Administratorul de firmă – și fost consilier municipal – care a folosit la muncă pe terasa sa din Talcioc minore apelează la instanță ca să amâne plata integrală a amenzii penale la care a fost condamnat definitiv în luna mai de un complet al Curții de Apel Ploiești.

La începutul acestei luni, Florin Marian Toader, unul dintre finii fostului primar Constantin Boșco­deală, a depus la Judecătoria Buzău o cerere de eșalonare a amenzii penale de 20.000 lei pe care a fost obligată să o plătească în dosarul în care a fost judecat pentru încălcarea regimului de muncă al minorilor. Un prim termen în această cauză a fost stabilit pentru 27 iunie. În cazul sustragerii cu rea-credință de la executarea pedepsei amenzii, instanța va înlocui această pedeapsă cu pedeapsa închisorii în cazul lui Florin Toader, se menționează în sentință.

În luna aprilie, după trei ani de anchetă a ­procuro­rilor, instanța au dat soluția după o cercetare judecătorească de nici jumătate de an. Dosarul a fost deschis inițial pentru loviri și alte violențe, dar trimis în judecată sub acuzația de încălcare a regimului de muncă al minorilor. Procurorii au stabilit că fostul ales local a folosit la muncă, fără forme legale, mai multe minore, la terasa pe care acesta o avea în Drăgaica, iar săptămâna trecută un complet de la Judecătoria Buzău a decis ca Toader să plătească o amendă penală de 20.000 lei, iar firma sa, care administra terasa, tot o amendă penală, dar de două ori mai mare. Decizia a rămas definitivă în luna mai.

În 2015, trei tinere l-au acuzat pe Florin Toader de rele tratamente. ,,Condamnă inculpatul Toader Florin Marian la pedeapsa amenzii de 100 zile-amendă, pentru săvârșirea infracțiunii de încadrare în muncă a unui minor cu nerespectarea condițiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activități cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor, în formă continuată, săvârșită în luna iunie 2015. Stabilește pentru o zi de amendă valoarea de 200 de lei, inculpatul urmând să achite un cuantum astfel obținut de 20.000 de lei, amendă penală. Pune în vedere inculpatului preve­derile art. 63, Cod penal, potrivit cărora în cazul sustragerii cu rea-credință de la executarea pedepsei amenzii, instanța va înlocui această pedeapsa cu pedeapsa închisorii. (…). În baza art. 265, alin.1, din Codul Muncii cu aplicarea art. 35, alin.1, Cod penal, art. 396, alin.10, Cod procedură penală și art. 137, alin. 4, lit. b), Cod penal, condamnă inculpata SC MAZARO SRL la pedeapsa amenzii de 100 zile – amendă, pentru ­­infracțiunea de încadrare în muncă a unui minor cu ­neres­pectarea condițiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activități cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor, în formă continuată, săvârșită în luna iunie 2015. Stabilește pentru o zi de amendă valoarea de 400 de lei, inculpata urmând să achite un cuantum astfel obținut de 40.000 de lei, amendă penală. în baza art. 136, alin.3, lit. f, Cod penal aplică inculpatei SC MAZARO SRL pedeapsa complementară a publicării prezenței hotărâri de condamnare într-un ziar local. în baza art. 397, alin. (1) Cod procedura penală cu referire la art. 25, alin.1, Cod procedura penală, raportat la art. 1349, art. 1357 și art.1382, Cod civil admite acțiunile civile și obligă inculpații Toader Florin Marian și SC MAZARO SRL, în solidar, la plata către partea civilă D.A.M. a sumei de 2.800 lei cu titlul de despăgubiri civile și la plata către partea civilă D.M.I. a sumei de 2.800 lei cu titlul de despăgubiri civile. În baza art. 274 alin. (1) Cod procedură penală obligă fiecare inculpat la plata sumei de câte 4.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se menționează în soluția pe scurt.

Florin Toader, fost consilier local PSD, a fost inculpat în 2017 pentru folosirea la muncă, fără forme legale, a unor minore, după mai bine de un an și jumătate de anchetă. Atât pe numele acestuia, cât și a firmei administrată de el, Mazaro SRL, pro­curorii de la Parchetul local au derulat acte de urmărire penală pentru săvârșirea a nu mai puțîn de 15 infracțiuni de “încadrare în muncă a unui minor cu nerespectarea condițiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activități cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor”. Potrivit Parchetului, “în realizarea obiectului de activitate și în interesul SC Mazaro SRL, au fost angajate, din dispoziția administratorului Toader Florin Marian, 15 persoane minore, cu vârste cuprinse între 15-17 ani, la o terasă din Târgul Drăgaica, din mun. Buzău, nerespec­tându-se prevederile referitoare la regimul de muncă al minorilor”.

În vara anului 2015, pe când încă era consilier local, Florin Toader a fost implicat într-un mare scandal, fiind acuzat de mai multe tinere care au lucrat la terasă să din Drăgaica de faptul că le-a violentat, le-a vorbit urat și chiar le-a hărțuit sexual, făcându-le avansuri sub diferite forme. Inițial, patru tinere au făcut plângere la Poliție, dar, în cele din urmă, doar una dintre ele și-a menținut declarația. În tot acest timp, dosarul a fost preluat de mai mulți procurori de la Parchetul local. S-au luat declarații și s-au căutat tot felul de chichițe procedurale, iar avocatul lui Toader a contestat veridicitatea documentelor de medicină legală. În plus, și declarațiile unor martori au fost și ele contestate și este posibil că anchetă să mai dureze luni bune.

La începutul anului trecut, cercetările au căpătat o turnură interesantă. Procurorul de caz a decis schimbarea încadrării faptei, din lovire și alte violente, în purtare abuzivă. În urmă scandalului, un al doilea dosar penal a fost deschis pe numele lui Toader și se referă la angajarea unor minore fără forme legale, sesizarea fiind făcută de Inspectoratul Teritorial de Muncă în urmă unei anchete specifice declanșată imediat după izbucnirea scandalului.

DISTRIBUIȚI
loading...