Buzăul este atât de plin cu flori în această primăvară, încât nu ştii pe unde să-ţi laşi mai întâi privirea să poposească. E drept, doar prin parcuri şi centru, dar pe la intrările în oraş, pe străzile din rândul doi sau trei, nu. E un început, e o promisiune, e un alt fel de imagine pentru noi şi cei ce îl traversează.

Locuitorii lui privesc schimbarea aceasta de imagine şi culoare într-un mod tare straniu. Unii admiră, cei mai mulţi, unii cârcotesc, mânuind de zor “războiul de ţesut”, urzind poveşti cu tâlc…

Evident este frumos! Evident, oraşul e mai curat, mai îngrijit, mai altfel… Evident, munca se vede… E în roşu, galben, albastru, mov, frez, roz cu petale, cu mirosuri ameţitoare, cu scânteieri îmbujorate… Miroase a primăvară olandeză, cum mulţi nu aveau să o ştie.  Acolo unde bulbii nu au mai ajuns, natura a sărit în ajutor şi a tivit spaţiile înverzite cu păpădii aurii. Spre Aurora Mall sunt sute, iar abundenţa lor completează armonios, înlocuind gazonul…

Ce nu înţeleg e altceva. De ce frumosul nu e continuat de oameni? De ce vorbim atât şi nu punem mâna să facem, cât de cât, ceva? De ce în faţa magazinelor sunt spaţii neîngrijite, de ce oamenii nu ies cu o săpăligă să completeze senzaţia aceasta de ordine, frumos şi curăţenie? În fuga taxiului, între o instanţă şi alta, văd un sediu de partid, o farmacie, un magazin, o altă farmacie, veterinară, un sediu de poştă, o intrare de bloc. Pe spaţiul din faţa lor vezi bălării, pământ nesăpat, nici urmă de gazon, hârtii, o bancă răsturnată, un coş de gunoi plin , şi mă întreb: De ce am uitat să fim oameni? De ce mai suntem membrii unei comunităţi dacă nu ne responsabilizăm acolo, în pătrăţica noastră, să facem, cât de cât, ceva? Să dăm cu o sapă, să aruncăm o mână de gazon, să păstrăm curăţenia, să îndreptăm, să ridicăm, să susţinem o plantă? Să ieşim cu o găleată cu apă….

La ce ne mai foloseşte luxul florilor aduse din afară, dacă noi nu suntem în stare să ne susţinem propriul spaţiu, cel care dă personalitate intrării la sediu, la casa cea de toate zilele, la un magazin alimentar, la o farmacie?

Am un fix cu trecutul… Îl mai aduc odată în atenţie! Am stat pe o stradă de lângă gară şi am în minte că exista un responsabil de stradă. Că se făcea o şedinţă din când în când, că toţi vecinii, la un semn, îşi văruiau pomii, îşi vopseau gardurile în tonuri de verde, că se puneau flori în rigole…

Unele modeste, petunii, regina nopţii, năsturei, pansele, dar eram la întrecere. Că nu exista ca trotuarul să nu fie măturat, gunoiul strâns, stropit cu apă vara, că eram la întrecere, vecin cu vecin. Era o sărăcie din aceea cu lustru, de tip comunist, dar altele erau relaţiile dintre oameni. Eram mică şi aveam obligaţii… Eram atentă cum arăta trotuarul din faţa casei.

Mi-aduc aminte că văruiam pietrele, pomii, că aduceam apă de la o pompă din colţul străzii cu găleata, să udăm pomii, florile… Nu ne era greu deloc!

Acum, când le avem pe toate, inclusiv forţa exemplului, bodogănim şi aşteptăm să ne facă alţii, inclusiv curăţenia din faţa porţii. Mai au importanţă vorbele spuse, dacă nu sunt dublate de fapte?

De ce am ajuns să fim propriii noştri duşmani şi cui folosesc orgoliile, când e vorba de oraş, de curăţenia lui, imaginea acestuia în ochii altora sau a propriilor noştri copii?

Priviţi în ce grădină trăim! Cât ne-ar costa să o susţinem, cu puţină dragoste, cu puţin efort, cu ambiţia de trăi într-unul din cele mai frumoase oraşe ale ţării? Aici nu e vorba de bani, ci de suflet. Nici de apartenenţa la vreun partid, ci de omenie. Că doar nu ne punem maieuri reflectorizante cu prescurtarea iniţialelor lor când facem ceva pentru casa noastră, intrarea în bloc, trotuarul din faţa casei, intrarea de la magazin sau parcul dintre blocuri, unde ni se joacă copiii şi nepoţii.

Pe noi scrie deja OM! Iar OMUL-OM sfinţeşte locul.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Frumosul trebuie continuat de oameni și în justiție!De la justiție sau injustiție pleacă totul!Mijloacele de coerciție dacă s-ar aplica acolo unde este cazul,ar rămâne frumosul din oameni.Timpul costă bani în ziua de astăzi!

Comments are closed.