Citând surse guvernamentale, publicaţia G4Media a anunţat că în comuna buoziană Padina a fost descoperit un zăcământ de gaze de peste 40 mi­li­arde metri cubi, considerat a fi cea mai mare rezervă onshore din ultimele decenii. Punga de gaze se află în perimetrul VIII Urziceni Est, concesionat de Petrom, iar prima sondă de explorare Padina Nord 1 a săpat la o adâncime de peste 2.500 de metri. Această descoperire a fost făcută de către consorţiul format din Petrom şi compania americană Hunt Oil.

Zăcământul este explorat în parteneriat de cele două companii, în urma unei asocieri începute în 2010, în care fiecare entitate deţine 50%, iar Hunt Oil este operator, mai menţionează

pu­bli­caţia sus-amintită. Des­coperirea acestui zăcământ de gaze a fost anunţată de Dorinel Ursărescu, consilierul şefului Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, într-o întâlnire cu reprezentanţii industriei organizată de un think-tank românesc. Publicaţia menţiona că, spre comparaţie, zăcămintele de gaze descoperite în Marea Neagră în cele patru perimetre concesionate sunt estimate la 180-200 miliarde metri cubi.

În mod ciudat însă, OMV Petrom a emis un punct de vedere în care anunţă că ,,nu confirmă rezervele menţionate” în articolul publicat de G4Media. “OMV Petrom SA şi Hunt Oil Company of Romania SRL au intrat într-un parteneriat (Joint Venture) în 2010 pentru activităţi de explorare în Perimetrele I Adjud şi VIII Urziceni Est. În 2014, în cadrul acestui parteneriat, a fost descoperit un nou zăcământ (Padina Nord), prin sonda Padina Nord 1. După testare, producţia experimentală a început la sfârşitul lui 2016. OMV Petrom SA nu confirmă rezervele menţionate în media. Cantităţile referitoare la zăcământul Padina Nord 1 sunt incluse în rezervele OMV Petrom SA, începând din 2015”, este răspunsul oferit de reprezentanţii OMV Petrom.

Contactat de reporterii G4Media.ro, directorul general Hunt Oil, Mark Wagley, a refuzat să comenteze informaţia. Nici Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale nu a făcut comentarii suplimentare. În decembrie 2014, printr-un comunicat de presă de la acea vreme, se anunţa că ,,OMV Petrom şi Hunt Oil Company of Romania (Hunt Oil) au descoperit un nou zăcământ de ţiţei şi gaze în sudul judeţului Buzău. Aceasta are potenţialul să fie cea mai mare ­des­coperire din ultimii 30 de ani, din zona Munteniei. Zăcământul a fost descoperit în perimetrul VIII Urziceni Est, prin săparea sondei de explorare Padina Nord 1, la o adâncime de peste 2.500 de metri. Descoperirea se află la circa 7–12 kilometri distanţă de zăcăminte mature, exploatate de mai bine de 50 de ani. Estimările obţinute din testele de producţie efectuate la cele două straturi geologice indică o producţie potenţială pe sondă de 1.200 – 2.100 bep/zi. Investiţiile de explorare care au condus la această descoperire realizată de OMV Petrom şi Hunt Oil se ridică la 5 milioane de euro”.

În acelaşi document se preciza că, în decembrie 2016, Petrom şi Hunt Oil au început producţia experimentală de gaze din zăcământul de la Padina. ­Va­loarea cumulată a investiţiilor în perioada 2014-2016 pentru proiectul de la Padina Nord 1 se ridică la aproximativ 17 milioane de euro.

Coincidenţă sau nu, spre finele lunii mai 2018 a fost inaugurat, la Padina, un nou punct de lucru al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău. În baza unui parteneriat public-privat, cele două companii, Hunt Oil Company of Romania şi OMV Petrom, au donat două autospeciale de ultimă generaţie care au intrat în dotarea acestui punct de lucru.

DISTRIBUIȚI
loading...

5 COMENTARII

 1. În schimb, cu exploatările offshore, Daddy le-a dat la operație! Inițial am crezut că este vorba de un troc. Debarcarea cicloapei în schimbul legii offshore – varianta senat, dar văzând fețele străvezii ale oemviștilor și ecsoniștilor am realizat că neamțul și-a furat-o rău de tot. Din plăvan se va transforma în struț. Nu cred că mai are curaj să-și etaleze rânjetul prin capitalele stăpânilor!

 2. Nu am pornit deloc de la premisa jocului corect cu străinii, ba din contra, firmele străine interesate pornesc de la criteriul câștigului maxim, cu eforturi financiare minime. Intr-o postare anterioara mă întreba-i, draga pixelule, de ce nu sunt trase la răspundere pentru corupție firmele străine. Tocmai asta se încearcă acum, un lobby puternic asupra celor care au puterea pentru modificarea legislației incriminatoare (vezi CP si CPP, adoptate ieri), adoptarea legilor de reglementare resurselor minerale, aflate deja pe masa unor parlamentari acum foarte ocupați. Știu ca nu îți place, dar daca vrei sa fii obiectiv, atunci încearcă sa analizezi si de pe poziția celuia care este mereu in pierdere, consumatorul de rând, fiecare dintre noi, pana la urma. In Kuwait pentru asemenea resurse exploatate, fiecare cetățean primește, intr-un fel sau altul, o subvenție de stat.
  Nimeni nu ne-a obligat sa semnam ceva care ne este potrivnic. Singurii semnatari ai documentelor aderării sunt politicienii, mai mult sau mai puțin cinstiți. Nu este suficient sa ne căinăm si sa ne văităm de neocolonialism; daca se întâmplă așa ceva asta sigur este din cauza noastră, a liderilor noștrii, buni sau rai, cărora le acordam girul cu ochii închiși, fără sa le cerem sau nu sa o facă.
  Pentru adâncirea domeniul îți recomand o lucrare de referință a lui Vasile Pușcaș, „Negociind cu Uniunea Europeana”, Ed Economica, 2003, cap.14, 6, exploatarea țițeiului si sectorul gazelor, pg.519.

  • Dragă Ioane,
   Tocmai la fostul negociator șef cu UE mă trimiți să iau lumină! Tocmai la securicii din „grupul de la Cluj”!
   Suntem adulți, Ioane! Ce dracu’! Crezi că vreunul dintre noi mai este capabil să-și ajusteze convingerile! Orice spun eu, sau orice spui tu, vom părăsi saitul Opinia cu fix aceleași convingeri pe care le aveam când am intrat pe sait! Dacă tot o ardem cu recomandări îți recomand „România, o colonie la periferia Europei” Ilie Șerbănescu, Roza Vânturilor, 2016, toate cele 14 capitole și 281 de pagini.

 3. Mi se pare ca este de necrezut ca la „întâlnirea reprezentanților industriei de profil”, compania OMV – Petrom nu a fost prezenta. Chiar așa? S-au adunat acolo la un think-tank sa discute despre ce? Interesul pentru resursele României este imens. Intrând in Europa, am intrat si cu bune si cu rele. Problema este ca pentru toate relele urla toți, de la București pana la Bruxelles, sau Strasbourg. Pentru cele bune se discuta in spatele ușilor închise. Supărarea europenilor este mare, pentru ca nici nu au vrut dar nici nu s-au opus sa investească in cercetări si prospecțiuni (17 mil sunt praf in ochi fata de ce s-a găsit) iar acum, când americanii sosiți pe vremea lui Tăriceanu (care cred ca nu este străin de aceasta afacere), au pus dopul butoiului cu gaze, evident ca vor sa știe precis ce vor face cu ele. Așa ca, totul se joaca la guvernul condus de un premier femeie, soață a unui angajat al OMV. Normal ca OMV nu vrea sa se știe cate gaze sunt acolo, ce redevențe vor trebui plătite, ce taxe se vor aplica. Toți fac lobby pe unde vor si pot astfel încât sa se maximizeze profitul, dar mai ales, exploatarea cat mai rapida.
  In timp ce buzoienii, care dorm pe o punga de gaze, cumpără lemne la 500 Ron/mc, încălzirea cu lemn ajungând sa fie mai scumpa decât cea cu gaze sau cu energie electrica, se încearcă sa se inducă in media informația ca investițiile in dezvoltarea rețelelor de distribuție către comunitățile fără gaze, nu ar fi economica, ba chiar ar fi mai fezabila încălzirea electrica!!! Prin urmare, de ce sa nu vindem liber gazele europenilor (adică ungurilor), pentru ca orice bogăție are Romania, in materie de resurse energetice trebuie pus la comun in piața comunitara!!
  Problema devine complexa când este vorba de grupurile de interese, de aceea OMV vrea sa știe cu cine face afacerea, la fel ca si americanii, preferând sa ascundă sub preș noile resurse descoperite chipurile zilele astea (despre aceste gaze se știe de foarte mult timp).

  • Ce spui tu, Ioane, este perfect adevărat cu o singură obiecție. Pleci de la premisa că străinii (europeni sau americani) vor să joace corect. Nimic mai fals. Când am intrat în UE ne-am procopsit cu legislație de tip colonial, nicidecum cu legislație asemănătoare țărilor cu prima viteză! Dovadă stă mizeria de ANRM (Agenția Națională a Resurselor Minerale), agenție înființată în 2009, care este responsabilă pentru gestionarea resurselor minerale. Senatorul Daniel Zamfir a prezentat situația halucinantă a acestei agenții. Număr infim de angajați, sedii închiriate prin chiar sediile companiilor ce exploatează resurse minerale, neactualizare a redevențelor conform legilor în vigoare … Să nu ne amăgim. Nu mai suntem un stat independent decât în articolul 1 din Constituție, în fapt suntem o colonie a altor state. Privatizarea, adică vânzarea bunurilor statului român, care se spune că este cel mai prost gestionar, către firme private este o mare harneală.
   OMV, E.ON, ENGIE, ENEL, CEZ nu sunt companii private ci sunt companii de stat. Ale statului Austriac, German, Francez, Italian și Ceh. După cum observăm, doar statul român este prost gestionar, celelalte state ale UE sunt al dracu’ de eficiente, evident în folosul propriilor cetățeni. Suntem vacă de muls, găină de jumulit, orice, numai stat independent nu mai suntem. Și n-aș da vina numai pe clasa politică românească pentru situația în care am ajuns, mântuitorii ăștia de prin uniune au meciuri în picioare de câteva sute de ani de exploatare colonială, timp în care și-au șlefuit metodele prin care jefuiesc fără niciun scrupul alte popoare ! Chiar dacă am devenit xenofob nu minimizez contribuția majoră a clasei politice române la colonializarea țării. Colcăie de trădători de țară prin toate partidele, partidulețele și onegeurile de prin țară!
   Istoria ne spune că poți ieși din starea de colonie doar în 2 moduri. Cu arma în mână sau dacă apare un curent favorabil mondial în acest sens. Cu regret, observ că niciuna dintre cele două variante nu par să inmugurească. Dacă privești tot ce se întâmplă prin prisma statutului neoficial de colonie cu care ne-am procopsit, atunci toate anomaliile și derapajele de la normalitate devin clare ca lumina zilei.

Comments are closed.