Politic

De ce s-a cocoțat Adrian Mocanu pe drama de la Caracal și a atacat Poliția buzoiană

Drama de la Caracal a fost, pentru diverși profitori de ocazie, un excelent prilej de se cocoța pe nenorocirea celor două familii și de a lansa acuzații, în stânga și în dreapta, asupra ,,cailor de bătaie” din ultimele două săptă­mâni, respectiv Poliția, serviciul 112 și Serviciul de Telecomunicații Speciale. De la “unchiul” Alexandru Cumpănașu până la politicieni de diverse coloraturi, mulți au fost cei care au încercat să își facă imagine sau să se răfuiască cu persoane din cele trei sisteme, chiar dacă acuzațiile lansate nu au avut nici în clin, nici în mânecă, cu speța respectivă sau cu scandalul, ceva mai nou, din Galați, cu minora instituționalizată violată.

Nu a ieșit din acest tipar deputatul (până la urmă­toarea migrare politică, ALDE) de Buzău Adrian Mocanu, care a considerat că unda puternică de antipatie a românilor împotriva celor trei instituții îi vine ca o mănușă pentru a se răfui cu vârfurile Poliției buzoiene, dar pe motive care îl privesc strict personal. Astfel, Mocanu a postat, pe pagina sa de Facebook, un text în care aduce ,,acuzații grave” conducerii Inspectoratului de Poliție al Județului Buzău, zugrăvind județul în culori atât de sumbre încât, la prima vedere, ai putea crede că trăim într-un oraș aflat sub asediul bandelor de interlopi în fața cărora Poliția face sluj sau este cel puțin neputincioasă. ,,Poliția trebuie restructurată din temelii și la Buzău. În vreme ce acumulează puteri nebănuite, făcând sluj la politicienii care conduc județul, cetățenii sunt lăsați de izbeliște. Grupările de infractori își reglează conturile pe străzi, asistăm la bătăi cu săbii și alte grozăvii, în timp ce protejarea siguranței cetățeanului de rând este trecută la <diverse>. Explicațiile pentru lipsa de interes și de competență a organelor legii de la Buzău? Servilism față de Stăpânii politici și o încrengătură incredibilă de rude angajate în Sistem.  Voi face publice în curând informații extrem de grave, care, sper, vor ajuta demersul noului Ministru de Interne de a face curățenie în acest sector vital pentru societatea românească”, a scris Mocanu.

Au urmat dezvăluirile, în fapt un mare fâs, o înșiruire de presupuse cumetreli între persoane de la vârful IPJ. Informații pe care Mocanu recunoaște că le-a obținut ,,pe surse” și că nu are garanția că sunt exacte: ,,Informațiile acestea, primite de la surse anonime din IPJ Buzău trebuie să fie verificate la sânge de Corpul de Control al Ministerului Afacerilor Interne. Practic, aproape toate serviciile importante ale IPJ sunt conduse de <rubedenii>. Polițiștii care muncesc pe rupte și nu au șansa unei <relații> nu mai suportă un mediu în care nu există posibilitatea de a fi evaluați corect și promovați pe bază de merit. Bine, ați spune, dar ce au făcut ilegal șefii IPJ Buzău? Dacă aceste relații se confirmă (subl.n.), vom avea ­ima­ginea reală a unei instituții care, în loc să servească cetățeanul, își duce la îndeplinire propria agendă, completată cu propriile interese. Atât pentru moment!”, a mai scris pe Facebook deputatul Adrian Mocanu.

OPINIA vă prezintă în continuare trei motive pentru care Adrian Mocanu a lansat acest atac la adresa conducerii Poliției buzoiene.

Accidentul din 21 februarie    

Primul este modul profesionist în care poliția buzoiană a instrumentat primele cercetări în cazul accidentului de circulație provocat de Adrian Mocanu, în ciuda faptului că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a decis clasarea dosarului deschis pe numele deputatului ALDE de Buzău Adrian Mocanu, în urma accidentului din data de 21 februarie, când parlamentarul buzoian a lovit o tânără care traversa pe trecerea de pietoni din apropierea sensului giratoriu din zona mallurilor; ulterior, acesta a luat victima în mașină și a transportat-o la Spitalul Jude­țean. În aceeași zi, Poliția Rutieră i-a reținut permisul lui Mocanu și a sesizat Parchetul în legătura cu săvârșirea, de către acesta, a două fapte de natură penală, respectiv vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului.

Însă, conform ordonanței semnate de procurorul Gheorghe Cornescu, de la Secția de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, s-a decis ,,clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă (…) întrucât fapta comisă (…) nu este prevăzută de legea penală și nici nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”. Acest lucru a fost posibil, se arată în ordonanță, după ce ,,persoana vătămătă a declarat că a încercat să traverseze carosabilul, în grabă, pe culoarea roșie a semaforului electric destinat pieto­nilor, iar imediat după accident, conducătorul auto, ajutat de doi polițiști locali aflați în zonă, au urca­t-o în autoturism, fiind transportată la spital, unde, după consultare, a fost externată. Aceasta a declarat că nu depune plângere prealabilă împotriva conducă­torului auto Mocanu Adrian, că nu are pretenții materiale ori de altă natură și că nu solicită eliberarea unui certificat medico-legal”. Semn că Mocanu a căzut la pace cu victima, dat fiind că aceasta declarase polițiștilor și procurorilor buzoieni cu totul altceva în legătură cu mecanismul producerii accidentului.

Ciudat este însă faptul că ordonanța nu face vorbire despre cea de-a doua infracțiune în legătură cu care Poliția Rutieră a sesizat Parchetul – părăsirea locului accidentului -, faptă în legătură cu care ar fi fost normal se se pronunțe același procuror al Parchetului de pe înalta Curte de Casație și Justiție.

Lovitura de la europarlamentare

Precum orice politician ,,care se respectă”, Adrian Mocanu a încercat să acorde o atenție deosebită, în ziua scrutinului pentru Parlamentul European, unui se­gment de alegători din cartierul Simileasca, alegă­tori predispuși schimbării opțiunii de vot chiar cu câteva minute înainte de a intra în secția de votare. Pe 26 mai însă, nu mică a fost surpriza staffului de campanie al ALDE Buzău să constate că mai multe echipaje de poliție au fost postate în apropierea porților liderilor de opinie ai respectivilor alegători, zădărnicind orice contact dintre aceștia și emisarii lui Mocanu.

,,Tomiță”, cireașa de pe tort

,,Declicul” care l-a determinat pe deputat să nu mai stea pe gânduri și să sară la gâtul conducerii IPJ Buzău a fost finalizarea anchetei în cazul agresiunilor de la pensiunea Bianka din Mărăcineni și de la barul Garofița din municipiu și reținerea de către poliție a unui apropiat al lui Adrian Mocanu.  Bogdan Toma, zis ,,Tomiță”, un apropiat al clanului bucureștean ,,Sportivii”, este, alături de consilierul local PSRo Silviu Roșioru, puntea de legătură dintre Adrian Mocanu și lumea interlopă. De altfel, ,,Tomiță” s-a implicat trup și suflet, la vedere, în campania electorală pentru alegerile locale din anul 2012, pentru a-l susține pe tatăl deputatului, Victor Mocanu, care a candidat fără succes la funcția de președite al Consiliului Județean. Și atunci, Poliția a intervenit ferm în comuna Smeeni, unde tensiunile provocate de prietenii lui ,,Tomiță” atinseseră un punct din care ar fi putut degenera.

Reamintim că Bogdan Toma, zis ,,Tomiță”, cel care l-a bătut, în luna mai, pe un membru al clanului Pasăre în pensiunea Bianka din Mărăcineni, va fi cercetat sub control judiciar, măsura fiind dispusă de procuror pentru o perioadă de 60 de zile. El a fost reținut miercuri de polițiști, pe bază de ordonanță, pentru lovire sau alte violențe, în urma administrării materialului probator și a unei perche­ziții domiciliare. Din investigațiile efectuate de polițiști a reieșit că în noaptea de 19 spre 20 mai, Tomiță ar fi intrat într-o unitate de cazare de pe raza localității Mărăcineni și ar fi agresat un tânăr de 25 de ani, de asemenea din Buzău, care se afla în incinta unității. Câteva ore mai târziu era bătut cu bestia­litate de trei membri ai clanului Pasăre, drept răzbunare, pentru corecția aplicată lui Gilbert Pasăre, prins de Tomiță în camera închiriată la pensiunea din Mărăcineni. Rudele victimei au jurat răzbunare iar, în după-amiaza aceleiași zile și-au pus planul în aplicare. Răfuiala sângeroasă a avut loc în proximitatea și în incinta barului Garofița, de la intersecția Bulevardului Unirii cu strada Patriei. După ce a încasat o ploaie de lovituri, Tomiță s-a refugiat în local, însă atacatorii l-au urmărit și l-au bătut până a leșinat. Imediat după atac, agresorii au fugit, iar personalul barului a anunțat poliția. Victima a fost preluată de ambulanță în stare de inconștiență și transportată la spitalul din Buzău, cu răni la cap, față și torace. Medicii l-au stabilizat, ulterior fiind transportat la un spital din București.

La câteva ore de la incident, polițiștii de investigații criminale de la Inspectoratul de Poliție Județean Buzău l-au prins și condus la audieri pe unul dintre agresori, Pantilimon Dulcă, de 24 de ani. Bărba­tul a fost reținut de polițiști pentru o perioadă de 24 de ore sub aspectul comiterii infracțiunilor de „tulburarea ordinii și liniștii ­pu­blice”, „lovire sau alte violențe” și „distrugere”. Ceilalți doi au fost inițial arestați în lipsă apoi prinși pe rând, în timp ce intenționau să fugă din țară, și trimiși în arest preventiv, alături de cel reținut la scurt timp după comiterea faptei. Cei doi, frați – în vârstă de 20, respectiv 27 de ani, Florin Leonard Mărgărit și Carol Mărgărit, intenționau să părăsească țara. Ultimii doi arestați sunt verii celui agresat în pensiunea din Mărăcineni.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker