Mutarea Bibliotecii Jude­ţene este în impas. Comisia de selecţie a ofertelor de închirire a unui spaţiu pentru mutarea instituţiei pe perioada lucrărilor de reabilitare a clădirii în care funcţionează în prezent a respins miercuri, pentru a doua oară, oferta depusă de SC INTEGRAL SA pentru închirie­rea clădirii din Bariera Ploieşti. Dacă prima ofertă a societăţii a fost de 8 euro plus TVA/mp, de data aceasta, reprezentantul firmei a încercat cu 8 euro cu TVA inclus. Însă nici aşa nu a găsit disponibilitate la reprezentanţii Consiliului Judeţean, care anunţa­seră deja că oferta lor este de 2 euro. Dacă administraţia judeţului nu găseşte repede un spaţiu adecvat pentru mutarea miilor de cărţi şi colecţii de ziare care cântăresc sute de tone, lucrările vor fi întârziate semnificativ.

Consiliul Judeţean Buzău a reluat acum două săptămâni procedura de închiriere a unui spaţiu cu destinaţia de ­bi­bliotecă, după ce oferta SC INTEGRAL SA a fost refuzată de reprezentanţii instituţiei din cauza chiriei prea mari pretinse. Potrivit celui de-al doilea anuţ de selecţie de oferte de închiriere, suprafaţa utilă a imobilului trebuie să fie de până la 1.200 mp, faţă de cel mult 1.000 mp menţionat în anunţul iniţial, şi să îndepli­nească o condiţie specială: să poată suporta o greutate a fondului de carte de 680 de tone. Oferta depusă de INTEGRAL a fost singura primită de CJ de această dată. Nici acum, Victor Vasilescu nu a vrut să negocieze tariful cerut.

Sediul Bibliotecii Judeţene „Vasile Voiculescu“ din Buzău va fi consolidat, restaurat şi apoi dotat, în urma unei investiţii cu fonduri europene în valoare de 4 milioane de euro. Este şi motivul pentru care, în  cel mai scurt timp, biblioteca va trebui mutată temporar într-o altă locaţie. Consiliul Judeţean Buzău trebuie să găsească în cel mai scurt timp un spaţiu ­cores­punzător pentru transferarea  fondului de carte  existent.

La procedura de selecţie anterioară au fost depuse mai multe oferte, însă numai una a îndeplinit criteriile impuse de Consiliul Judeţean. Tariful de închiriere a cerut de INTEGRAL a fost însă prea mare, motiv pentru care oferta a fost respinsă. Firma a cerut o chirie de 8 euro metrul pătrat, fără TVA, adică în jur de 10 euro lunar, faţă de 2 euro/mp cât sunt dispuşi oficialii CJ să ofere. Nici oferta de vânzare nu a fost agreată de administraţia judeţului. „Povestea cu cumpăratul şi închiriatul de la Integral a căzut. Integralul a făcut o ofertă de 8 euro plus TVA, eu nu am fost de acord. În calitate de preşedinte al Consiliului Ju­deţean am făcut un calcul economic şi nu mi se pare o oportunitate. Ar fi circa 10.000 de euro pe lună, peste 100.000 de euro într-un an, ori 10 înseamnă un milion de euro, plus utilităţile  şi investiţiile care trebuie făcute, este vorba despre rafturi speciale ş.a.m.d. Mi s-au părut cheltuielile prea mari. Nu poţi să iei un leu de la Uniunea Europeană şi să cheltui zece (…) Nu voi semna niciodată cât voi fi preşedinte al Consiliului Judeţean o chirie atât de mare, să dăm milioane de euro în zece ani“, a precizat preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, la finalul şedinţei Consiliului Judeţean.

Sediul Bibliotecii Judeţene Buzău a fost construit în 1914 după un proiect al arhitectului Grigore Cerchez şi găzduieşte Biblioteca Jude­ţeană din anul 1984.

Anterior aici au fost sediul Miliţiei şi al Sfatului Popular. Clădirea Bibliotecii Judeţene ,,Vasile Voiculescu” Buzău nu a mai beneficiat de reparaţii  capitale de mulţi ani, ci doar de mici renovări.

DISTRIBUIȚI
loading...