Fostul primar al oraşului Nehoiu vrea să mute de la Judecătoria Pătârlagele dosarul în care este rejudecat pentru abuz în serviciu şi unde a fost condamnat, în primă instanţă, la peste 10 ani de închisoare cu executare, o sentinţă-record pronunţată până acum de o instanţă din Buzău. Acesta a depus la Curtea de Apel Ploieşti o cerere de strămutare, iar instanţa urmează să se pronunţe în acest sens, primul termen fiind stabilit pentru miercuri.

Fostul primar al oraşu­lui Nehoiu, Florentin Lungu, a fost condamnat în primă instanţă, la Judecătoria Pătârlagele, la zece ani şi opt luni de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de toate cele nouă capete de acuzare cu care a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în dosarul alunecării de teren de la Lunca Mare, consecinţă a unor acte, considerate ilegale, ale fostului primar de la Nehoiu.

Celălalt inculpat în dosar, Crina Dicu, inginer silvic la Ocolul Silvic Privat Nehoiu, la data faptelor, a primit o sentinţă de patru ani şi şapte luni de închisoare cu executare.

Cei doi au fost obligaţi să plătească şi daune de câteva miliarde lei vechi Primăriei Nehoiu reprezentând contravaloarea lucră­rilor necesare pentru îndreptarea şi stabilizarea a alunecării de teren provocate în zona ,,La Cimitir”. Curtea de Apel Ploieşti a decis însă să retrimită dosarul spre rejudecare la instanţa de fond, unde de aproape un an de zile lucrurile nu s-au mişcat prea mult.

Florentin Lungu, condamnat cu suspendare pentru conflict penal de interese, a fost trimis în judecată în dosarul alunecării de teren de la Lunca Mare în 2015 de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, care au stabilit că acesta se face vinovat de conflict de interese, abuz în serviciu, fals inte­lectual, instigare la fals intelectual, instigarea angajaţilor de la Primăria Nehoiu la abuz în serviciu, instigare la distrugere de înscrisuri, reducerea supra­feţei fondului forestier fără drept, instigare la tăiere ilegală de arbori şi sustragere de arbori de pe o suprafaţă de teren forestier defrişat haotic şi ilegal, ce a dus la producerea unei alunecări de teren care a pus în pericol cimitirul din zona Lunca Mare.

În acest dosar, fostul ales local a fost reţinut la sfârşitul lui 2014, după ce fusese chemat la Ploieşti de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel doar pentru o simplă audiere. Pesedistul nu i-a mai putut îmbrobodi pe oamenii legii, iar aceştia au decis să-l reţină pentru 24 de ore şi apoi instanţa l-a trimis în arest preventiv. Mai bine de un an, el a fost în arest la domiciliu şi ulterior plasat sub control judiciar de judecătorul cauzei.

O dată cu Lungu, în faţa judecătorilor au ajuns şi doi aşa-zişi complici ai săi, inginerul Nicolae Petre, zis „Liţă“, decedat între timp, administratorul Ocolului Silvic Privat Nehoiu, şi inginerul silvic Crina Dicu, de la acelaşi ocol silvic.

Întreaga poveste este legată de punerea în ­po­sesie, cu cântec, a unui teren de 3 hectare în zona Lunca Mare care, în septembrie 2014, a început să se „scurgă“ către cimitir şi locuinţe, după ce pădurea a început să dispară arbore cu arbore. Inspectorii silvici au descoperit defrişări haotice şi ilegale, iar o plângere ajunsă în atenţia ­procuro­rilor l-a făcut responsabil de nenorocire chiar pe primarul de la Nehoiu care, după ce a pus mâna pe teren, a ras pădurea pentru a-şi instala acolo o stână de capre, avându-i complici pe angajaţii săi de la firma pe care o gestiona, Prodfor, şi din cauza căreia întâiul ales al oraşului a fost condamnat cu suspendare pentru conflict de interese, după ce a dispus achitarea, de către Primărie, a unor facturi emise chiar de Prodfor.

După ce moştenitorul pădurii, o anume Silvia Ge­novia Mocănaşu, a fost pus în posesie, în 2014, pădurea de conifere a fost culcată la pământ, arbore cu arbore, cu buldozerele, iar în locul ei au apărut construcţii din beton şi saivane. Împuternicita presupusei moştenitoare a fost nimeni alta decât contabila de la firma Prodfor, a lui Florentin Lungu, Genica Despa. Stâna ar fi fost amenajată chiar cu oameni şi materiale de la Primărie. Au fost ridicaţi în pădure chiar şi stâlpi de curent electric, iar când lucrurile au luat-o „la vale“ la propriu, Lungu şi-a luat tălpăşiţa.

DISTRIBUIȚI
loading...