În cele mai mult de 24 de ore care s-au scurs de la aflarea veştii trecerii în nefiinţă a Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României şi până în momentul în care scriu aceste rânduri, mi-a fost dat să citesc şi să aud lucruri cărora – dacă aş vrea să le definesc printr-o sintagmă scurtă – le-aş spune că ne caracterizează ca neam. De la opinii pertinente, dar foarte condimentate cu hormonul autorilor – şi aici includ ambele tabere, a admiratorilor Regelui şi a detractorilor săi – până la ştiri aiuristice, precum ,,bomba” lansată de un ziar de can-can, care ne spune că o cântăreaţă ratată, transformată în clarvăzătoare în ţara tuturor posibilităţilor de peste ocean, ar fi prezis decesul lui Mihai I “încă de acum o săptămână”. De la nesimţirea cârpei bolşevice Ion Iliescu, care a crezut că este de bon-ton să îşi dea cu părerea despre Majestatea Sa, până la tăcerea suspectă a unor politicieni care, până mai ieri, fluturau idealurile monarhiei constituţionale.

Dar, trecând peste toate acestea, mi-a atras atenţia o observaţie extrem de pertinentă dintr-o postare aparţinând unei colege de breaslă, Nina Neagu, proprietarului site-ului ,,Sănătatea Buzoiană”: ,,Oare de ce nu se aud clopotele?!?”. Chiar, de ce nu se aud clopotele, stimate Daniel Ciobotea?

Ca să justific puţin întrebarea adresată cetăţeanului care, în acest moment, ocupă jilţul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, trebuie să precizez că un rege este şi şeful mirean al bisericii statului, aşa cum este şi al Armatei. Încoronarea unui monarh are loc într-o biserică, iar serviciul religios care se desfăşoară cu acea ocazie are o valoare echivalentă, din punctul de vedere al ritului, cu cel al întronizării unui ierarh.

Aşadar, de ce nu se aud clopotele, stimate Daniel Ciobotea? Cumva s-au schimbat canoanele pe şest, aşa cum dudele au răsturnat valorile din ceea ce a mai rămas din Casa Regală de România? Sau nu iese nimic din afacerea aceasta? Ori nu este încă ordin de sus (,,sus” cu literă mică, nu cu majusculă!)?

Cu o asemenea prestaţie jalnică, nu văd mai nicio deosebire între turma păstorită de Daniel Ciobotea şi distinsa doamnă de peste ocean care a prezis ,,încă de acum o săptămână” decesul Regelui.

DISTRIBUIȚI
loading...