Carmen Dan minte cu premeditare. Dar nu minte de capul ei în privinţa intervenţiei brutale a Jandarmeriei la mitingul din 10 august. Minciunile ministrului de Interne fac parte din scenariul mai vast prin care Dragnea şi acoliţii lui din PSD-ALDE pregătesc filmul suspendării preşedintelui Iohannis.

Chemată, marţi, în plenul Camerei Depu­taţilor, unde s-a dezbătut moţiunea simplă împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan a lansat o nouă ipoteză privind intervenţia în forţă a jandarmilor la protestul Diasporei. Şi nu doar că a lansat o nouă ipoteză, dar ministrul de Interne a inventat o lege pentru a justifica barbaria forţelor de ordine din Piaţa Victoriei.

Să luăm doar câteva date esenţiale. În 11 august, a doua zi după protestul Diasporei, Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, şi omologul său de la Jandarmeria Bucureşti, Georgian Enache, susţineau o conferinţă de presă pentru a explica de ce colegii lor care acţionaseră, cu o seară înainte, în Piaţa Victoriei, au dat cu gaze lacrimogene, au folosit tunurile cu apă şi au împărţit pumni, picioare şi bastoane inclusiv protestatarilor paşnici. Lăsând la o parte episodul jandarmeriţei „bătute cu bestialitate”, despre care ne-am lămurit, între timp, că nici cu o zgârietură mai zdravănă nu s-a putut lăuda, Marius Militaru explica, atunci, că intervenţia Jandarmeriei a fost făcută în baza ordinului scris al prefectului. Ca să-şi susţină declaraţiile, Militaru defila cu o hârtie în faţa camerelor de luat vederi, spunând că acea hârtie este ordinul semnat al prefectului. „Pentru că nu s-a renunţat la violenţe, prefectul a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor, la ora 23,01”. Deci, să reţinem: prefectul a semnat ordinul la ora 23,01, iar de atunci, teoretic, jandarmii au acţionat în forţă pentru eliberarea Pieţei Victoria. Pe scenariul acesta, Jandarmeria şi PSD au marşat timp de o lună.

Dar ce ne spune Carmen Dan, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea pe moţiunea simplă împotriva ministrului de Interne? „În lege se vorbeşte doar de aprobarea prefectului pentru intervenţia în forţă. Înseamnă acordul unei acţiuni. Vă reamintesc ce am declarat pe 11 august. Nu am declarat că semnează. Intervenţia se face în baza acordului, nu în baza semnării documentului intitulat ordin de intervenţie. Astfel de decizii se iau în mod operativ. Dacă nu este prefectul acolo? Aşteaptă Jandarmeria să vină prefectul de acasă să redacteze ordinul? Credeţi că prefectul se află la orice manifestare? Se opreşte timpul în loc în aşteptarea ordinului redactat? (…) Ordinul de intervenţie poate fi şi verbal, iar redactarea lui se face ulterior” .

Acesta este pasajul în care doamna Carmen Dan a minţit în Parlament, inventând prevederi ale Legii de organizare şi de funcţionare a Jandarmeriei. Aşa cum am mai explicat, Legea 550/2004 privind Jandarmeria vorbeşte exclusiv despre ordinul scris al prefectului, în baza căruia se poate interveni în forţă în stradă, „ordinul verbal” invocat de Carmen Dan neexistând nicăieri în lege.

Dar de ce minte Carmen Dan? În primul rând pentru că acel ordin al prefectului, care ba e scris, ba e verbal, s-ar putea să îi bage pe unii la puşcărie. Să nu uităm că scandalul dintre Liviu Dragnea şi Gabriela Firea a pornit tocmai de la prefectul Speranţa Cliseru, apropiata primăriţei Capitalei. Cliseru i-a acuzat de minciună pe Dragnea şi pe Carmen Dan, delimitându-se de violenţele din stradă ale jandarmilor, fără însă a prezenta public o variantă clară a contribuţiei ei la protestul din 10 august. Apoi, dar poate şi mai important, Carmen Dan minte şi pentru a susţine un scenariu pe care PSD îl croşetează de ceva vreme. Suspendarea lui Iohannis.

Prezent, duminică seară, în studioul Antena 3, Liviu Dragnea a declarat că „pe 10 august, am avut suficiente elemente ca să vorbim de o tentativă de lovitură de stat. Au fost proteste finanţate şi din extern”. După fix două zile, marţi, PSD transmite un comunicat de presă în care solitică „organelor de anchetă” să stabilească „cine sunt autorii manipulărilor şi intoxicărilor publice, cine a plătit şi cu scop real s-a urmărit provocarea unei reacţii emoţionale împotriva instituţiilor statului român şi a ordinii constituţionale”. Să nu ne mire şi dacă PSD va înfiinţa comisia parlamentară de anchetă ţintită spre protestul Diasporei, un subiect lansat deja, luna trecută, de Dan Nica, şi susţinut de Mihai Fifor, dar şi de alţi PSD-işti. Până la urmă, comisiile de acest tip din Parlament sunt reţeta clasică a partidului-unic de a ţine în priză opinia publică cu un fals subiect rulat, în paralel, de televiziunile şi de publicaţiile de propagandă. (Să ne amintim de comisia SIPA sau de cea privind alegerile prezidenţiale din 2009. Ce acuzaţii erau acolo, cum s-au mai pus în mişcare instituţiile statului! Pentru ce? În afară să facă jocurile puterii, pentru nimic).

