Social democratul Fănică Bârlă şi-a dat demisia din funcţia de consilier local. El a făcut, luni, acest gest, după ce a obţinut un post de execuţie în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, ­res­pectiv inginer în cadrul Biroului Tehnic al acestei instituţii, post de functionar public care este incompatibil poziţia de membru în Consiliul Local. El va fi înlocuit în funcţie de un nou supleant de pe lista cu care Partidul Social Democrat al participat la alegerile din iunie 2016, respectiv Mihai Anica.

Fănică Bârlă a fost consilier local timp de 17 ani, fiind ales pentru prima oară în deliberativul municipal în anul 2000 pe listele Alianţei pentru România. Ulterior, el s-a înscris în Partidul Social Democrat împreună cu majoritatea listei de aleşi ApR, în frunte cu fostul primar Constantin Boşcodeală. În legislaturile 2008-2012 şi 2012-2016, Bârlă a deţinut funcţia de viceprimar al municipiului, iar în perioada martie-iulie 2016 a fost viceprimar cu atribuţii de primar, după ce deţinătorul postului, Constantin Boşcodeală, a fost condamnat definitiv pentru corupţie şi a fost nevoit să îl părăsească.

,,Având în vedere că trebuie, la un moment dat, să şi ieşim la pensie şi să avem de unde să ieşim la pensie, am luat decizia de a concura pe un post de execuţie la o instituţie a statului, am câştigat concursul, şi ca atare, am devenit funcţionar public. Prin statutul funcţionarului public, incompatibil cu calitatea de ales local, trebuie să renunţ la calitatea de consilier local din Consiliul Local Municipal al Buzăului”, a declarat Bârlă pentru Focus FM.

Incompatibil din pricină de maxi-taxi

Consilierul local social-democrat Fănică Bârlă a fost declarat incompatibil, în luna iulie a acestui an, de către Agenţia Naţională de Integritate.

Inspectorii de integritate susţin că, în perioada iulie 2013-februrie 2016, acesta s-a aflat în incompatibilitate, întrucât a deţinut simultan funcţia de viceprimar al municipiului Buzău, dar a fost şi angajat cu contract individual de muncă la o firmă de transport: „În perioada 11 iulie 2013–20 februarie 2016, a deţinut simultan funcţia de viceprimar şi calitatea de angajat cu contract individual de muncă la S.C. Envient S.R.L., încălcând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003”, se arăta în comunicatul Agenţiei Naţionale de Integritate. Prevederile legale citate în comunicatul ANI spun următoarele: „Funcţia de primar şi viceprimar este incompatibilă cu: (…) lit c) calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă, indiferent de durata acestuia (…); lit d) funcţia de administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale (…); lit g) calitatea de comerciant persoană fizică”.

Fănică Bârlă a susţinut atu­nci că a aflat din presă de acuzaţiile aduse de ANI: „În această perioadă am fost persoană desemnată în funcţia de coordonator al activităţii de transport. În această perioadă, am şi o parte din ea în care m-am autosuspendat. Nu ştiu ce au considerat şi ce consideră domnii de la ANI, dar societatea nu a avut niciodată contracte cu statul. Am avut o corespondenţă şi le-am trimis toată documentaţia, dar nu ştiam că au dat răspunsul”, declara Bârlă.

Conform legii, persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea manda­tului. Însă, odată cu probabila modificare a legii de către ,,comisia Iordache”, Bârlă ar putea fi absolvit de acestă tinichea atărnată de coadă.

DISTRIBUIȚI
loading...

2 COMENTARII

  1. Si eu care credeam ca a fost ofertat de vreo multinationala !
    „Mare” om ! „Mare” competenta !
    A supt 17 ani banul public si acum se chinuie cu salariul de functionar public!
    Vedea-l-as la multinationala !

    • ce-ai mai suge si tu la banul public, daca ai putea, dar esti prea incompetent ca sa poti ajunge acolo sus

Comments are closed.