Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, la începutul acestei săptămâni, planul de măsuri pentru sezonul de iarnă 2018-2019. Pe hârtie, planul de intervenţii pentru viitorul sezon rece  este asemenea celor din anii trecuţi, cu măsuri care să arate că autorităţile buzoiene vor fi pregătite să facă faţă primelor ninsori.

Unii responsabili au mers însă la Prefectură fără teme făcute, aşa că prefectul judeţului, Carmen Ichim, a cerut atât de la Consiliul Judeţean cât şi de la Secţia de Drumuri naţionale informări amănun­ţite, cu poze, din care să reiasă exact ce s-a făcut şi care sunt punctele nevralgice în judeţ la prima zăpadă abundentă.

„Pentru că ştiţi că nu-mi place să vorbim doar vorbe. Doamna Năstase, vă rog să faceţi o adresă Consiliului Judeţean Buzău, cât şi Secţiei de Drumuri Naţionale, să ne facă o informare, tot în Power Point, să o prezinte membrilor Comitetului Judeţean de Situaţii de Urgenţă, la şedinţa urmă­toare. Dar informarea va fi făcută până pe 24 octombrie şi zic în Power Point pentru că vreau aşa: o dată, situaţia reală din teren cu ce parazăpezi mai avem montaţi la această oră, câţi s-au montat în anul 2017, câţi s-au furat, câţi s-au înlocuit, câţi s-au deteriorat şi cât vom monta în anul 2018.  Este greu ca toţi să ajungem în toate colţurile judeţului Buzău şi atunci, prin această informare, vedem cum stăm. Şi aş mai solicita celor doi administratori de drumuri, atât al drumurilor naţio­nale, cât şi al drumurilor judeţene, să completeze informarea cu date cu privire la ce părţi din căile de comunicaţii pe care le administrează, au fost afectate de căderi de zăpadă”, a spus prefectul de Buzău, Carmen Ichim.

Prefectul a cerut Secţiei de Drumuri Naţio­nale Buzău şi res­ponsabililor de la Drumuri Judeţene să prezinte în cel mai scurt timp o situaţie cu privire la amplasarea de parazăpezi pe căile de comunicaţie, utilajele disponibile pentru intervenţii sau, după caz, a contractelor pentru deszăpezire pentru sezonul de iarnă 2018-2019.

Aşa cum s-a procedat şi în 2017 – în luna noiembrie a acestui an vor fi trimise pe teren echipe mixte de control care vor verifica dacă autorităţile locale dispun de utilajele necesare, combustibil, stocuri de nisip, antiderapant, sare şi echipe de lucrători care să asigure intervenţia în cazul producerii de înzăpeziri pe drumurile judeţene şi comunale.

În acest moment, există contractate cu firme de deszăpezire atât pentru drumurile naţionale, cât şi pentru drumurile jude­ţene.

Anul trecut, la începutul sezonului rece, peste 100 de panouri ­me­talice de protecţie împotriva zăpezii au fost furate de pe marginea Drumului European 85, în judeţul Buzău.

Parazăpezile erau în zone cu probleme, unde în fiecare iarnă rămân maşini blocate, iar circulaţia este oprită din cauza ninsorilor. Autorităţile cred că panourile au ajuns la fier vechi şi fac şi acum anchetă, la aproape un an de la sesizarea făcută de res­ponsabilii de la Secţia Drumuri Naţionale. Unele paravane au fost identificate la centre de colectare a fierului vechi, pe altele le-a înghiţit pământul.

Parazăpezile erau montate de-a lungul unor porţiuni de drum care se închid primele în urma ninsorilor puternice. Anii trecuţi, la graniţa dintre judeţele Buzău şi Ialomiţa, zeci de maşini au rămas înzăpezite şi a fost nevoie de intervenţia echipajelor de salvare. Tocmai în aceste locuri hoţii au dat lovitura.

Cele mai multe centre de fier vechi primesc orice bucată de metal fără să verifice provenienţa.

Panourile sutrase erau de dimensiuni 2 m pe 2m şi se întindeau pe o distanţă de 216 metri, prejudiciul fiind estimat la 50.000 de lei.

DISTRIBUIȚI
loading...