăturat formaţiunii Pro România, partidul lui Victor Ponta.

Şi deputatul buzoian ALDE Adrian Mocanu a ales să vorbească puţin în cele trei sesi­uni parlamentare, mai precis doar de şase ori. La fel ca Sorin Cîmpeanu, şi Adrian Mocanu a schimbat taberele după ce a intrat în Parlament. Dacă la început a făcut parte din PMP, partidul fostului preşedinte Traian Băsescu, după ce a votat modificările aduse Codului Penal, Mocanu a fost exclus din partid şi s-a înscris în Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor.

Nici pe social-democratul Florin Manole – care se află la primul mandat de parlamentar – colegii nu au avut şansa să-l asculte vorbind în Parlament. Fost activist, actual politician care militează pentru drepturile omului, acesta a luat cuvântul de cinci ori într-un an şi jumătate.

La polul opus sunt 14 de­putaţi care au avut peste o sută de luări de cuvânt. Primul în top este fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache, pe care parlamentarii l-au putut auzi vorbind de 1.141 de ori în 66 de şedinţe. Diferenţa mare dintre el şi ceilalţi aleşi este faptul că deţine funcţia de preşedinte în mai multe comisii parlamentare, precum Comisia juridică sau Comisia specială pentru modificarea Legilor Justiţiei. Alţi deputaţi cu activitate remarcabilă din punctul de vedere al luărilor de cuvânt sunt Florin Roman (PNL), cu 202 în 89 de şedinţe, Corneliu Bichineţ (PMP), cu 176 în 94 de şedinţe, şi Márton Árpád (UDMR), cu 153 în 86 de şedinţe.

Nici senatorii nu au fost foarte activi de la depunerea jurământului până acum. Un număr de 32 de senatori din totalul de 136 au luat cuvântul de mai puţin de zece ori în plenul camerei superioare a Parlamentului , cei mai mulţi aleşi fiind de la PSD. Exact 19 social-democraţi nu s-au afirmat în actuala legislatură, printre aceştia fiind şi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, care are doar trei luări de cuvânt în plen. Nici vicepremierul şi mi­nistrul Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu, persoana desemnată să îi preia atribuţiile premierului Viorica Dăncilă în perioada 6-13 august, când aceasta este în concediu, nu s-a afirmat. El a vorbit doar de şase ori în plen, din 2016 şi până în prezent. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a vorbit în faţa colegilor din Se­nat de cinci ori în acest an şi jumătate, de când a depus jurământul.

De asemenea, există şi 30 de senatori care au luat cuvântul în plenul Senatului de peste o sută de ori. Cei mai activi au fost senatorii USR, Remus Mihai Goţiu luând cuvântul în plen de 482 de ori. Pe locul doi se află senatorul PSD Şerban Nicolae, cu 377 de luări de cuvânt, urmat de senatorul USR Florina Presadă, care a vorbit în faţa colegilor de 365 de ori. Şi fostul preşedinte al României Traian Băsescu s-a afirmat în faţa colegilor, senatorul PMP luând cuvântul de 227 de ori.

DISTRIBUIȚI
loading...

7 COMENTARII

  1. Democrația se bazează pe vot, eligibilitate și reprezentativitate. În forul reprezentativ suprem al poporului, fiecare segment social este reprezentat de omul ales de cetățeni din categoria sa socială. Prin urmare, există în țară intelectuali, ingineri, profesori, medici, economiști, juriști? Există și ei sunt reprezentați în Parlament. Există în țară oameni cu o pregătire precară? Există și ei sunt reprezentați de parlamentari aleși să reprezinte interesele acestei categorii. Mergând mai departe, ne întrebăm dacă există în țară hoți, găinari, cocalari, șmenari, corupți? Și tot noi ne răspundem: Oho, berechet! Ei bine, și aceștia sunt reprezentați în proporția în care au susținerea păturii sociale respective, la vot. Cine alege proști și hoți, dar vrea să fie condus competent și onest, să se ducă la doctor sau să se trezească. Văicărelile s-au dovedit ineficiente de-a lungul veacurilor.

  2. Mut,mut,dar la cules de voturi se pricepe,a-n-vatat de la tac-su,
    dar s-au inmultit,oare ce poate vorbii ionele dobrica s-au despre ce?
    In rest,buzaul rosu cum il stim!

  3. Este o veste bună. Dacă deschide gura cine știe ce enormități îi ies din cavitate și-mi va fi mai dificil să votez ALDE! Hoo, nu-mi săriți la beregată, că la europarlamentare nu mă prezint! Am devenit eurosceptic și mi se pare anapoda să votez pentru o instituție în care nu mai cred!

  4. Mi-a fost prezentat de către o cunoștință, într-o împrejurare inedită, și doa am dat mâna, iar timp de trei sferturi de oră nu a scos nici un cuvânt…Am crezut că e mut! Acu se confirmă!!

  5. El nu este mut, este doar o nulitate incompetent si semianalfabet. Ce poate spune petarda asta de om, cand el abia-si citeste numele in buletin?

Comments are closed.