La aproape trei luni de la anunţarea primei sentinţei în cazul celebru al schimbului de terenuri folosite de Experimentală,  dosarul este încă la Tribunalul Dâmboviţa. ­Potri­vit unor surse judiciare, deşi toate părţile implicate au depus cereri de atac a soluţiei pe fondul cauzei, apelurile nu pot ajunge la instanţa superioară, în speţă Curtea de Apel Ploieşti, din cauză că sentinţa nu este încă motivată deşi a fost pronunţată pe 8 martie.

O hotărâre judecătorească trebuie să cuprindă în motivarea sa argumentele pro şi contra care au format, în fapt şi în drept, convingerea instanţei cu privire la soluţia pronunţată, argumente care, în mod necesar, trebuie să se raporteze, pe de o parte, la susţinerile şi apărarile părţilor, iar, pe de altă parte, la dispoziţiile legale aplicabile raportului juridic dedus judecăţii, în caz contrar fiind lipsită de suport probator şi legal.  Întârzierea este însă cel puţin suspectă, mai ales că, pe ultima sută de metri a procesului, judecătorul cauzei a admis că faptele de care a fost acuzat atât fostul primar al Buzăului, Constantin Boşcodeală, cât şi ceilalţi doi inculpaţi, s-au prescris. Potrivit Codului de procedură penală, redactarea unei hotărâri, în materie penală, trebuie făcută în 30 de zile şi trebuie să fie conformă cu minuta,  însă a devenit o obişnuiţă ca motivarea hotărârilor să întârzie peste termenul legal, iar magistraţii nu pot fi traşi la răspundere decât de Inspecţia Judiciară şi asta la sesizarea uneia dintre părţile din proces.

Reamintim că pe 8 martie, la Tribunalul Dâmboviţa a fost pronunţată o primă soluţie în celebrul dosar al schimbului de terenuri ale Experimentalei, tergiversat patru ani la instanţa din Târgovişte din cauza unor expertize al căror rezultat nu a fost pe placul inculpaţilor şi care au încercat prin toate metodele avocăţeşti să tragă de timp astfel încât, la un moment dat, să fie invocată pres­cripţia faptelor. Ceea ce s-a şi întâmplat, de altfel.

Un complet de la Tribunalul Dâmboviţa a constatat că a intervenit prescripţia răspunderii penale asupra faptei pentru care fostul edil al Buzăului şi ceilalţi doi inculpaţi au fost trimişi în judecată, dat fiind că faptele s-au petrecut în anul 2001. Constantin Boşcodeală, care mai avea o condamnare cu suspendare, scapă astfel de închisoare. În sarcina sa şi a celorlalţi doi inculpaţi a fost pusă însă obligaţia de plată a prejudiciului care se ridică la aproape 6 milioane de lei.

Ce spune instanţa

„Respinge cererea de schimbare a încadrării juridice din infracţiunea prev. de art. 297 alin.1 Cod penal rap. la art. 309 Cod penal cu aplicarea art. 5 alin. 1 Cod penal în infracţiunea prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal rap. la art. 5 alin. 1 Cod penal, formulată de inculpaţii Boşcodeală Constantin Octavian, Stana Viorica şi Nicolae Trandafir. În baza art. 396 alin. 6 Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. 1 lit. f Cod procedură penală şi art. 18 Cod procedură penală încetează procesul penal pornit împotriva inculpaţilor Boşco­deală Constantin Octavian,  pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu (…) Stana Viorica, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu (…) şi Nicolae Trandafir, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu (…) constatând intervenită prescripţia răspunderii penale (…) admite în parte acţiunea civilă formulată de către Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, cu sediul în Buzău, str. Mesteacănului, nr. 23, jude­ţul Buzău şi, în consecinţă obligă, în solidar, pe inculpaţii Boşcodeală Constantin Octavian, Stana Viorica şi Nicolae Trandafir, la plata către aceasta a sumei de 5.352.864 lei, cu dobânda legală la data plăţii, reprezentând contravaloarea lipsei de folosinţă a terenului în suprafaţă de 33 ha., situat pe raza municipiului Buzău, care a făcut obiectul procesului-verbal nr.15625/ 19.11.2001 emis de O.C.A.O.T.A. Buzău (…) Admite în parte acţiunea civilă formulată de către Agenţia Domeniilor Statului (…) şi, în consecinţă, obligă, în solidar, pe inculpaţii Boşcodeală Constantin Octavian, Stana Viorica şi Nicolae Trandafir, la plata către aceasta a sumei de 531.062 lei, la care va fi adăugată dobânda legală pe timp de un an, calculată la nivelul anului 2001, reprezentând diferenţa dintre contravaloarea terenului în suprafaţă de 33 ha care a făcut obiectul procesului-verbal nr. 15625/19.11.2001 emis de O.C.A.O.T.A. Buzău şi contravaloarea, la nivelul anului 2001, a terenului situat pe raza municipiului Buzău, în tarlalele 24 şi 25, identificat în procesul – verbal nr.16303/29.11.2001 emis de O.C.A.O.T.A. Buzău, în baza Ordinului Prefectului nr. 146/24.07.2001. Menţine măsura sechestrului asigurator dispusă asupra bunurilor mobile şi imobile, proprietatea inculpaţilor Boşcodeală Constantin Octavian, Stana Viorica şi Nicolae Trandafir, instituită prin ordonanţa nr. 68/P/ 2009 din 4.04.2014 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti. Dispune anularea procesului-verbal  nr. 15625/19.11.2001, emis de O.C.A.O.T.A Buzău“, este soluţia pe scurt a instanţei.

Deşi prin atragerea răspunderii pentru crearea unui pre­judiciu SCDL şi Agenţiei Domeniilor Statului este recunoscută vinovăţia celor trei inculpaţi, fostul primar al municipiului Buzău Constantin Boşcodeală scapă, astfel, de condamnarea la închisoare în dosarul în care a fost cercetat pentru abuz în serviciu după ce a fost trimis în judecată de DNA alături de Viorica Stana, fost şef al Oficiului de Cadastru, şi Nicolae Trandafir, fost director al Staţiunii de Cercetări Legumicole Buzău, pentru că ar fi făcut posibilă trecerea unei suprafeţe de 33 de hectare de teren arabil din domeniul public al statului în cel privat, ulterior pe acest teren construindu-se un cartier de locuinţe.

Este însă greu de crezut că sumele stabilite ca prejudiciu vor fi recuperate vreodată, dat fiind că fostul primar al Buzăului Constantin Boşco­deală are sechestru pe averea cunoscută în dosarul Gloria, în care a fost condamnat definitiv, iar Fiscul deja a valorificat două terenuri valoroase de la Amaru, dar urmează şi altele, iar bunurile celorlalţi doi inculpaţi nu pot acoperi nici 5% din prejudiciu.

DISTRIBUIȚI
loading...