Un grup de parlamentari social-democrați a pus la cale un nou asalt asupra Justiției, comparativ ca gravitate cu Ordonanța 13 din luna ianuarie a acestui an. Noul asalt nu a avut loc, precum precedentul, „noaptea ca hoții”, ci „de Crăciun, ca mafioții”, două propuneri legislative în acest sens fiind înaintate Birourilor Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului cu câteva zile înaintea sărbătorilor Nașterii Domnului, în speranța că nu vor fi observate de către opinia publică.

După proiectul de lege care urmărește să aducă modificări Codului Penal și Codului de Procedură Penală, grupul condus de către „Deputatul Mitralieră” Cătălin Rădulescu – din care face parte, alături de alți 38 de colegi,  și deputatul social-democrat de Buzău Dănuț Păle -, a promovat o nouă propunere legislativă conform căreia funcţionarul public, în sensul legii penale, este persoana care exercită o funcţie publică, cu excepţia persoanelor care au fost alese în funcţii de demnitate publică.

Propunerea legislativă prevede modificarea alineatului 1) al articolului 175 din Codul Penal, care ar putea avea următorul conţinut: „funcţionar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie: a) exercită atribuţii şi responsabilităţi, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor puterii legislative, executive sau judecătoreşti sau exercită o funcţie publică, cu excepţia persoanelor care au fost alese în funcţii de demnitate publică”.

Totodată, propunerea legislativă abrogă litera b) din textul de lege în vigoare în prezent şi care prevede că funcţionarul public „exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură”.

În expunerea de motive, se susţine că Legiuitorul nu stabileşte concret sfera noţiunii de funcţionar public în Codul Penal, enumerarea folosită în acest act normativ lăsând loc interpretărilor. Totodată, iniţiatorii propunerii legislative invocă o serie de prevederi de doctrină şi din Statutul funcţionarilor publici din care „rezultă clar”, susţin aceştia, că persoanele care exercită demnităţi publice nu au calitatea de funcţionari publici.

Vezi AICI proiectul de lege și expunerea de motive a semnatarilor

Reamintim că deputatul Dănuț Păle a semnat și propunerea legislativă de modificare a Codurilor Penal și de Procedură Penală, dar a anunțat, joi după-amiază, că își va retrage susținerea față de promovarea acestui proiect de lege. O declarație exclusiv de imagine, atât timp cât însuși autorul acestei propuneri legislative, „Deputatul Mitralieră” Cătălin Rădulescu, a anunțat că renunță la a mai promova propriul proiect.

Despre propunerea legislativă privind imunitatea totală față de legile penale a demnitarilor, deputatul Păle nu a scos însă (încă!) niciun cuvânt.

DISTRIBUIȚI
loading...

3 COMENTARII

  1. Ceea ce se petrece în ultimul timp în parlament frizează ridicolul! Cei mai mulți parlamentari ieșiți în fața scenei, vor, probabil, să-și facă imagine, iar alții „nevinovați”dar complici, fac tot posibilul să compromită atât organul legislativ cât și pe cei care l-au ales. Ridicolul constă în faptul că prin pozițiile care le propagă, prin atitudinea sfidătoare sau arogantă, prin madalitățile empirice sub auspiiciile cărora se desfășoară așa zisa dezbatere, pe legile justiției sau codul fiscal, demonstrază, nici mai mult nici mai puțin, o totală incompetență managerială. Nu iei o decizie în folosul unei părți și în detrimentul altei părți a societății. Consultarea oamenilor implicați este superficială, fără o comunicare informatizată și la obiect, lipsită de argumentație temeinică și fără eficiență. În plus intervențiile mass media, sporesc confuzia, determină schimbări de opinii greșite și sunt, în mod evident, slujitori în talgerul cel mai greu al politicii.

  2. pai daca ajung toti neica-nimeni cu studii la FFF in parlament. Macar de ar fi cinstiti. Dar nu prea e cazul……..

  3. PSD-ul ,-partid de mafioti a scos in fata, pentru testarea pietii niste papagali, care nici ei nu stiu ce au semnat.
    Unul din ei este si acest danut pale( nu poate fi scris cu majuscule).

Comments are closed.