Confesiunea halucinantă pe care liderul PSD a făcut-o marţea trecută pe înserat, la un post TV de casă, revenind a doua zi cu amănunte, pare să-şi fi atins sco­pul. Tentativa de asasinat care l-ar fi vizat, în urmă cu un an şi ceva, a reuşit să abată atenţia opiniei publice de la chestiuni mult mai grave. Deşi luate în derâdere de multă lume, declaraţiile lui Liviu Dragnea au fost, în zilele care au urmat, mai dezbătute chiar decât reprimarea brutală a protestului din 10 august. Ca să nu mai vorbim despre pesta porcină africană, despre selecţia viitorului şef al DNA şi despre iminenta ordonanţă de amnistie. Sau despre alte probleme pe care oamenii sunt adesea tentaţi să le ignore când aud o poveste demnă de un film hollywodian.

Pe scurt, povestea sună cam aşa.

Dragnea susţine că, imediat după alegerile din decembrie 2016, s-ar fi declanşat prigoana împotriva lui. Mai întâi, au început să curgă ameninţările cu moartea pe internet. Apoi, în martie 2017, ar fi simţit că e filat. Lucru pe care, zice „Daddy”, i l-ar fi confirmat şi tovarăşa lui de viaţă. Într-o seară din aprilie, patru indivizi în haine închise la culoare l-ar fi abordat într-un restaurant. Unul dintre ei făcându-i un semn care semnifică moartea. Cei patru ar fi fost, plusează Dragnea, nişte străini cazaţi la Hotelul Athenee Palace din Bucureşti. Tot ei ar fi încercat, după alte câteva zile, să-i blocheze maşina în trafic şi să-i deschidă portierele. Dar n-au reuşit, liderul PSD scăpând ca prin minune, deşi ne asigură că nu beneficiază de vreo protecţie.

Dragnea mai susţine că în spatele întregii operaţiuni s-ar afla un om celebru din afara ţării. Unul gen Soros, a lăsat el prima dată să se înţeleagă. Revenind apoi şi negând că ar fi vorba de miliardarul american pe care de-a lungul timpului l-a acuzat de o conspiraţie antiromânească.

Evident, povestea lui „Daddy” conţine multe inadvertenţe. Şi naşte şi mai multe întrebări.

În primul rând, de ce a tăcut până acum?

Liderul PSD spune că ar fi încercat să se adreseze unor instituţii ale statului, dar a renunţat. De ce? Pentru că n-a primit niciun răspuns la plângerea depusă împotriva jurnalistului Mircea Marian, s-a justificat liderul PSD. Ştiţi, cea în care „Daddy” cerea condamnarea colegului nostru pentru că i-ar fi publicat adresa de acasă. O cerere cu atât mai abe­ran­tă cu cât imobilul cu pricina nici măcar nu-i aparţine în acte, iar faptul că locuieşte acolo fusese deja dezvăluit de presa tabloidă. Dragnea mai spune că la un moment dat s-ar fi început o anchetă cu privire la cei patru asasini, dar ulterior ar fi fost clasată. Cel puţin aşa i-ar fi şoptit lui cineva. Evident, o altă minciună. Parchetul General neagă că a existat un asemenea dosar.

Şi atunci, ne întrebăm, de ce nu s-a adresat totuşi niciunei instituţii a statului? Nici măcar Poliţiei, care, nu-i aşa, se află în subordinea preaplecatei lui, Carmen Dan din Teleorman. Nu ştiu nimic despre asta nici serviciile secrete, de la SRI şi până la SPP. Dar acestea sunt, nu-i aşa, de cealaltă parte a baricadei.

Să ne amintim că după ce a devenit preşedinte al Camerei De­putaţilor, în decembrie 2016, adică exact atunci când ar fi început să primească ameninţări cu moartea, liderul PSD a renunţat la protecţia oficială. În octombrie 2017, când s-a prezentat la Înalta Curte pentru dosarul în care fusese trimis în judecată, Dragnea a fost escortat din mulţimea de protestatari şi jurnalişti de un grup de civili cu alură de interlopi. După nicio lună, el dădea semnalul războiului total cu şeful SPP. Pe care l-a acuzat că foloseşte agenţii din subordine ca să colecteze informaţii, folosite apoi pentru a influenţa şi controla politicieni.

Războiul nu s-a rezumat la declaraţii belicoase. La începutul acestui an, Parlamentul a înfiinţat chiar o comisie specială de anchetă pentru „verificarea posibilei implicări a Serviciului de Protecţie şi Pază în activitatea unor partide politice şi în activitatea unor lideri ai acestor partide”. Comisia a murit imediat, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale a României, care a constatat că înfiinţarea ei e neconstituţională.

Dar de ce ar renunţa cineva la protecţia oficială dacă nu are nimic de ascuns? Ofiţerii SPP care însoţesc politicieni nu participă la discuţii cu uşile închise sau la petreceri cu lăutari. De regulă, ei aşteaptă în maşină sau la poartă, ca orice bodyguard care are un „obiectiv” de păzit. Asta dacă nu cumva „obiectivul” plănuieşte sau comite vreo faptă ilegală. Ajunşi aici, e momentul să reflectăm asupra câtorva ipoteze.

Una, că n-a existat nicio tentativă de asasinat (cuvânt pe care, dacă ascultăm cu atenţie, liderul PSD se fereşte să-l pronunţe răspicat). De unde rezultă alte două variante: omul fabulează sau, pur şi simplu, a luat-o razna. Din diverse considerente: vrea să abată atenţia opiniei publice, aşa cum arătam mai sus, e disperat că pierde bătălia politică, e speriat de spectrul puşcăriei, nu contează.

A doua, că povestea lui are totuşi un sâmbure de adevăr. Şi atunci, trebuie să ne întrebăm, în ce situaţie nu poţi reclama că ai fost ameninţat cu moartea? Răspunsul e simplu: atunci când asta riscă să se întoarcă împotriva ta ca un bumerang. De exemplu, dacă indivizii în negru sunt emisarii unor mafioţi cu care ai făcut afa­ceri. Cum să te duci la organele sta­tu­lui şi să recunoşti că ai legături cu mafia?

E de ajuns să citim dezvăluirile jurnaliştilor de la Rise Project despre afacerile lui „Daddy” şi ale clanului Teldrum în Brazilia, o ţară recunoscută pentru reţelele de crimă organizată, pentru a ne gândi că de acolo să fi venit cei patru indivizi în negru. Şi dacă adăugăm că majoritatea banilor şi bunurilor de care dispune liderul PSD se află sub sechestru, ceea ce îl împiedică să-şi onoreze eventualele obligaţii către partenerii brazilieni, nu devine şi mai plau­zibilă ipoteza?

E doar o ipoteză, subliniez, dar care explică tot: renunţarea la protecţia SPP, refuzul de a face plângere, tăcerea de până acum, confesiunea făcută cu o jumătate de gură. Merită măcar să ne imaginăm asta. Fie şi numai pentru a ne reaminti cine e, cu adevărat, Dragnea!

Text publicat în “Newsweek România”

DISTRIBUIȚI
loading...