Odată „demonstrată” lovitura de stat, în comisia parlamentară de anchetă a lui Dragnea se poate trece la următoarea temă. Suspendarea lui Iohannis. Cum? Pentru PSD, care nu are nevoie de logică şi de legi ca să-şi manipuleze electoratul şi să-şi continuie programul de negurver­nare, e simplu. „Lovitura de stat paralel” îl va include pe preşedintele României, cum altfel, că doar Iohannis face parte, aşa cum ne spun Dragnea şi Tăriceanu, din „statul paralel”. Preşe­dinte care, oricum, a fost deja judecat şi găsit vinovat de „instanţa” PSD pentru că a îndrăznit să critice Jandarmeria, încă din noaptea protestului Diasporei, pentru acţiunile în forţă din Piaţa Victoriei.

Odată inclus în acest scenariu al loviturii de stat, la care PSD şi-a reluat munca intens în ultimele zile, pasul doi va fi acuza­rea, în Parlament, a şefului statului de înaltă trădare. Infracţiunea de înaltă trădare, conform Codului penal, include „întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat”. 

Aşa revenim la un alt subiect pregătit de PSD încă de la începutul verii, anunţat iniţial de Florin Iordache şi preluat, ulterior, de alţi lideri de partid. De ce înaltă trădare? E singura variantă constituţională prin care şeful statului poate fi suspendat fără a fi nevoie de referendum. Procedura, conform articolului 96 din Constituţie, este următoarea: Senatul şi Camera Deputaţilor, în şedinţă comună, cu votul a cel puţin două treimi din numărul parlamentarilor, pot decide punerea sub acuzare a preşedintelui României pentru înaltă trădare. Acelaşi articol mai arată că „de la data punerii sub acuzare şi până la data demiterii, preşedintele este suspendat de drept”. Ulterior, „competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Preşedintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare”. 

Sigur, calculele politice arată că PSD şi ALDE nu pot negocia, în Parlament, două treimi din voturi, astfel încât să-l pună sub acuzare pentru înaltă trădare şi, implicit, să-l suspende din funcţie pe şeful statului. Dar mă întreb dacă PSD mai are nevoie să-l suspende efectiv pe Iohannis (care, oricum, legal, a fost lăsat fără prea multă putere) sau urmă­reşte doar să-şi ducă fiecare temă a propagandei până la limita maximă, acolo unde încă mai intervine bariera legală, împingând astfel, pas cu pas, propria guvernare toxică până la linia de finish.

P.S.: DIICOT a anuţat, miercuri, că Jandarmeria a depus o sesizare pe art. 397, alin. 2, Cod Penal, în legătură cu evenimentele din 10 august. Articolul prevede: ,,Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”. Acelaşi articol din Codul penal este cel pe care l-am amintit în textul de mai sus, în baza căruia PSD poate construi scenariul pentru suspendarea preşedintelui, acuzându-l de înaltă trădare. Înalta trădare se „activează” şi în baza loviturii de stat, descrisă în lege prin articolul 397 din Codul penal prin „schimbarea ordinii constituţionale”.

Text publicat în ,,Newsweek România

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Da, liderii PSD, in frunte cu Dragnea, au nevoie de astfel de tertipuri pentru ca nu au respect fata de principiile democratice, nu își asuma răspunderea pentru gravele erori comise, pentru ca minciuna este la ordinea zilei, pentru ca altfel nu mai pot manipula in interes propriu electoratul captiv. Toți cetățenii, „oameni de bine”, sunt extrem de sensibili când este vorba de interesul național, trădare si astfel de cuvinte, fiind dispuși sa treacă cu vederea orice fapte evidente antidemocratice (vezi: mineriadele, jandarmeriada s a m d).
    Șantajul cu suspendarea președintelui este o făcătură permanenta, introdusa de pe vremea președintelui jucător Băsescu, neavând la dispoziție alta arma de anihilare a sa. Acum, suspendarea lui Johannis este praf in ochii aceluiași electorat, prin care vor sa arate cat de vigilenți sunt oamenii puterii de la butoane când este vorba de aceleași valori morale sau chiar naționale. Daca vor încerca suspendarea mâine, poimâine Bruxelles-ul va retrage președinția noastră pentru încă 14 ani!!!!. Eu nu cred ca alde Bostinaru, I M Pascu, care știu cu ce se mănâncă „icrele politice” prin restaurantele cotate cu stele Michelin din Europa de vest, evident, nu-si vor apăra interesele, alături de Corina Crețu, mereu clamatul premier de rezerva al PSD.

Comments are closed.