27 de ani
de presa libera
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:25 PM

Opinii

De ce intră bizonul mioritic în marea cu steag roşu?

de Călin BOSTAN
Opinii  |
10.08.2017, 00:00
1549

   Majoritatea celor care se întorc în România după vizite, mai lungi sau mai scurte, prin ţările Europei Occidentale - în special prin cele de spiţă germanică - laudă gradul de civilizaţie la care au ajuns respectivele popoare. Şi nu puţini sunt cei care se întreabă de ce lucrurile care dau unei ţări aspectul civilizat nu sunt posibile şi la noi. De la a nu se arunca mizerie pe străzi şi până la a conduce autorismul nu doar legal, ci şi civilizat.

   Răspunsul este foarte simplu. Totul s-a făcut prin zeci de ani de coerciţie, prin amenzi uriaşe pentru cei care încalcă legea, de la codurile rutiere şi până la cele care ţin de gospodărirea fiecărei localităţi în parte. Şi, uite aşa, de frica unui gol greu de acoperit în bugetul personal, din gene­raţie în generaţie, aceste norme de civilizaţie au ajuns să fie transmise, prin educaţia din familie şi, de ce nu?, chiar prin genă, celor care populează acum aceste ţări.

   La noi în schimb, fie nu sunt acte normative care să reglemeteze asemenea lucruri, fie sunt ignorate, de autorităţi şi de cetăţeni, în aceeaşi măsură. Iar când oamenii legii încearcă să pună lucrurile pe făgaşul normal, sunt înjuraţi mai ceva ca la uşa cortului.

   Să luăm un exemplu care ţine, în ultimele luni, capetele de afiş ale ştirilor. Nu mai puţin de 18 oameni au murit până acum, în această vară, înecaţi în apele Mării Negre, pentru că au ignorat steagul roşu arborat de salvamari pe litoralul românesc în zilele cu mare agitată. Salvamarii se plâng că sunt agresaţi verbal atunci când încearcă să oprească bravurile unor bizoni mioritici. Iar apoi tot ei sunt arătăţi cu degetul atunci când apare o nouă victimă.

   Dar, haideţi să vedem ce se întâmplă în ţările europene în asemenea situaţii, aşa cum sunt prezentate în publicaţiile de pe meleagurile respective. În Franţa, amenzile variază între 11 şi 33 de euro, în timp ce, în Belgia, un scăldat în apele Mării Nordului te costă 250 de euro, iar în Portugalia, poliţia maritimă din staţiunile din din sud aplică amenzi cuprinse între 55 şi 250 de euro celor care ignoră avertismentele salvamarilor atunci când este arborat stea­gul roşu. Ba chiar, în Spania a fost mediatizat cazul unui turist olandez care a fost taxat de poliţişti cu 750 de euro pentru că a dat cu flit apelurilor repetate ale salvamarilor.

   În România, a auzit cineva despre vreo reglementare privind acest aspect? Iar dacă a auzit, a şi întâlnit pe cineva amendat pentru că a intrat în apa mării în zi cu steag roşu?

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Inflamația "antrenează" pielea pentru o însănătoșire mai rapidă (studiu)
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:18 PM

Procesele inflamatorii cutanate "antrenează" pielea pentru a se putea însănătoși mai repede în urma unor eventuale leziuni, potrivit unui studiu publicat de revista Nature și citat de EFE.

Regele Mihai continuă să fie sub supravegherea medicilor, urmând tratamentul obișnuit
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:07 PM

Regele Mihai continuă să fie sub supravegherea permanentă a medicilor, urmând tratamentul obișnuit, a informat Casa Regală.

Pilotul care a aterizat forțat cu avionul lângă Vințu de Jos a murit
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:00 PM

Pilotul care a aterizat forțat sâmbătă cu un avion de agrement de mici dimensiuni în zona localității Vințu de Jos a murit duminică, la o clinică din Târgu Mureș.

Moscova denunță "bombardamentele barbare" de la Raqqa, comparându-le cu cele asupra Dresdei din 1945
Duminica, Octombrie 22, 2017 15:53 PM

Rusia a denunțat vehement duminică "bombardamentele barbare" ale coaliției conduse de SUA asupra orașului Raqqa - fief al grupării jihadiste Statul Islamic în Siria cucerit în această săptămână - care au făcut "mii" de victime civile și care, potrivit ei, amintesc de bombardamentele aliaților asupra orașului german Dresda, în februarie 1945, relatează AFP.

Deputatul PNL Florin Roman: În rândul întâi trebuie să stea cei care aduc voturi PNL
Duminica, Octombrie 22, 2017 15:27 PM

O țară ca afară va exista atunci când va exista un comportament ca afară, iar în rândul întâi în PNL trebuie să stea cei care aduc voturi partidului, a declarat, duminică, deputatul liberal Florin Roman.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker