27 de ani
de presa libera
Marti, Septembrie 26, 2017 19:24 PM
toamna buzoiana

Economic

De ce angajatorii buzoieni nu sunt interesați să angajeze elevi pe perioada vacanței de vară

de Andreea STROE
Economic  |
26.06.2017, 00:00
1876

   Statul plătește stimulente firmelor care angajează elevi pe perioada vacanței de vară. Directorul adjunct al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Valeriu Dimciu, precizează că angajatorii pot beneficia de un stimulent lunar în valoare de 250 de lei pe lună acordat din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru fiecare elev și student încadrat în muncă pe perioada vacanței de vară. La Buzău, de această oportunitate doresc să beneficieze mai mult elevii decât angajatorii. Mai exact, cel puțin după cum stau lucrurile până în momentul de față, mai mult elevii sunt interesați să capete de lucru decât angajatorii să obțină forță de lucru mai iefitină pentru lunile de vară, fiind subvenționată de stat.

   De ce interesul firmelor buzoiene față de forța de muncă din rândul elevilor care ar dori să câștige un ban pe perioada vacanței de vară este unul foarte mic? Din ceea ce spun angajatorii reiese că stimulentul financiar lunar, în valoare de 250 lei este neatractiv pentru că, în comparație cu salariul minim, care a tot crescut în ultimul an și a ajuns la 1450 lei /lună, ei trebuie să achite angajaților cel puțin minimul pe economie. Încheierea unui contract individual de muncă cu stabilirea unui salariu de baza mai mic decât cel aprobat de Guvern constituie contravenție și se sancționează cu amenda contravențională de la 300 lei la 2.000 lei. Cu alte cuvinte, diferența dintre stimulentul lunar acordat de stat și salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii, iar această diferență este considerată a fi prea mare pentru angajator având în vedere și lipsa de experiență în câmpul muncii a elevilor care urmează a fi angajați în vacanță.

   Pe de altă parte, am adăuga noi, ar fi și absența unei tradiții în acest sens, angajatorii buzoieni nefiind prea atenți la această ofertă de forță de muncă de pe piață; munca elevilor în perioada de vară la Buzău se află în stadiu de pionierat, pentru că nu se poate compara Buzăul cu Constanța, spre exemplu, care atrage astfel de muncitori în perioada estivală.

Doar două solicitări la Buzău

   Potrivit AJOFM Buzău, până în momentul de față sunt două solicitări din partea angajatorilor pentru a încheia contracte cu AJOFM pentru a beneficia de subvenția de la stat. Ei au solicitat angajarea a câte un elev în domeniul serviciilor. Este o cerere mai mică față de anul trecut când 7 comercianți au angajat 8 elevi beneficiind de subvenție.

Cine poate beneficia de stimulente

   Angajarea elevilor și studenților se poate realiza pe perioada vacanțelor, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev și student pentru care s-a încheiat contract individual de muncă. Angajatorii trebuie să încheie un contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanței, încheiat în condițiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parțial; Ei trebuie să încheie un contract de muncă în regim temporar, numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanței.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

China a inaugurat tunelul rutier aflat la cea mai mare altitudine
Marti, Septembrie 26, 2017 19:15 PM

Tunelul rutier aflat la cea mai mare altitudine a fost deschis circulației publice marți, în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, la 15 ani de la începerea lucrărilor la acest proiect, informează agenția Xinhua.

Turiștii sunt sfătuiți să nu călătorească în insula Puerto Rico devastată de uraganul Maria
Marti, Septembrie 26, 2017 19:05 PM

Directorul Agenției de Turism din Puerto Rico, José Izquierdo, a declarat marți că descurajează călătoriile în această insulă din Caraibe ca urmare a devastărilor produse de uraganele Irma și Maria, relatează EFE.

Viorel Ilie: Nu mi se pare normal să inventezi fapte unui ministru
Marti, Septembrie 26, 2017 19:02 PM

Ministrul pentru relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, a declarat miercuri că susținerea unanimă a colegilor săi în ceea ce privește cererea DNA de începere a urmăririi penale înseamnă foarte mult pentru el și a afirmat că "nu este normal să inventezi fapte unui ministru".

Dragomir: Culoarele media și culoarele justiției, abordate la discuțiile de la Comisia SRI
Marti, Septembrie 26, 2017 18:57 PM

Culoarele media și culoarele justiției au fost cele două teme principale abordate în cadrul discuțiilor care au continuat marți la Comisia parlamentară pentru controlul activității SRI, a declarat fostul colonel SRI Daniel Dragomir.

O Europă tot mai integrată, esența propunerilor lui Macron privind reforma Uniunii Europene
Marti, Septembrie 26, 2017 18:57 PM

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a susținut marți un discurs în care și-a prezentat propria viziune asupra reformării Uniunii Europene, în propunerile avansate el susținând aprofundarea integrării europene în numeroase domenii, inclusiv în sectorul apărării sau al politicii de azil, și pledând de asemenea pentru o politică fiscală armonizată precum și pentru o zonă euro tot mai integrată.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
26 Sep, 18:57 la subiect
max bengosu' a comentat pentru articolul Diaconiţă pleacă din Casa Albă ca adjunct la Direcţia Agricolă:
Tocmai comentam cu un forumist pe nume ,,pixel" cum e cu salariile la bugetari iaca cum un frezor ,sculer si matriter ajunge ditamai consilierul la prefectura iar cind s-a eliberta un loc mai bine remunerat iaca ,,catindatul" ca doar nu era sa ramana mnealui fara comitie" si cam asa aprope toti bugetarii au fost plantati ,doamne si pe ce salarii!!!Cine oare sa mai vrea sa munceasca_n privat ciolacule?toti la companii de stat !
26 Sep, 16:32 Persecutatii comunismului
Mihai a comentat pentru articolul Diaconiţă pleacă din Casa Albă ca adjunct la Direcţia Agricolă:
Dl. Diaconita a fost crunt persecutat de comunisti.A fost nevoit sa ramana cu studiile liceale pana la 47 de ani.Noroc cu democratia si drepturile cetatenilor europeni ca i s-a permis sa urmeze o facultate. Imediat ce l-a "lovit" dragostea de carte a tinut-o tare cu invatatura:cursuri de formare , master , etc. Probabil urmeaza in curand si un doctorat in managementul administratiei publice! Sanatate si "succesuri" d-lui Diaconita !
26 Sep, 15:42 Invitat de onoare
Absentul a comentat pentru articolul Zsolt Gyongyossy vine azi la deschiderea noului anului școlar la LPS:
Si Madam Burducea (Geta)
Google PageRank Checker