Opinii

Demisia lui Carmen Dan, strategie de PR politic­

Scoaterea din scenă, abia acum, a ministrului de Interne, Carmen Dan, protejată a fostului lider PSD, Liviu Dragnea, pare doar mișcare de PR politic. Încă o încercare (de fațadă?) de dez-dragnizare a PSD. Pentru că episodul 10 august 2018 și mitingul electoral anunțat anul acesta, pentru aceeași dată, amenință să atârne, în scrutinul prezidențial, greu de gâtul social-democraților. Iar pentru PSD – ajuns la cel mai mic scor electoral din istoria partidului, jumătate din cel obținut în noiembrie 2016, la parlamentare – orice procent electoral pierdut poate fi fatal din punct de vedere politic.

Dacă lucrurile nu ar sta așa, Carmen Dan ar fi fost schimbată din funcție sau împinsă spre demisie de mai mult timp, căci existau motive, iar minciunile referitoare la episodul 10 august, lansate de anul trecut de la vârful Internelor și al Jandarmeriei, nu ar fi fost preluate inclusiv de doamna Dăncilă și livrate opiniei publice și chiar Comisiei Europene ca afirmații infailibile, ca adevăruri absolute.

Dacă lucrurile nu ar sta așa, acum am fi avut deja o anchetă finalizată, nu tergiversată – după modelul patentat în dosarele Revoluției și Mineriadei – prin sabotarea pe toate căile judiciare posibile. Am fi avut res­ponsabili puși sub urmărire pentru victimele gazate și bătute în 10 august. Am fi avut o anchetă care ar fi rămas la Parchetului General, acolo unde a fost demarată, nu preluată – deloc întâmplător – de DIICOT unde, după toate indiciile, va fi schimbată încadrarea. Și spun că nu e întâmplător pentru că, în septembrie 2018, ca să valideze scenariul fals al unei tentative de lovitură de stat, pe care a marșat și Carmen Dan și prin care doreau să justifice violențele Jandarmeriei din 10 august, îndreptate împotriva a mii de oameni nevinovați, Liviu Dragnea dădea tonul, din postura celui de-al treilea om în stat, la minciuni și manipulări. La care a subscris, docil, Jandarmeria, transformată în instrument de represiune și propagandă pentru oameni de la vârful Puterii. Astfel, la o lună după pro­testele, șefii Jandarmeriei – instituție condusă de un ofițer care a coordonat intervenția din 10 august, originar din Teleorman – avuseseră „re­velația”, la fel ca Liviu Dragnea, că a fost o tentativă de lovitură de stat și au făcut o sesizare la DIICOT. De fapt, au depus un proces-verbal, după cum explica atunci ministrul Carmen Dan. Pentru ei, nu a contat că nimeni, din nicio instituție din zona de securitate națională, nu avusese informația despre care vorbea Liviu Dragnea. Pentru ei a contat să existe o plângere oficială în acest sens, făcută de o instituție a statului.

Anul acesta, la finalul lunii iunie, DIICOT a cerut, de la Parchetul General, dosarul violențelor din 10 august. Deci, după aproape un an, timp în care Internele și Jandarmeria au încercat să obstrucționeze Justiția, refu­zând să pună la dispoziția procurorilor o serie de documente, iar procurorii de caz au fost hărțuiți cu reclamații și anchete. E de presupus, acum, că dosarul instrumentat de Secția Parchetelor Militare de la Parchetul General, care viza infracțiuni comise de militari, se va transforma într-un dosar ce va viza infracțiuni împotriva ordinii consti­tuționale, în care militarii vizați de ancheta procurorilor militari vor deveni victime… Ale celor pe care i-au bătut și gazat fără motiv, oameni care, ieșind în stradă să protesteze îm­potriva unui regim abuziv, se pot trezi puși sub acuzare că au vrut să răstoarne regimul prin lovitură de stat…

(Text publicat în „Puterea a Cincea”)

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker