Zi de sărbătoare pentru fosta Şcoală 1 din Buzău, actuala şcoală „Cpt. Aviator Mircea T. Bădulescu”. Foşti elevi, personalităţi din diverse domenii, oficialităţi locale şi nu numai, au participat, joi, alături de actuali şi foşti profesori, la sărbătorirea a 150 de ani de existenţă a Şco­lii nr. 1.

   Evenimentul a coincis cu împlinirea a 100 de ani de la naşterea patronului spiritual, Mircea T. Bădulescu (absolvent al şcolii) şi a 15 ani de când şcoala îi poartă numele. Alături de fiul eroului aviaţiei române, fostul senator Doru Laurian Bădulescu (însoţit de soţie şi una din fiice), la eveniment au fost prezenţi: Ariana Bucur (secretar general în Ministerul Educaţiei), ministrul Culturii Lucian Romaşcanu (absolvent al Şco­lii 1), preşedintele Consiliului Judeţean Emanoil Neagu (absolvent al Şcolii 1), primarul Constantin Toma, Florina Stoian (inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean), general de brigadă Gheorghiţă Vlad (comandantul Diviziei II Infanterie Getica), lt. Laura Creţu (Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene „Aurel Vlaicu”), profesorul Bogdan Enescu (absolvent al Şcolii 1 şi coordonatorul loturilor olimpicilor la matematică ale României, Statele Unite, Ungaria, Republica Moldova şi Pakistan), Col. dr. Costin Duţu (absolvent al Şcolii 1) etc.

   Cu această ocazie, în curtea şcolii a avut loc o festivitatea, urmată de slujba de comemorare a monumentului statuar, inaugurarea vitrinelor „Erou Aviator „Mircea T. Bădulescu”, dezvelirea plăcii aniversare – directori/directori adjuncţi şi lansarea cărţii „Pictură pentru eternitate”.

   Conducerea instituţiei de învăţământ a primit din partea Ministerului Educaţiei o diplomă şi o plachetă aniversară. La eveniment au participat şi foştii directori ai şcolii: Ion Dragu, Carmina Costinescu, Denisa Postelnicu, Dumitru Samoilă, Ileana Vişan, Maria Stanciu, Ovidiu Ionescu.

   „Şcoala noastră aniversează 150 de ani de existenţă şi vă urez bine aţi venit în locul în care ­ino­cenţa copilăriei dobândeşte parfumul etern al cunoaşterii, unde am crescut împreună 150 de generaţii. Instituţia noastră poartă cu mândrie numele ero­ului care dincolo de timp transmite generaţiilor care, se succed că este important să îţi faci din visuri aripi şi astfel vei reuşi să zbori”, a spus, în discursul său, directorul Şcolii 1, Monica ­Gheo­rghe. 

   „Nu am atâtea metafore cât are ministrul Liviu Pop şi nici diplome cu mine, dar am foarte mult suflet. Am foarte multe amintiri de aici. Îmi salut foştii colegi pe care îi văd în public. Vă vorbesc în calitate de viitor fost ministru al Culturii pentru că orice pe lumea asta are un început şi un sfârşit şi din toate calităţile mele de «fost ceva>, calitatea de fost elev al Şcolii 1 este una dintre cele mai dragi mie. Ca şi calitatea de fost elev al colegiului Hasdeu. Îmi ami­n­tesc de profesorii mei de aici, de doamna Anton, învăţătoarea mea, care mi-a pus stiloul în mână, de domnul Vlăgioiu, care mi-a fost diriginte şi profesor de matematică şi a făcut tot ce a putut să mă împrietenească cu materia asta. Nu i-a ieşit. Îmi mai amintesc de domnul Mihalcea «Cobra> care ne-a învăţat engleză mai mult decât voiam noi să învăţăm, şi de mulţi alţii. Le mulţumesc şi ştiu că de acolo de unde sunt ne văd. Faptul că eu am calitatea de ministru este o calitate a destinului. Oricine putea fi în locul acesta. Important este ca voi, elevii, să vă pregătiţi, pentru că destinul vă poate pune în faţa unei asemenea provocări”, a spus ministrul Lucian Romaşcanu, absolvent al Şcolii 1.

   „Sunteţi o şcoală de elită, importantă pentru comunitatea noastră. Sigur că este foarte mult de investit pentru că nivelul educaţiei buzoiene este destul de slab. Mi-am propus ca, atât cât voi rămâne la Primărie, să fac eforturi, alături de dumneavoastră, să mărim nivelul educaţiei. Fără educaţie şi credinţă suntem dezorientaţi şi trăim ca nişte simple animale. Vă doresc să continuaţi ceea ce faceţi în această şcoală de elită. Pentru a mări notorietatea acestei şcoli, Consiliul Local a acordat titlul de cetăţean de onoare post mortem cpt. Aviator Mircea T. Bădulescu, iar la viitoarea şedinţă a consiliului local vom hotărî ca una din străzile din centru să poarte numele eroului buzoian. De asemenea, am aprobat o hotărâre pentru obţinerea terenului pe care să construim o sală de sport pentru această şcoală”, a spus primarul Constantin Toma.

   „Mulţumesc dascălilor care de 15 decenii au format oameni, adevăraţi lideri pentru societatea noastră şi nu numai. Vreau să aduc un gând bun unui om drag mie, dirigintelui meu din clasa a V-a, domnul Benescu, care pentru mine a fost ca şi un tată. Parcă îl văd şi acum cum venea cu bicicleta la şcoală şi în recreaţie ne pândea să nu sărim gardul spre pista de carturi de la Casa Pionierilor. Cu mult drag şi înţelepciune, dar şi cu arătătorul, ne învăţa că prima revoluţie burgheză a avut loc la 1642 şi primul rege decapitat a fost, la 1647, Carol I al Angliei. Nu pot să o uit pe doamna Cristea de matematică şi pe doamna director Carmina. Vă mulţumesc din suflet că exi­staţi, doamnelor şi domnilor profesori, pentru că o societate normală nu poate trăi fără cei doi piloni: educaţie şi sănătate. Sunteţi şcoala de elită a Buzăului. Mulţumesc domnului Bădulescu pentru tot ceea ce face pentru noi”, a spus preşe­dintele Consiliului Jude­ţean Petre Emanoil Neagu.

   „Anul 2017 a fost un an special pentru şco­lile prin care am trecut. Acum câteva săptă­mâni am sărbă­torit 150 de ani de existenţă a Colegiului Hasdeu. Acum sunt aici, la 150 de ani de când există Şcoala 1. Pentru mine 2017 mai are o semnificaţie: s-au împlinit exact 50 de ani de când am păşit pe treptele acestei şcoli. Dacă mi-ar fi spus cineva atunci că voi lua cuvântul la aniversarea şcolii, aş fi râs. Sigur că există cineva astăzi aici care va fi la aniversarea a 200 de ani a Şcolii 1 şi îl rog să ia atunci cuvântul şi să spună că le-am transmis peste ani un gând bun”, a spus profesorul Bogdan Enescu.

 

   „Pentru fiecare om viaţa este constituită din întâlniri cu un om bun, cu un om de care ai nevoie sau, în cazul meu, cu această şcoală. Şcoala1 a fost prelungirea familiei mele. Am stat la Blocul Magnolia şi aici era curtea casei mele. Prima întâlnire a fost cu doamna învăţătoare Drăgănoiu care stătea cu mine în bloc şi ăsta nu era un avantaj. Ea a citit potenţialul meu de viitor doctor, pentru că aveam notă mică la caligrafie. Am fost primul din familie care a deschis drumul în Şcoala 1, apoi a urmat fratele meu, părinţii mei care au predat aici. Apoi au urmat întâlnirile din gimnaziu cu doamna diri­gintă Profiriu, cu domnul profesor Dragu, mulţumită căruia acum am un dialog despre geometrie cu fiul meu, cu doamna profesoară de Chimie Costinescu, datorită căreia am urmat Facultatea de Medicină, cu domnul Benescu de istorie, care m-a învăţat prin tabelele sinoptice că un lucru poate fi privit din mai multe perspective în acelaşi timp, şi cu domnul Mihalcea, de engleză. Aici am avut o întâlnire cu munca, în perioada în care mergeam patru săptămâni la practică, la cules de struguri. În clasa a V-a, după trei săptămâni de muncă am primit 105 lei. Am mai învăţat aici că este bine să vii în Şcoala 1 să joci fotbal cu două mingi pentru că una s-ar putea să nu se întoarcă de peste gard. Îmi aduc aminte de un monolog pe care l-am spus pe scenă aici. Un monolog despre un ciob. Ciobul, dragi copii, este un fel de iPhone în care poţi da cu piciorul. În monologul meu, un copil dădea cu piciorul într-un ciob în drum spre şcoală şi vedea şi se minuna de lucrurile din jur. Cred că până la urmă viaţa noastră asta este: să fim atenţi la lucrurile din jur. Nu încetaţi niciodată să vă miraţi şi o să vă întoarceţi mereu aici, acasă, la Şcoala 1”, a spus colonel dr. Costin Duţu, medic primar în chirurgie generală la Spitalul Militar Bucureşti.

      „Mă bucur că am apucat să trăiesc zilele acestea. Le mulţumesc colegilor care au fost alături de mine când am decis să punem numele şcolii. Argumentul meu a fost atunci că rostul şcolii este educaţia elevului şi elevul este în centrul şcolii. Nu puteam ajunge la bucuria de astăzi dacă nu aveam sprijinul domnului Doru Laurian Bădulescu, personalitate marcantă a noastră. Nişte versuri populare spun aşa: «Ce este mai sfânt pe lume/ Să dai viaţă, să dai nume/ Să trudeşti pentru copii>. Cred că colegii mei profesori din această şcoală au rămas devotaţi pentru copii”, a spus fostul director al şco­­lii 1, Ovidiu Ionescu.

   „La sfinţirea acestei şcoli, în anul 1888, preotul ar fi adăugat la finalul slujbei: «trimite, Doamne, în veacuri lumina chipului Tău peste toţi ce vor descoperi taina cărţilor aici!>”. Şi Dumnezeu a ales din acei elevi anonimi ai vremurilor, un simbol, al cărui nume îl poartă azi şcoala: Mircea T. Bădulescu. Această şcoală s-a consacrat ca rampă de lansare spre marea performanţă a sute de elevi în fiecare promoţie. Mulţi dintre ei sunt aici şi le mulţumim. Şcoala are o mulţime de lipsuri: sală se sport, dotarea laboratoarelor, curtea şcolii. Alături de autorităţile locale, rog pe toţi părinţii care vreţi să asiguraţi condiţii superioare copiilor dumneavoastră să dirijaţi cota de 2 % din impozit către şcoala noastră”, a spus Doru Laurian Bădulescu, fiul cpt. Aviator Mircea T. Bădulescu.

 

 

DISTRIBUIȚI