Dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, a scăpat în primă instanţă de condamnare, la fel şi omul de afaceri buzoian Gheorghe Doloiu, pentru implicare în retrocedarea pe lângă lege a 15 hectare de teren în municipiul Buzău ajunge la completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Completul care a judecat pe fond cauza a motivat sentinţa în dosarul de mare corupţie, în care fostul mi­nistru de Interne Cristian David a fost condamnat la cinci ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de trafic de influenţă la prefectul de Buzău, pe atunci Cristinel Bîgiu, pentru retrocedarea terenului respectiv.

Condamnarea lui David

Sentinţa de condamnare a lui Cristian David a fost pronunţată pe 7 decembrie 2017 şi a fost luată cu majoritate. Doi judecători, Ionuţ Matei şi Săndel Macavei, au fost pentru condamnarea acestuia, iar judecătoarea Ioana Bogdan a fost pentru achitare.

Totodată, magistraţii au dispus menţinerea măsurilor asigurătorii şi confiscarea sumei de 500.000 de euro de la fostul ministru de Interne.

ÎCCJ a mai dispus achitarea fostului prefect de Buzău Marian Cristinel Bîgiu, pentru infracţiu­nea de spălare de bani, dar şi a lui Gheorghe Doloiu.

În cazul lui Valeriu – Roger Niţescu, fostul şef de cabinet al lui Cristian David, magistraţii au dispus schimbarea încadrării juridice în complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă. De la Valeriu – Roger Niţescu va fi confiscată suma de 1.585.000 de lei, precum şi un autoturism.

Înalta Curte a explicat de ce i-a condamnat pe David şi pe Niţescu la 5 ani cu executare.

,,În aprecierea gradului de pericol social al faptelor comise, Curtea va avea în vedere circumstatele în care inculpaţii au acţionat, aceştia influenţând decizia unui înalt funcţionar public nu doar în beneficiul denunţătorului, ci şi al propriei persoane, sens în care s-au prevalat de ascendentul politic şi guvernamental pe care îl aveau faţă de prefectul judeţului Buzău pentru a obţine importante foloase necuvenite”, explică Înalta Curte.

,,Inculpaţii au văzut în interesul denunţătorului de a obţine emiterea titlului de proprietate o sursă de îmbogăţire pentru ei, dijmuind profitul obţinut de acesta în urmă vânzării terenurilor”, mai motivează judecătorii.

Înalta Curte a atras atenţia şi asupra circumstanţelor personale ale celor doi, faptul că aceştia ocupau funcţii publice importante, ,,care le impuneau un standard de moralitate şi, mai ales, respectarea legii, aspecte pe care cu bună ştiinţă cei doi inculpaţi le-au nesocotit.

(…) Nu în ultimul rând, Curtea va avea în vedere cuantumul foloaselor materiale de care cei doi inculpaţi au beneficiat din activitatea infracţională”, a conchis Înalta Curte.

Acuzaţiile DNA

Cristian David a fost trimis în judecată de DNA, pe 16 iulie iulie 2015, alături de Gheorghe Doliu, Valeriu Roger Niţescu, fostul şef de cabinet al lui David, şi Marian Cristinel Bîgiu, prefect al judeţului Buzău la dată comiterii faptei.

În rechizitoriu, procurorii au arătat că, în calitate de ministru al Internelor şi Reformei Administrative, în cursul anului 2007, prin intermediul lui Niţescu, Cristian David a pretins, iar, în luna februarie 2008, a primit 500.000 de euro de la un denunţător, beneficiar al unor drepturi litigioase.

Suma respectivă ar fi fost pretinsă şi primită de David pentru a-şi exercită atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefectilor într-o modalitate care să asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 hectare, aflat în intravilanul municipiului Buzău, de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate.

Cristian David ar fi luat legătură cu Marian Bîgiu, prefect al judeţului Buzău la acea dată, solicitându-i ajutorul în acest sens.

În schimbul promisiunii de exercitare a influenţei, Valeriu Roger Niţescu, în calitate de şef de cabinet al ministrului de Interne şi Reformei Administrative, ar fi pretins şi primit de la aceeaşi persoană 600.000 de euro.

DISTRIBUIȚI
loading...