27 de ani
de presa libera
Luni, Octombrie 23, 2017 11:16 AM

Opinii

De ce atâtea pasiuni când vorbim despre câinii fără stăpân

de Călin BOSTAN
Opinii  |
06.10.2017, 00:00
864

   Sunt un fericit proprietar de căţel de companie, care este membru cu drepturi depline al familiei mele. Sunt total împotriva oricărui abuz la adresa animalelor. Sunt susţinător al rezolvării problemei câinilor vagabonzi prin orice altă metodă în afara eutanasierii, o metodă precum sterilizarea şi apoi dispariţia naturală a acestora.

   Am ţinut să fac aceste precizări pentru a nu-mi atrage un supliment de furie din partea celor care reprezintă organizaţii non-guvernamentale de profil, care, cu siguranţă, se vor simţi jigniţi de afirmaţiile pe care le voi face în continuare.

   Aşadar, joi am încercat să particip la dezbaterea publică organizată de Primărie pe marginea unui proiect de hotărâre pe care municipalitatea doreşte să-l promoveze în legătură cu acest subiect. Spun ,,am încercat”, întrucât nu am rezistat nicio jumătate de oră, şi am părăsit sala, de teamă să nu izbucnesc în râs, dat fiind că discuţia deviase, de la dreptul unei administraţii locale în a reglementa această problemă, la registrul spaţiilor verzi ale municipalităţii şi la… toxiinfecţii alimentare.

   Mi-a fost clar, însă, un lucru: reprezentanţii asociaţiilor şi fundaţiilor care se ocupă cu apărarea drepturilor animalelor, în special ale câinilor fără stăpân, fug ca necuratul de tămâie atunci când vine vorba de vreun fel de control, chiar şi la nivelul unui recensământ, al activităţii lor. De aceea întreaga primă parte a discuţiei de la Palatul Comunal s-a învârtit în jurul contestării dreptului municipalităţii de a avea un cuvânt de spus în această ­pro­blemă.

   Nu mă pot abţine să nu fac o altă observaţie: sala în care avea loc dezbaterea în cauză era aproape la fel de plină precum într-o zi cu şedinţă a deliberativului municipal. Semn că şi Buzăul este plin de vajnici apărători ai drepturilor animalelor care nu prea vor să se amestece cineva în cioraba lor. Şi, în plus, vreau să notez o remarcă plină de amărăciune a unei colege de breaslă: ,,Dacă ar fi fost vorba despre o dezbatere privind copiii trimişi la cerşit, ar mai fi venit cineva la discuţii?”. Bineînţeles că nu, pentru că acei copii amărâţi ştiu vorbi, căţeii vagabonzi nu. Aici, problema seamănă izbitor cu dezbaterile celor din Coaliţia pentru ­Fa­milie, care înfierează cuplurile homosexuale, dar se fac că nu văd abuzurile care se întâmplă în familiile tradiţionale, sau chiar foarte tradiţionale, în care încă bătaia este ruptă din rai. Şi în care nu ar fi un lucru deloc exagerat beţia lui Lot, cel din Vechiul Testament.

P.S. Nu aş putea să iau niciodată în serios demersurile, chiar bine intenţionate, ale unei asociaţii care se numeşte ,,Hăpluţ şi prietenii” sau a uneia care este condusă de Marius Marinescu-Bideu! Chiar să mă pici cu ceară…

Comentarii

De ce atatea pasiuni.... (08 Oct, 15:39)
silvia rus

D-le Bostan, eu cred in bunele dvs. intentii promovate aici si in grija dvs. pt. activitatea ong-urilor de protectie....Ce doriti sa stiti? Cate campanii de sterilizari am facut de-a lungul timpului in municipiul Buzau sau in judet? Cate targuri de adoptie catei (si pisici) am organizat in parcul Crang? Cate sute de adoptii de catei din aceleasi sinistre adaposturi publice ale municipiului Buzau... si toate pe banii nostri si din donatii? Spuneti-ne ce doriti sa mai stiti si va stam la dispozitie...Si poate, cu aceasta ocazie, ne veti ajuta, ca ziarist corect, impartial si posesor de catel, sa obtinem raspunsuri concrete de la autoritatile publice locale privind cheltuirea banilor publici in aceste stabilimente...Asa, cu dumneavoastra alaturi, poate aflam cum se poate ca (numai)66 de tarcuri (adapost pepiniera 2010-2013) sa fi costat 1.122.122 lei(!!!) iar adapostul cel nou, cel ieftin ca braga( numai doua milioane lei!) sa fie proiectat si executat cu greseli majore de functionare, dar unde se moare "decent", vb. unei colege de breasla....Doriti amanunte? Vi le dau, dar ma tem ca nu cheltuirea banilor publici va intereseaza ci, asa cum spuneati, activitatea ong-urilor de profil fiindca e mai sigur pt, dvs.sa aratati cu degetul catre noi si nu catre autoritatile care, eventual, va pot lasa fara paine. Cat priveste dezbaterea publica pe. care inteleg ca vreti sa o initiati pe tema copiilor amarati, trimisi la cersit, va promit solemn ca vom fi prezenti mai multi decat ati vazut in scurta -dar amuzanta! dvs. prezenta in Sala de Consiliu.... PS.Daca stau sa ma gandesc bine, nici eu nu cred ca as putea sa iau in serios zicerile unui jurnalist care se numeste... Bostan! Chiar sa ma pici cu ceara....

Raspunde
Câinii fără stăpân și oamenii cu stăpân (08 Oct, 23:32)
Sorin Udrea

Stimate domnule Bostan, Ma bucur sa aflu ca sunteți iubitor de animale și ca aveți un cățel de companie și nu unul "vagabond". Ne puteți spune dacă este sterilizat (asa cum prevede noul HCL) și cum v-ați simți dacă nu ați putea să-l păstrați datorita faptului ca 50%+1 din vecinii dvs. nu v-ar da acceptul? Faceți referire la câinii fără stăpân ca fiind câini "vagabonzi". Doresc sa va întreb dacă în calitatea dvs. de ziarist cunoașteți definiția din DEX a cuvântului vagabond (VAGABÓND, -OÁNDĂ, vagabonzi, -de, adj., s. m. și f. (Om sau animal) care rătăcește fără rost pe drumuri, care hoinărește fără țintă; (om) fără ocupație stabilă, fără domiciliu fix. ♦ (Om) de nimic, fără căpătâi. [Adj., s. f. și: vagabóndă] – Din fr. vagabond, lat. vagabundus. Cf. it. vagabondul. sursa: DEX '09)? Pentru cultura dvs. câinii fără stăpân locuiesc în teritorii bine definite, își apără teritoriul și nu îl părăsesc fără motiv. De aici rezultă că nu pot fi numiți vagabonzi. Cuvântul "vagabonzi" descrie mai bine ziariștii fără principii care fac jocul altora. Acum doresc sa trec la lucruri serioase și sa va întreb următoarele: - cum poate un jurnalist profesionist sa nu-și ducă sarcina la bun sfârșit datorita faptului ca se teme sa nu izbucnească în râs? - dacă sunteți iubitor de animale de ce nu ați luptat împotriva proiectului de Hotărâre a Consiliului Local care lezează toți iubitorii de animale? - de ce nu prezentați realitatea în legătură cu ce s-a întâmplat joi la dezbaterea publică? De ce nu spuneți ca proiectul de HCL a fost complet desființat din punct de vedere juridic? De ce nu spuneți ca un Consiliu Local nu are atribuțiile legale sa implementeze un astfel de proiect? De ce atacați ONG-urile și nu spuneți ca în sala au fost în proporție de 90% iubitori de animale care nu reprezintă ONG-uri? - de ce faceți comparații întotdeauna între copii și câini? Singura asemănare este ca ambele cuvinte încep cu litera "C", deci nu mai comparați două lucruri diferite! În încheiere doresc sa fac doua precizări: - oamenii cu stăpân sunt vagabonzii care nu reușesc sa se ridice peste condiția lor! - câinii fără stăpân sunt stăpâni pe propria lor viață, deci toți avem de învățat de la ei! De asemenea, vă mulțumesc pentru publicitatea gratuită pe care o faceți pentru "Hăpluț și prietenii"! Așteptăm răspunsurile dvs.!

Raspunde
Despre oameni și "copiii" lor (09 Oct, 18:38)
Andreea

Dacă ați fost prezent bănuiesc că v a interesat proiectul. Daca v a interesat proiectul bănuiesc că l ați citit, dar daca l ați citit cum de nu ați sesizat că nici măcar unul din articole nu se refereau la asociațiile de protecție a animalelor. Asociațiile au fost prezente raspanzandu-ne noua, persoanelor civile direct interesate la cererile de ajutor și suport. Să vă legați de numele domnului Marinescu e cel puțin stupid, dat fiind faptul că dânsul nu a fost prezent și că e o atitudine de grădiniță să te legi de numele unui om incercand ce? Înțeleg din tot articolul că sunteți deranjat de faptul că spiritul civic s a trezit în cetățeni tocmai în acest moment, tocmai când a venit vorba de câini! Pentru unii dintre noi ei chiar sunt membri ai familiei și atunci când familia îți e amenințată de un astfel de proiect (va recomand să citiți varianta inițială) e normal sa fii acolo că sa o aperi.

