27 de ani
de presa libera
Vineri, August 18, 2017 08:06 AM

Opinii

De ce intră bizonul mioritic în marea cu steag roşu?

de Călin BOSTAN
Opinii  |
10.08.2017, 00:00
534

   Majoritatea celor care se întorc în România după vizite, mai lungi sau mai scurte, prin ţările Europei Occidentale - în special prin cele de spiţă germanică - laudă gradul de civilizaţie la care au ajuns respectivele popoare. Şi nu puţini sunt cei care se întreabă de ce lucrurile care dau unei ţări aspectul civilizat nu sunt posibile şi la noi. De la a nu se arunca mizerie pe străzi şi până la a conduce autorismul nu doar legal, ci şi civilizat.

   Răspunsul este foarte simplu. Totul s-a făcut prin zeci de ani de coerciţie, prin amenzi uriaşe pentru cei care încalcă legea, de la codurile rutiere şi până la cele care ţin de gospodărirea fiecărei localităţi în parte. Şi, uite aşa, de frica unui gol greu de acoperit în bugetul personal, din gene­raţie în generaţie, aceste norme de civilizaţie au ajuns să fie transmise, prin educaţia din familie şi, de ce nu?, chiar prin genă, celor care populează acum aceste ţări.

   La noi în schimb, fie nu sunt acte normative care să reglemeteze asemenea lucruri, fie sunt ignorate, de autorităţi şi de cetăţeni, în aceeaşi măsură. Iar când oamenii legii încearcă să pună lucrurile pe făgaşul normal, sunt înjuraţi mai ceva ca la uşa cortului.

   Să luăm un exemplu care ţine, în ultimele luni, capetele de afiş ale ştirilor. Nu mai puţin de 18 oameni au murit până acum, în această vară, înecaţi în apele Mării Negre, pentru că au ignorat steagul roşu arborat de salvamari pe litoralul românesc în zilele cu mare agitată. Salvamarii se plâng că sunt agresaţi verbal atunci când încearcă să oprească bravurile unor bizoni mioritici. Iar apoi tot ei sunt arătăţi cu degetul atunci când apare o nouă victimă.

   Dar, haideţi să vedem ce se întâmplă în ţările europene în asemenea situaţii, aşa cum sunt prezentate în publicaţiile de pe meleagurile respective. În Franţa, amenzile variază între 11 şi 33 de euro, în timp ce, în Belgia, un scăldat în apele Mării Nordului te costă 250 de euro, iar în Portugalia, poliţia maritimă din staţiunile din din sud aplică amenzi cuprinse între 55 şi 250 de euro celor care ignoră avertismentele salvamarilor atunci când este arborat stea­gul roşu. Ba chiar, în Spania a fost mediatizat cazul unui turist olandez care a fost taxat de poliţişti cu 750 de euro pentru că a dat cu flit apelurilor repetate ale salvamarilor.

   În România, a auzit cineva despre vreo reglementare privind acest aspect? Iar dacă a auzit, a şi întâlnit pe cineva amendat pentru că a intrat în apa mării în zi cu steag roşu?

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Aretha Franklin vrea să deschidă "un mic club" la Detroit
Vineri, August 18, 2017 07:51 AM

Legenda muzicii soul Aretha Franklin, care a anunțat la începutul anului că se retrage, se gândește serios să deschidă un club de noapte la Detroit, unde ar putea "cânta din când în când", a declarat artista ziarului local Detroit Free Press citat de AFP.

Un nou film din seria 'Star Wars', dedicat lui Obi-Wan Kenobi, este în pregătire (presă)
Vineri, August 18, 2017 07:34 AM

Regizorul Stephen Daldry, cunoscut pentru filmul 'Billy Elliot', ar urma să realizeze viitorul lungmetraj din seria 'Star Wars' care îl va avea ca erou pe maestrul Jedi Obi-Wan Kenobi, a anunțat joi publicația Hollywood Reporter citată de AFP.

ALERTĂ UPDATE MAE: O a doua victimă de cetățenie română rănită în Barcelona; a fost transportată la spital, starea sa fiind stabilă
Vineri, August 18, 2017 07:15 AM

O a doua victimă de cetățenie română a fost identificată printre persoanele rănite în urma atacului terorist din Barcelona, potrivit ultimelor informații obținute de către Ambasada României la Madrid și Consulatul General al României la Barcelona.

Doi clujeni străbat cu bicicletele 1.800 de km pentru a organiza o tabără pentru copiii cu probleme grave de sănătate
Vineri, August 18, 2017 07:02 AM

Doi clujeni vor pedala 1.800 de kilometri, prin cinci țări, până pe vârful Mont Blanc, pentru a strânge bani pentru organizarea unei tabere dedicate copiilor cu diferite boli grave.

VACANȚA DE VARĂ ÎN IMAGINI
Vineri, August 18, 2017 07:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
18 Aug, 07:35 Cifre goale
Pixelu observator a comentat pentru articolul Cum vede vicepremierul Marcel Ciolacu creşterea economică a României, care se împiedică în ruinele infrastructurii:
Numai că statisticile astea sunt făcute la grămadă. Nu sunt defalcate. Ce creștere a avut capitalul străin și ce creștere a avut capitalul autohton? Mă tem că doar capitalul străin a înregistrat creștere economică. Dezvoltarea pe baza investițiilor străine este o iluzie. Pentru simplul fapt că nu este treaba lui. Treaba lui este să facă profit și să-l împartă acționarilor. Nu există în lume vreun exemplu de țară acum dezvoltată care să se fi dezvoltat numai prin investiții străine. Creșterea asta nu este un lucru rău dar nu în folosul românilor. Cum nu este nici trecerea CAS-ului și CASS-ului de la angajator la angajat. Va genera scăderea veniturilor salariaților și un cadou neașteptat pentru capital.
17 Aug, 23:34 kioveanu
john a comentat pentru articolul A murit fostul prim-secretar de Buzău Tudor Postelnicu, ,,dobitocul“ care a condus Securitatea comunistă:
I l-a aruncat pe nicu Ceausescu in bratele kiovencei!Dragoste si recompense pe bune!
17 Aug, 17:50 lsfjsal;
klgfjd a comentat pentru articolul Registrul Auto Român lucrează cu publicul vineri, cu program prelungit, şi sâmbătă, pentru recuperarea zilei libere de luni:
si cine "s a programat"? sambata ca sa lucreze si ai nostri bugetari?
Google PageRank Checker