27 de ani
de presa libera
Vineri, Iulie 28, 2017 11:46 AM

Politic

Declaraţie fără precedent a unui ierarh al Bisericii Ortodoxe Române: / ÎPS Ciprian: „Dacă pământul ţării ar fi fost în proprietatea bisericii, nu s-ar fi vândut la străini“

de Călin BOSTAN
Politic  |
13.07.2017, 00:00
531

   Un ierarh al Bisericii Ortodoxe Române atacă făţiş prevederile legale care au permis ca terenurile agricole să fie vândute unor persoane fizice sau juridice străine, prevederi pe care le consideră ,,imorale“. Este voba despre ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, care a spus recent, la Focşani, la lansarea cărţii unui teolog vrâncean, că este dureros că o suprafaţă extrem de mare din pământul ţării a ajuns în stăpânirea străinilor, scrie ,,Adevărul”. Contextul în care Arhiepiscopul a făcut această declaraţie a fost legat de o discuţie cu privire la secularizarea averilor bisericeşti făcută de principele Alexandru Ioan Cuza, cunoscut fiind faptul că, la vremea aceea, o pătrime din suprafaţa tere­nurilor agricole şi forestiere din România se afla în propietatea bisericilor şi mănăstirilor.

   ,,Dacă acele suprafeţe arabile de pământ al ţării noastre ar fi fost acum în proprietatea bisericii, nu s-ar mai fi pierdut 40-50% din pământul arabil al ţării noastre. A fost înstrăinătat, e adevărat, în condiţii legale, dar imorale. Pentru că statutul de organizare al bisericii noastre strămoşeşti interzice vreunui episcop sau preot să înstrăineze  ceea ce a moştenit de la înaintaşi. În momentul de faţă, vă pot garanta că ceea ce deţine bi­se­rica va rămâne în continuare patrimoniu naţional. Ceea ce a fost deja cumpărat şi înstrăinat, deşi există în ţara noastră, nu ne mai aparţine. Şi este dureros să vorbim că întreg pământul României, şi în mod special al Vrancei, a fost stropit cu sângele părinţilor şi strămoşilor noştri pentru a ni-l lăsa intact moştenire. Iar noi, cei de astăzi, din păcate, am făcut dovada nevredniciei faţă de înaintaşi. Am lăsat o portiţă legală ca pământul sfânt, patrimoniul naţional al poporului român, să fie înstrăinat”, a spus ÎPS Ciprian, citat de ,,Adevărul“.

Comentarii

Hai ma... (13 Jul, 08:10)
Q.

Adica un hot plange ca alt hot a fost mai rapid decat el si i-a suflat bogatia de sub nas. Asa ma doare sufletul de popii astia care nu platesc impozite, dar primesc saci de bani de la prostime si de la bugetul statului... Auzi la el, pamant sfant, patrimoniu national, sangele stramosilor, inaintasi! Gargara de doi bani la care mai pun botul doar babele care le pupa fustele prin biserici.

Raspunde
Baliverne popesti (13 Jul, 10:28)
Viespea atee

Esti cam nerusinat si nesimtit barbosule.DE pamanturile alea de prin Dobrogea unde un excroc "prea-sfintit" a lasat terenurile in paragina distrugand intinse suprafete de vita de vie si pe deasupra mai furand si niste bani de la APIA,nu ai auzit pacatosule? Dar despre niste paduri defrisate cu "dezlegare" de la cate un "prea-sfintit nu ai auzit? Stim ca minciuna si fariseismul sunt atribute ale dogmelor bisericesti,dar voi nu mai aveti rusine pedofili si homosexuali nemernici? Sa iti fie rusine"prea-sfintitule"!

Raspunde
pe bune?!???!! (13 Jul, 14:17)
Norocel

Oare Dumnezeu, daca ar fi dorit ca pamanturile statului sa fie ale Bisericii, n ar fi facut cu putinta asta?! Dar ce sa faceti voi cu ele, hotilor? Ce produceti voi? Cum exploatati voi terenurile? Voi nu stiti decat sa va folositi de casa Domnului si sa tineti predici pt a sminti lumea,incercand cu disperare sa mentineti cerseala la rang de daruinta din dragoste pt bunul Dumnezeu... predici ce au ajus sa dureze mai mult decat Sfanta Liturghie..Va doriti aceste terenuri pt a construi cartiere de case ..sa ce? Sa baltiti in huzur si sa va pierdeti mintile molestandu va semenii. Preasfintitule, decat sa apari in presa cu acest articol , incercand disperat sa ti mai tii generatia apusa `vie`, mai bine ne ai povesti de relatia ta de prietenie cu episcopul de Husi..Cred ca asa ai avea vizualizari de top. Iar ca un apel pentru oameni..le as spune cam asa: Haideti sa nu ne pierdem credinta..sa credem doar in Dumnezeu si nu in ceea ce ne transmit acesti smintiti ai societatii, care incerca sa l substituie pe Dumnezeu, !!

Raspunde
Pimen (13 Jul, 20:26)
Ion

Da nu le mai ajunge, după ce ca nu plătesc impozit pe nimic, au agenție de turism, vin bisericesc, acum fac capele în toate comunele cu banii enoriașilor și după le vor cere bani când vor înmormânta pe cineva ca au all inclusive, borfași cu acte, ce or mai construi la patriarhie la Buzãu , cred ca o punte cu cerul.....

Raspunde
Popi Hoti (13 Jul, 22:11)
Tepes Voda

Inca cativa popi ca Milea Mihail si intreg pamantul ,casele si intreaga avere a populatiei ajunge in patrimoniul lor personal ( al popilor hoti adica ).

Raspunde
Cumplită molimă! (13 Jul, 23:26)
Moromete

Toți, absolut toți comentatorii au mintea atât de întunecată de ură împotriva unor slujitori ai bisericii, cu sau fără just temei, încât, orbiți cu totul, nu văd, dincolo de afirmația, legitimă sau nu, a arhiepiscopului, marea dramă a poporului român adus în starea jalnică de a-și vinde străinilor pe mai nimic teritoriul național, pământul sfânt al patriei lăsate de strămoși viitorimii românești. Treziți-vă, îmbolnăviților, c-o să rămânem fără Țară!

Raspunde
Țară, țară... (14 Jul, 07:34)
Q.

Până una, alta rămânem fără oameni în țara asta, că pleacă cu toții în alte țări să muncească. Acolo unde pământurile nu se dau bisericii, ci oamenilor de afaceri, care le lucrează și produc mâncare. Acolo unde fețele bisericești nu se ocupă cu preluarea pământurilor, ci cu mângâierea sufletelor. Unde obraznicii cu bărbi sau fără barbi sunt puși imediat la respect de o societate sănătoasă, nu lăsați să reprezinte repere (pseudo) morale. Acolo unde lumea a intrat de 17 ani în secolul 21.

Raspunde
@Moromete (14 Jul, 11:06)
Pixelu eurosceptic

Ai perfectă dreptate dar să amintim și de ce s-a ajuns în această situație. Îmbogățiții români ai tranziției i-au vândut pe nimic străinilor pe frații lor săraci. Ca negociatori ai documentelor de aderare la UE, au acceptat incalificabila liberalizare a vânzării terenurilor agricole, deși în condițiile inegale de șanse pentru români trebuia refuzată. Ar fi fost corect să se liberalizeze vânzarea terenurilor agricole din România doar în momentul când nivelul veniturilor românilor ar fi ajuns la nivelul veniturilor cetățenilor din celelalte state ale UE, astfel încât și românii să poată cumpăra terenuri agricole în țările membre UE. Ca reprezentanți ai statului român în perioada postaderare, au admis scadența de 1 ianuarie 2014 fără măcar a încerca să o amâne (cum au procedat bulgarii). În perioada de care vorbesc, s-au perindat la putere absolut toate partidele parlamentare, cu ciocoii lor, fără excepție. În bloc, clasa politică a consimțit și participat la exproprierea săracilor români, la ruperea românului de glie, la apropiata suprimare a României.
Deposedarea de pământuri a săracilor nu există de azi de ieri. Cea actuală se deosebește de precedentele doar prin anvergură și modalități. Istoria deposedărilor arată însă că niciodată nu s-a scăpat de un blestem. Este necruțătorul blestem al pământului care cade asupra celor care și-au abandonat frații.

Raspunde

Stiri Agerpres

Constanța: Opt localități din județ, afectate de inundații; străzi și curți cuprinse de ape în urma ploii
Vineri, Iulie 28, 2017 11:33 AM

Un număr de 39 de solicitări de intervenție în urma inundațiilor produse din cauza ploilor, venite din opt localități din județul Constanța, cele mai multe din municipiul reședință, au fost înregistrate vineri de Regia Autonomă Județeană de Apă (RAJA), potrivit reprezentanților instituției.

PREMIERE DE WEEKEND Un nou film de spionaj cu Charlize Theron și aventura epică a "zâmbăreților" ajung în cinematografele nord-americane
Vineri, Iulie 28, 2017 11:25 AM

"The Emoji Movie", aventura epică a "zâmbăreților" în lumea necunoscută ascunsă în aplicațiile din smartphone, și "Atomic Blonde", un film de spionaj din timpul Războiului Rece cu Charlize Theron în rolul principal, sunt principalele lansări de la sfârșitul acestei săptămâni în cinematografele nord-americane. Tot vineri își are premiera în SUA și "Midwife", un film franțuzesc cu Catherine Deneuve și Catherine Frot lansat în aceeași zi și în România.

Botoșani: Percheziții ale procurorilor DNA la sediul societății de termoficare Modern Calor SA
Vineri, Iulie 28, 2017 11:24 AM

Procurorii Serviciul Teritorial Suceava din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) efectuează, vineri, percheziții la sediul societății de termoficare din municipiul Botoșani, se arată într-un comunicat al DNA transmis AGERPRES.

INHGA: Cod portocaliu de inundații pe râuri din județul Tulcea, în următoarele ore
Vineri, Iulie 28, 2017 11:17 AM

Râurile Telița și Taița, din județul Tulcea, vor fi sub avertizare Cod portocaliu de inundații în următoarele ore, potrivit prognozei pe termen scurt, emisă vineri de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

SUA: Senatorul John McCain recunoaște că nu a putut vota pentru o 'pseudolege' care ar fi abrogat Obamacare
Vineri, Iulie 28, 2017 11:16 AM

Senatorul republican John McCain, care a votat vineri contra abrogării Obamacare, legea sănătății adoptată în timpul fostei administrații democrate a președintelui Barack Obama, a declarat că nu a putut vota pentru o 'pseudolege' care nu îmbunătățește asistența medicală în SUA, relatează DPA.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
28 Jul, 10:56 Nereguli
Ion a comentat pentru articolul Cadastru pentru imobile şi dezbaterea succesiunii, gratuite în peste 60 de comune şi oraşe:
Comuna COSTESTI nu face parte din acest program? Probabil nu s au bagat din cauza prea multor probleme din primarie. (INCOMPETENTA)
28 Jul, 10:07 SCDL Buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
In cazul "Daea" , poetul Mircea Dinescu a avut dreptate ! Acest ministru - sa-i zicem mai nonconformist - va lasa ceva urme in brazda agriculturii romanesti ! (Daca va fi ... pastrat )
28 Jul, 10:03 SCdl buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
Cred ca indiferent de varsta, orientare politica, grad de instruire - orice buzoian adevarat poate exclama, fara grija : " O, ce veste minunata ! " Ma bucur ca cei mentionati au realizat necesitatea urgenta a aducerii Experimentalei pe fagasul ei normal - atit de ignorat de politicienii ultimilor 26 de ani - indiferent care au fost ei... Sa speram ca prin aceasta reparatie legislativa si administrativa , buzoienii ( si nu numai ei ) vor ... " gusta " din roadele muncii cecetatorilor de acolo - astfel incit , vorba aceea - si nepotii sa-i poata pomeni... Felicitari sincere!
Google PageRank Checker