27 de ani
de presa libera
Duminica, Iulie 23, 2017 17:42 PM
albosmart

Economic

De ce angajatorii buzoieni nu sunt interesați să angajeze elevi pe perioada vacanței de vară

de Andreea STROE
Economic  |
26.06.2017, 00:00
1817

   Statul plătește stimulente firmelor care angajează elevi pe perioada vacanței de vară. Directorul adjunct al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Valeriu Dimciu, precizează că angajatorii pot beneficia de un stimulent lunar în valoare de 250 de lei pe lună acordat din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru fiecare elev și student încadrat în muncă pe perioada vacanței de vară. La Buzău, de această oportunitate doresc să beneficieze mai mult elevii decât angajatorii. Mai exact, cel puțin după cum stau lucrurile până în momentul de față, mai mult elevii sunt interesați să capete de lucru decât angajatorii să obțină forță de lucru mai iefitină pentru lunile de vară, fiind subvenționată de stat.

   De ce interesul firmelor buzoiene față de forța de muncă din rândul elevilor care ar dori să câștige un ban pe perioada vacanței de vară este unul foarte mic? Din ceea ce spun angajatorii reiese că stimulentul financiar lunar, în valoare de 250 lei este neatractiv pentru că, în comparație cu salariul minim, care a tot crescut în ultimul an și a ajuns la 1450 lei /lună, ei trebuie să achite angajaților cel puțin minimul pe economie. Încheierea unui contract individual de muncă cu stabilirea unui salariu de baza mai mic decât cel aprobat de Guvern constituie contravenție și se sancționează cu amenda contravențională de la 300 lei la 2.000 lei. Cu alte cuvinte, diferența dintre stimulentul lunar acordat de stat și salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii, iar această diferență este considerată a fi prea mare pentru angajator având în vedere și lipsa de experiență în câmpul muncii a elevilor care urmează a fi angajați în vacanță.

   Pe de altă parte, am adăuga noi, ar fi și absența unei tradiții în acest sens, angajatorii buzoieni nefiind prea atenți la această ofertă de forță de muncă de pe piață; munca elevilor în perioada de vară la Buzău se află în stadiu de pionierat, pentru că nu se poate compara Buzăul cu Constanța, spre exemplu, care atrage astfel de muncitori în perioada estivală.

Doar două solicitări la Buzău

   Potrivit AJOFM Buzău, până în momentul de față sunt două solicitări din partea angajatorilor pentru a încheia contracte cu AJOFM pentru a beneficia de subvenția de la stat. Ei au solicitat angajarea a câte un elev în domeniul serviciilor. Este o cerere mai mică față de anul trecut când 7 comercianți au angajat 8 elevi beneficiind de subvenție.

Cine poate beneficia de stimulente

   Angajarea elevilor și studenților se poate realiza pe perioada vacanțelor, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev și student pentru care s-a încheiat contract individual de muncă. Angajatorii trebuie să încheie un contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanței, încheiat în condițiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parțial; Ei trebuie să încheie un contract de muncă în regim temporar, numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanței.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Managerul Arhiepiscopiei Tomisului și un director din RATB, arestați preventiv
Duminica, Iulie 23, 2017 17:33 PM

Managerul Arhiepiscopiei Tomisului, Popa Gabriel, directorul de achiziții din RATB, Florin Badiu, și Constantin-Cosmin Coman au fost arestați preventiv pentru 30 de zile de magistrații Tribunalului Ilfov în dosarul în care sunt acuzați de evaziune fiscală. Decizia nu este definitivă.

Marea Britanie are nevoie de un acord de tranziție cu UE care să se încheie înainte de alegerile din 2022
Duminica, Iulie 23, 2017 16:47 PM

Ministrul britanic al comerțului Liam Fox a afirmat că susține un acord de tranziție care să înlesnească ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar acesta ar trebui să se încheie înainte de următoarele alegeri din 2022, relatează Reuters.

Galați: Rezervorul de apă al fabricii de conserve din Tecuci a cedat și a avariat 20 de autovehicule, o hală și anexe
Duminica, Iulie 23, 2017 16:40 PM

Rezervorul de apă de 1.000 metri cubi aparținând fabricii de conserve din Tecuci a cedat sâmbătă seara, iar valul de apă a avariat 18 mașini și două TIR-uri, a inundat o hală și mai multe anexe ale societății comerciale, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Cătălin Sion.

Europarlamentarul Daniel Buda: Standardele duble de calitate - o problemă ignorată de Guvernul PSD; solicit implicarea premierului
Duminica, Iulie 23, 2017 16:28 PM

Europarlamentarul PNL Daniel Buda solicită premierului Mihai Tudose și ministrului Agriculturii, Petre Daea, să își unească eforturile cu liderii țărilor din grupul de la Vișegrad pentru demersuri la Comisia Europeană, astfel încât să se evite standardele duble de calitate la alimentele comercializate, menționând că, în caz contrar, actualul Guvern acceptă ca România să devină "groapa de gunoi a Europei".

Papa face apel la "moderație și dialog" după evenimentele violente din Ierusalim
Duminica, Iulie 23, 2017 16:23 PM

Papa Francisc și-a exprimat, duminică, "îngrijorarea" față de evenimentele violente din ultimele zile din Ierusalim și a făcut un apel la dialog și moderație pentru restabilirii păcii.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Jul, 16:52 Admitere
Observator a comentat pentru articolul Cinci licee din Buzău unde anul acesta s-a intrat cu media 2:
Păcat ce elevii de 1 si 2 se orientează catre liceu si nu se duc la sc.profesionala de învețe o meserie!BIne daca au noroc la bac ei vor fi viitorul de maine ca doar avem atâtea exemple!
23 Jul, 11:44 Directori
Sile a comentat pentru articolul A doua oară cu noroc pentru cele patru directoare buzoiene de şcoli care au picat concursul în guvernarea trecută:
Cum să nu existe PNL, însuși inspectoarea generală e pusă de PNL cică a luat ,,concursul,, și la cât de mari sunt salariile de director 5000 Ron net cel puțin, bani pe care mulți nu îi merită ar trebui să meargă bine școlile dar ce să meargă când vine directoare o fosta care nu o interesează de școală pt ca nu e de acolo, o adjuncta care e PNL-istã și care sta numa prin tribunale cu procese de executare silită, vine în fuste mini la vârsta pe care o are, stã tot timpul pe laptop la ore cicã se informeazã face trei lulele pe zi și copii mulțumiți cã ei nu știu cât ar trebui ei sã facã și sã învețe, a fost sancționată cu ceva ani în urma de CA-ul școlii dar dir de atunci care a luat acum concursul nu a știut cum să facă motivarea faptei și ISJ-ul a anulat tot, repet fapta a existat doar ca nu s-a descris așa cum cere legea, și acum amândouă să conducă școala Grebănu, cum credeți ca va fi?, It will rain with accusations and no one will not do anything for school, sin.
23 Jul, 08:30 Primarie
Nehoianu a comentat pentru articolul Comuna Chiojdu, oficial, fără primar ales:
Doamna prefect pe la Nehoiu de ce nu treceti? Sa vedeti aici nereguli.Functionari publici cu dosare penale,care lucreaza in primarie.Vedeti ce afaceri deruleaza prin primarie primarul,vicele,Muzgoci,domnisoara Tanta,Gabi Stan,Moise Adrian.
Google PageRank Checker