Actualitate

De ce nu mai poate fi motivată sentința din celebrul dosar Orizont al fostului primar Boșcodeală?

Au trecut zece luni de când se așteaptă, de la Tribunalul Dâmbovița, sentința motivată în dosarul ,,Orizont”. Soluția surprinzătoare pronunțată în cazul celebrului schimb cu terenuri folosite de Stațiunea Experimentală la intrarea în Buzău dinspre Rm. Sărat și în care fostul primar al Buzăului, Constantin Boșcodeală, a scăpat de răspunderea penală, nu a fost încă justificată, deși a fost pronunțată în data de 7 martie 2018. Din acest motiv, procesul nu poate continua cu faza apelului.

Întârzierea este însă cel puțin suspectă, mai ales că, pe ultima sută de metri a procesului, judecătorul cauzei a admis că faptele de care a fost acuzat atât fostul primar al Buzăului, Constantin Boș­codeală, cât și ceilalți doi inculpați, s-au prescris. Potri­vit Codului de procedură penală, redactarea unei hotărâri în materie penală trebuie făcută în 30 de zile și trebuie să fie conformă cu minuta, însă a devenit o obișnuință ca motivarea hotărârilor să întârzie peste termenul legal, iar ma­gistrații nu pot fi trași la răspundere decât de Inspecția Judiciară și asta la sesizarea uneia dintre părțile din proces.

Reamintim că pe 7 martie, la Tribunalul Dâmbovița a fost pronunțată o primă soluție în celebrul dosar al schimbului de terenuri ale Experimentalei, tergiversat patru ani la instanța din Târgoviște din cauza unor expertize al căror rezultat nu a fost pe placul inculpaților care au încercat, prin toate metodele avocățești, să tragă de timp astfel încât, la un moment dat, să fie invocată prescripția faptelor. Ceea ce s-a și întâmplat, de altfel.

Un complet de la Tribunalul Dâmbovița a constatat că a intervenit prescripția răspunderii penale asupra faptei pentru care fostul edil al Buzăului și ceilalți doi inculpați au fost trimiși în judecată, dat fiind că faptele s-au petrecut în anul 2001. Constantin Boșcodeală, care mai are o condamnare cu suspendare, scapă astfel de închisoare. În sarcina sa și a celorlalți doi inculpați a fost pusă însă obligația de plată a prejudiciului care se ridică la aproape 6 milioane de lei.

Ce spune instanța

„Respinge cererea de schimbare a încadrării juridice din infracțiunea prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal rap. la art. 309 Cod penal cu aplicarea art. 5 alin. 1 Cod penal în infracțiunea prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal rap. la art. 5 alin. 1 Cod penal, formulată de inculpații Boș­codeală Constantin Octavian, Stana Viorica și Nicolae Trandafir. În baza art. 396 alin. 6 Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. 1 lit. f Cod procedură penală și art. 18 Cod procedură penală încetează procesul penal pornit împotriva inculpaților Boș­codeală Constantin Octavian, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu (…) Stana Viorica, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu (…) și Nicolae Trandafir, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu (…) constatând intervenită prescripția răspunderii penale (…) admite în parte acțiunea civilă formulată de către Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, cu sediul în Buzău, str. Mes­teacănului, nr. 23, județul Buzău și, în consecință obligă, în solidar, pe inculpații Boșcodeală Constantin Octavian, Stana Viorica și Nicolae Trandafir, la plata către aceasta a sumei de 5.352.864 lei, cu dobânda legală la data plății, reprezentând contravaloarea lipsei de folosință a terenului în suprafață de 33 ha., situat pe raza municipiului Buzău, care a făcut obiectul procesului-verbal nr. 15625/ 19.11.2001 emis de O.C.A.O.T.A. Buzău (…) Admite în parte acțiunea civilă formulată de către Agenția Domeniilor Statului (…) și, în consecință, obligă, în solidar, pe inculpații Boș­codeală Constantin Octavian, Stana Vio­rica și Nicolae Trandafir, la plata către aceasta a sumei de 531.062 lei, la care va fi adăugată dobânda legală pe timp de un an, calculată la nivelul anului 2001, reprezentând diferența dintre contravaloarea terenului în suprafață de 33 ha care a făcut obiectul procesului-verbal nr. 15625/19.11.2001 emis de O.C.A.O.T.A. Buzău și contravaloarea, la nivelul anului 2001, a terenului situat pe raza municipiului Buzău, în tarlalele 24 și 25, identificat în procesul – verbal nr. 16303/29.11.2001 emis de O.C.A.O.T.A. Buzău, în baza Ordinului Prefectului nr. 146/24.07.2001. Menține mă­sura sechestrului asigurător dispusă asupra bunurilor mobile și imobile, proprietatea inculpaților Boșcodeală Constantin Octavian, Stana Vio­rica și Nicolae Trandafir, instituită prin ordonanța nr. 68/P/ 2009 din 4.04.2014 a Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești. Dispune anularea procesului-verbal nr. 15625/19.11.2001, emis de O.C.A.O.T.A Buzău“, este soluția pe scurt a instanței.

Prin atragerea răspunderii pentru crearea unui ­pre­judiciu SCDL și Agenției Domeniilor Statului este recunoscută vinovăția celor trei inculpați, însă este greu de crezut că sumele stabilite ca prejudiciu vor fi recuperate vreodată, dat fiind că fostul primar al Buzăului Constantin Boșcodeală are sechestru pe averea cunoscută în dosarul Gloria, în care a fost condamnat definitiv, iar Fiscul deja i-a scos la vânzare două terenuri valoroase de la Amaru și un apartament dintr-o zonă centrală a Buzăului, vizată fiind și bunuri pe care fostul primar le deține împreună cu soția sa, în timp ce proprietățile celorlalți doi inculpați pot acoperi doar o mică parte din prejudiciu.

De asemenea, anularea procesului verbal prin care s-a făcut schimbul de terenuri este discutabilă, având în vedere că, potrivit codului de procedură penală, în caz de prescripție a răspunderii penale, instanța lasă nesoluționată acțiunea civilă.

4 Comentarii

  1. Domnule Fane, nu confunda „sărăcia” cu duhul cu cea materială care bâhâie în periferia Buzăului, cu precădere în Aleea Grădinilor nr. 4. Stai liniștit că nu există faptă fără răsplată. Am văzut în viața mea multe nedreptăți dictate dfie de judecători corupți , fie de împrejurări și intervenții politice . N-a rămas nici una nepedepsită …Cazul în speță are și oameni de bună credință atrași nevinovați în acest proces, din considerente de ordin superior(adică li s-a poruncit ce să facă și oamenii au executat ca să nu-și piardă pâinea).Situația aceasta arată cât de necesară este Legea răspunderii magistraților. Unde-i lega asta. Iată că ajungem la politică: e în Parlament care își face, în zilele noatre, propriile legi, pentru apărarea intereselor personale. CÂND NE VOM TREZI ȘI NU VOM MAI ALEGE PICIOR DE PESEDIST ÎN PARLAMENT , ATUNCI SE VA FACE ȘI DREPTATE!!! Fericiți cei prigoniți pentru dreptate,….

  2. Astazi, dupa 18 ani de la sesizarea faptelor penale, vrem sa avem o hotarare de judecata care sa faca lumina si sa stabileasca adevarul; starea de fapt nu dovedeste altceva relevant decat incapacitatea sistemului judiciar romanesc de a face lumina, sau mai grav, complicitate suspecta la fapta. Sigur, cei in cauza au toate posibilitatile si oportunitatile la dispozitie astfel incat nimeni sa nu-i poata invinui de ceva concret, dar daca s-ar dovedi ca judecatorii sunt parte, asta este cea mai grea si mai nesabuita fapta. Nu vreau sa cred ca magistratii nostrii ar putea fi suspectati de asemenea masinatiuni, altfel, este vai de noi. Toata lumea a fost de acord ca tot corpul magistratilor sa fie platit regeste cerandu-le in schimb sa fie corecti, daca nu, atunci trebui pusi in troaca hotilor, borfasilor, criminalilor, coruptilor s a m d.
    Personal, nu am crezut vreodata ca voi putea sa imi imaginez astfel de actiuni; numai in filmele americane cele mai horor ale crimei organizate mai putea-i vedea. Oricum, americanii s-au prins repede ca fara judecatori adevarati nimic nu merge. De aceea, eu totusi mai cred ca vom gasi oameni dispusi sa imbrace roba de judecator adevarat iar cei chemati sa instrumenteze faptele sa inteleaga ca o natiune atat de vitregita in decursul istoriei sale isi pune sperante in faptele si actele lor care sa protejeze o evolutie normala si corecta a acestui popor. Pare naiva aceasta nevoie, dar asta este realitatea crunta. Cei chemati sa faca dreptate, ordine trebuie sa face ceva foarte simplu: „sa-si faca treaba corect” si astfel si ei pot dormi linistit pe pernele de puf oferite de comunitate.

    1. Referitor la chip, la filmele americane, cele cu banditii mexicani, ai spus matale bine. Daca suntem atenti, cei care ar trebui sa asiste la linistea si dreptatea noastra, numai chipuri de sfinti nu u, iar vorba, mila si daruirea, nici macar atat. Cele mai concudente si jenante chipuri sunt chiar de la Bucuresti si nu ar trebui sa ne mandrim cu un Serban Nicolae, Badalau, Radulescu, Tudorel Toader, Nicolicea sau Codrin Stefanescu. Figuri belicoase si cateodata chiar as dori pe cineva acolo la Capitala de „marimea” unui Bercea Mondialu, ptr. ca-i f. scandalos ceace se intampla pe la noi.

  3. Niciodata, marii corupti, imbogatitii peste noapte, nu vor plati ptr. faptele lor. Boscodeala a fost ales ptr. ca era corect la inceput, dar ptr. a-si mentine titlul, functia, avantajele materiale, trebuia sa „joace” dupa „muzica” lui Iliescu si a lui Nastase. Uite asa a uitat de omenie si ptr. a fi pus mereu pe liste si sustinut de partid, intra in clanul interlopilor. El, Mocanu si Bagiu sunt niste veritabili interlopi si nu exista locsor in jud, Buzau sa nu fie inca sustinuti de aceasta saracie de prostie, calicie , micime sufleteasca. Evident ca va scapa , evident ca va ramane cu o avere imensa, iar cel sarac , cel sarac cu „duhul”,va face puscarie ptr. el, doar ptr. un cocos furat, ptr. o palma data unui bandit.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker