27 de ani
de presa libera
Luni, Septembrie 25, 2017 00:13 AM
toamna buzoiana

Politic

Declaraţie fără precedent a unui ierarh al Bisericii Ortodoxe Române: / ÎPS Ciprian: „Dacă pământul ţării ar fi fost în proprietatea bisericii, nu s-ar fi vândut la străini“

de Călin BOSTAN
Politic  |
13.07.2017, 00:00
643

   Un ierarh al Bisericii Ortodoxe Române atacă făţiş prevederile legale care au permis ca terenurile agricole să fie vândute unor persoane fizice sau juridice străine, prevederi pe care le consideră ,,imorale“. Este voba despre ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, care a spus recent, la Focşani, la lansarea cărţii unui teolog vrâncean, că este dureros că o suprafaţă extrem de mare din pământul ţării a ajuns în stăpânirea străinilor, scrie ,,Adevărul”. Contextul în care Arhiepiscopul a făcut această declaraţie a fost legat de o discuţie cu privire la secularizarea averilor bisericeşti făcută de principele Alexandru Ioan Cuza, cunoscut fiind faptul că, la vremea aceea, o pătrime din suprafaţa tere­nurilor agricole şi forestiere din România se afla în propietatea bisericilor şi mănăstirilor.

   ,,Dacă acele suprafeţe arabile de pământ al ţării noastre ar fi fost acum în proprietatea bisericii, nu s-ar mai fi pierdut 40-50% din pământul arabil al ţării noastre. A fost înstrăinătat, e adevărat, în condiţii legale, dar imorale. Pentru că statutul de organizare al bisericii noastre strămoşeşti interzice vreunui episcop sau preot să înstrăineze  ceea ce a moştenit de la înaintaşi. În momentul de faţă, vă pot garanta că ceea ce deţine bi­se­rica va rămâne în continuare patrimoniu naţional. Ceea ce a fost deja cumpărat şi înstrăinat, deşi există în ţara noastră, nu ne mai aparţine. Şi este dureros să vorbim că întreg pământul României, şi în mod special al Vrancei, a fost stropit cu sângele părinţilor şi strămoşilor noştri pentru a ni-l lăsa intact moştenire. Iar noi, cei de astăzi, din păcate, am făcut dovada nevredniciei faţă de înaintaşi. Am lăsat o portiţă legală ca pământul sfânt, patrimoniul naţional al poporului român, să fie înstrăinat”, a spus ÎPS Ciprian, citat de ,,Adevărul“.

Comentarii

Hai ma... (13 Jul, 08:10)
Q.

Adica un hot plange ca alt hot a fost mai rapid decat el si i-a suflat bogatia de sub nas. Asa ma doare sufletul de popii astia care nu platesc impozite, dar primesc saci de bani de la prostime si de la bugetul statului... Auzi la el, pamant sfant, patrimoniu national, sangele stramosilor, inaintasi! Gargara de doi bani la care mai pun botul doar babele care le pupa fustele prin biserici.

Raspunde
Baliverne popesti (13 Jul, 10:28)
Viespea atee

Esti cam nerusinat si nesimtit barbosule.DE pamanturile alea de prin Dobrogea unde un excroc "prea-sfintit" a lasat terenurile in paragina distrugand intinse suprafete de vita de vie si pe deasupra mai furand si niste bani de la APIA,nu ai auzit pacatosule? Dar despre niste paduri defrisate cu "dezlegare" de la cate un "prea-sfintit nu ai auzit? Stim ca minciuna si fariseismul sunt atribute ale dogmelor bisericesti,dar voi nu mai aveti rusine pedofili si homosexuali nemernici? Sa iti fie rusine"prea-sfintitule"!

Raspunde
pe bune?!???!! (13 Jul, 14:17)
Norocel

Oare Dumnezeu, daca ar fi dorit ca pamanturile statului sa fie ale Bisericii, n ar fi facut cu putinta asta?! Dar ce sa faceti voi cu ele, hotilor? Ce produceti voi? Cum exploatati voi terenurile? Voi nu stiti decat sa va folositi de casa Domnului si sa tineti predici pt a sminti lumea,incercand cu disperare sa mentineti cerseala la rang de daruinta din dragoste pt bunul Dumnezeu... predici ce au ajus sa dureze mai mult decat Sfanta Liturghie..Va doriti aceste terenuri pt a construi cartiere de case ..sa ce? Sa baltiti in huzur si sa va pierdeti mintile molestandu va semenii. Preasfintitule, decat sa apari in presa cu acest articol , incercand disperat sa ti mai tii generatia apusa `vie`, mai bine ne ai povesti de relatia ta de prietenie cu episcopul de Husi..Cred ca asa ai avea vizualizari de top. Iar ca un apel pentru oameni..le as spune cam asa: Haideti sa nu ne pierdem credinta..sa credem doar in Dumnezeu si nu in ceea ce ne transmit acesti smintiti ai societatii, care incerca sa l substituie pe Dumnezeu, !!

Raspunde
Pimen (13 Jul, 20:26)
Ion

Da nu le mai ajunge, după ce ca nu plătesc impozit pe nimic, au agenție de turism, vin bisericesc, acum fac capele în toate comunele cu banii enoriașilor și după le vor cere bani când vor înmormânta pe cineva ca au all inclusive, borfași cu acte, ce or mai construi la patriarhie la Buzãu , cred ca o punte cu cerul.....

Raspunde
Popi Hoti (13 Jul, 22:11)
Tepes Voda

Inca cativa popi ca Milea Mihail si intreg pamantul ,casele si intreaga avere a populatiei ajunge in patrimoniul lor personal ( al popilor hoti adica ).

Raspunde
Cumplită molimă! (13 Jul, 23:26)
Moromete

Toți, absolut toți comentatorii au mintea atât de întunecată de ură împotriva unor slujitori ai bisericii, cu sau fără just temei, încât, orbiți cu totul, nu văd, dincolo de afirmația, legitimă sau nu, a arhiepiscopului, marea dramă a poporului român adus în starea jalnică de a-și vinde străinilor pe mai nimic teritoriul național, pământul sfânt al patriei lăsate de strămoși viitorimii românești. Treziți-vă, îmbolnăviților, c-o să rămânem fără Țară!

Raspunde
Țară, țară... (14 Jul, 07:34)
Q.

Până una, alta rămânem fără oameni în țara asta, că pleacă cu toții în alte țări să muncească. Acolo unde pământurile nu se dau bisericii, ci oamenilor de afaceri, care le lucrează și produc mâncare. Acolo unde fețele bisericești nu se ocupă cu preluarea pământurilor, ci cu mângâierea sufletelor. Unde obraznicii cu bărbi sau fără barbi sunt puși imediat la respect de o societate sănătoasă, nu lăsați să reprezinte repere (pseudo) morale. Acolo unde lumea a intrat de 17 ani în secolul 21.

Raspunde
@Moromete (14 Jul, 11:06)
Pixelu eurosceptic

Ai perfectă dreptate dar să amintim și de ce s-a ajuns în această situație. Îmbogățiții români ai tranziției i-au vândut pe nimic străinilor pe frații lor săraci. Ca negociatori ai documentelor de aderare la UE, au acceptat incalificabila liberalizare a vânzării terenurilor agricole, deși în condițiile inegale de șanse pentru români trebuia refuzată. Ar fi fost corect să se liberalizeze vânzarea terenurilor agricole din România doar în momentul când nivelul veniturilor românilor ar fi ajuns la nivelul veniturilor cetățenilor din celelalte state ale UE, astfel încât și românii să poată cumpăra terenuri agricole în țările membre UE. Ca reprezentanți ai statului român în perioada postaderare, au admis scadența de 1 ianuarie 2014 fără măcar a încerca să o amâne (cum au procedat bulgarii). În perioada de care vorbesc, s-au perindat la putere absolut toate partidele parlamentare, cu ciocoii lor, fără excepție. În bloc, clasa politică a consimțit și participat la exproprierea săracilor români, la ruperea românului de glie, la apropiata suprimare a României.
Deposedarea de pământuri a săracilor nu există de azi de ieri. Cea actuală se deosebește de precedentele doar prin anvergură și modalități. Istoria deposedărilor arată însă că niciodată nu s-a scăpat de un blestem. Este necruțătorul blestem al pământului care cade asupra celor care și-au abandonat frații.

Raspunde

Stiri Agerpres

Hochei: Corona Brașov și SC Miercurea Ciuc, învinse în deplasare în Erste Liga
Luni, Septembrie 25, 2017 00:06 AM

Corona Brașov și SC Miercurea Ciuc au pierdut meciurile susținute, duminică, în deplasare, în Erste Liga la hochei pe gheață.

Judo: Trei medalii de aur pentru români, la Openul European de la Belgrad
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:56 PM

Sportivii români Alexandra Pop (cat. 48 kg), Marcel Cercea (cat. 73 kg) și Vlăduț Simionescu (cat. +100 kg) au cucerit medaliile de aur la Openul European de judo de la Belgrad, desfășurat în acest weekend.

Dragnea, întrebat dacă Shhaideh ar trebui să demisioneze: Situația va fi discutată în BPN al PSD, o să spun mâine
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:31 PM

Președintele PSD, Liviu Dragnea, șeful Camerei Deputaților, a declarat că situația vicepremierului Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării, va fi discutată în cadrul Biroului Permanent Național al social-democraților de luni, refuzând să spună dacă aceasta ar trebui, sau nu, să-și dea demisia din Guvern.

Kurzii din Irak ignoră amenințările Bagdadului și vor organiza luni referendumul de independență
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:19 PM

Kurzii irakieni vor organiza luni referendumul de independență "oricare ar fi riscul și prețul" și în ciuda amenințărilor cu represalii din partea guvernului irakian și a țărilor vecine, transmite AFP.

Box: România încheie Europenele de juniori cu trei medalii de bronz
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:01 PM

România a încheiat Campionatele Europene de box pentru juniori de la Albena (Bulgaria) cu un bilanț de trei medalii de bronz, după ce pugiliștii care au urcat duminică în ring au pierdut meciurile susținute în semifinale.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 Sep, 18:28 Ce bine ar fi
Calicul a comentat pentru articolul Investiţie de 60.000 lei pentru cei 125 de elevi de la clasele de step-by-step din Şcoala „Vasile Cristoforeanu”:
Ce bine ar fi dacă în loc să ne luăm la mișto sau să subestimăm o realizare, am încerca să găsim soluții pentru experiențe asemănătoare. Conflictele politice ne-a dezumnizat. În patru țări din occident-unde am intrat masiv, ca timp și calcule, în școli(Franța, Germania, Finlanda, Marea Britanie)-este o preocupare incomparabilă față de noi pentru viața cotidiană a elevilor și profesorilor. Nici elevii și nici profesorii nu duc grija mâncării și a zilei de mâine. De regulă toate școliel încep programul DIMINEAȚA, au pauză de masă, și-și termină ziua de școală după ora 15 sau 16. La fel și profesorii. TOȚI ÎNVAȚĂ, STUDIAZĂ, LUCREAZĂ, ETC. LA ȘCOALĂ . După program fiecare își vede de grijile lui. Nu se dau teme pentru acasă, nu se cară ghizdanele cu cărți, la clasele mici, de exemplu în M. Britanie, se face evaluare zilnică și se trimite părinților acasă. În școlile în care selecția copiilor se face printr-o evaluare inițială științifică, cam la vârsta de 3 ani, în primii ani de la vârsta de 5 ani împliniți, pentru 9(nouă) copii e un învățător. Clasa are 18 elevi doi învățători activi cu grupe de 9 elevi și un învățător evaluator.Sunt așa numitele școli de elită. Elevii intră la trei ani și ies la terminarea liceului. Evaluarea școlii se face în funcție de admiterea la primele trei universități din top 500.NU EXISTĂ NOTE CA LA NOI ȘI NICI CORIGENȚI SAU REPETENȚI AICI. Noi când vom acea complexe școlare de elită și școli în care nici elevii, profesorii și nici părinții să nu ducă grija hranei.
24 Sep, 18:04 În Cardiff
ionescu o. a comentat pentru articolul Primarul Toma, conferință de presă în autobuz:
În Cardiff șoferul face încasările, la Buzău nu se poate?Ca în exemplul pixelului comunitar/... Doar ai noștii sunt mai deștepți. Nu-mi convine că am cumpărat de la olandezi căci ei se opun ca să intrăm în Spațiul Schengen, dar nu ezită să ne ia banii.
24 Sep, 16:15 Educatie
Maria a comentat pentru articolul O bibliotecă de lucrări de medicină, donată de profesorul Ovidiu Ionescu buzoiencei care a intrat, anul acesta, prima la Medicină:
Felicitari domnule profesor Ionescu! Nu ne surprinde gestul dumneavoastra! Intotdeauna ati promovat principii ale unui invatamant de calitate,v- ati remarcat in invatamantul buzoian ca un dascal si inspector scolar de la care unii dintre noi trebuie sa primeasca lectii. Sunt surprinsa ca pentru acest articol nu exista comentarii! Avem in fata doua generatii care fac cinste invatamantului buzoian! Felicitari! Ne mandrim si sper ca pe viitor colegii nostri sa promoveze astfel de modele si sa evite comentariile denigratoare la adresa invatamantului buzoian!
Google PageRank Checker