Raspunde
Câinii fără stapan (10 Oct, 13:41)
Magda

Maidanezii au fost mereu o problema. Se vrea eutanasiere pentru a se folosi banii pentru sterilizare în alte scopuri. Ei sunt nevinovați cei care au putut și nu au făcut nimic ar trebui trași la răspundere dar e mai simplu să i ducem pe horticolei și să i omoram. Au fost și sunt o afacere iar ce se face pentru ei este spoiala. Nu respecta nimeni dreptul lor la viață exista politia animalelor in cadrul DSV buzău dar e că și indexistenta și ei în loc să fie sterilizați dați spre adopție mor iar voi va strângeți sa vorbiți discuții.

Raspunde

Stiri Agerpres

Muzicianul australian George Young, 'mentorul' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani
Luni, Octombrie 23, 2017 11:02 AM

Muzicianul australian George Young, cunoscut ca 'mentor' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani, potrivit unui anunț difuzat luni de legendara trupă de hard rock, citat luni de AFP.

MDRAPFE: AM POIM - proiecte de 69 milioane euro referitoare la ocrotirea ariilor naturale protejate
Luni, Octombrie 23, 2017 11:00 AM

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructura Mare (AM POIM) a primit, până la 16 octombrie, 62 de proiecte, în valoare totală eligibilă de 69 milioane de euro, care vizează elaborarea planurilor de management, seturilor de măsuri de conservare, planurilor de acțiune pentru ariile naturale protejate, informează un comunicat al MDRAPFE transmis luni AGERPRES.

Tenis: Clasamentul ATP - Marius Copil a coborât pe locul 78
Luni, Octombrie 23, 2017 10:56 AM

Tenismanul român Marius Copil a coborât patru locuri și se află pe poziția a 78-a în clasamentul mondial al jucătorilor profesioniști de tenis (ATP), dat publicității luni.

PORTATIV ROMÂNESC: Bianca Ionescu
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Soprana Bianca Ionescu s-a născut la 20 mai 1961. A absolvit Liceul de muzică nr.1 din București în 1978, apoi a urmat cursurile Conservatorului de muzică "Ciprian Porumbescu", la clasa de canto a Artei Florescu, absolvind facultatea în 1983, potrivit site-ului www.opereta.ro.

Auto: Verstappen a calificat drept "stupide deciziile care ucid Formula 1" după penalizarea sa
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a denunțat, duminică, decizia juriului Marelui Premiu al Statelor Unite care l-a penalizat cu cinci secunde și a fost privat de locul al treilea pe podium, apreciind că "aceste decizii stupide ucid Formula 1", a spus el cu regret.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Oct, 08:50 Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice este „apă de ploaie”!
Pixelu cu prosteli a comentat pentru articolul Buzoienii, deschizători de drumuri? Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice ar putea deveni lege:
UAT Municipiul Buzău (Primăria Municipiului Buzău), acționarul majoritar al Companiei de Apă Buzău S.A., dă dovadă de maximă ipocrizie. Dacă Toma ar dori ca buzoienii să beneficieze de tarife mai mici atunci ar renunța la redevența de 1% pe cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească operatorul acționarilor și care este parte integrantă în algoritmul de calcul al tarifului perceput de operator. Peste tot, în țările suverane, se adoptă principiul non-profitului în administrarea utilităților publice. Doar în țări asociate neocolonialismului se mai întâlnesc contracte de parteneriat public privat sau contracte de concesiune. În cazul nostru, ca să nu bată la ochi, le-au botezat contracte de delegare.
În Contractul de Delegare la Art. 39-2. (pag.34) găsim un text legat de redevență. Ce caută redevența de 1% pe cifra de afaceri? Chipurile primăria se luptă pentru tarife mai mici pentru populație dar vrea o parte din profitul operatorului unde este acționară, profit care se obține tocmai de la populație. Ce dovadă mai clară de prosteală vreți!
23 Oct, 02:09 Actuala stagiune - revitalizare teatrală sau menţinerea aceluiasi fundal cenuşiu?
Nik Şimandan a comentat pentru articolul „Tele-Encounters”, proiectul Teatrului „G. Ciprian”, o premieră mondială lansată în prezenţa partenerilor din Spania şi Portugalia:
Dar mai mult teatru, la nivel de institutie profesionistă de spectacole, când o sa avem? Stie cineva, la aceasta oră , ce proiecte ne oferă Teatrul "George Ciprian"în actuala stagiune? Vom asista la vreo premieră...proprie? Când? Că doar stagiunea s-a deschis demult - cel puţin la celelalte teatre similare din ţară. Nu există niciun panou sau afişier care să menţioneze măcar un spectacol teatral pe săptămână, ca ofertă pentru marele public -aşa cum s-ar cuveni din partea acestei importante instituţii cu profil educaţional expres!
22 Oct, 16:24 Sigur
Eu a comentat pentru articolul Catedrala Arhiepiscopală, prădată de hoți. Ce sumă au sustras:
Sigur e unul școlit la pușcăriile țării, trăit în mizerie, eliberat înainte de termen și care are ceva habar de furtul bine acoperit...
Google PageRank Checker