Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat, miercuri, la ­des­chiderea târgului ,,Toamna buzoiană”, că anul viitor ţara noastră va avea la Buzău o bancă de gene pentru legumicultură, floricultură, plante medicinale şi aromatice, pentru a realiza culturi din sămânţă proprie.

   ,,Este o preocupare a întregului guvern pentru acest obiectiv extrem de important în cercetarea ţării, care, practic, îşi propune realizarea seminţelor necesare pentru a realiza culturi din sămânţă proprie”, a declarat Daea, care a mai precizat că ,,a fost creat cadrul juridic pentru realizarea băncii de gene la Staţiunea de cercetare legumicolă din Buzău”.

   ,,Hotărârea de guvern a fost aprobată, am creat cadrul juridic ca să putem să le acordăm sume importante de la bugetul statului pentru teme de cercetare majore. Avem în vedere ca, la Buzău, cu fonduri europene şi cu contribuţia guvernamentală, să rea­lizăm banca de gene pentru legumicultură, pentru floricultură, pentru plante medicinale şi aromatice”, a afirmat Daea.

   Ministrul Agriculturii susţine că ,,sunt paşi făcuţi până acum, vor fi şi alţii, în aşa fel încât anul viitor să ne găsească cu o structură funcţională şi să dezvoltăm cerce­tarea în domeniu, astfel încât România să nu fie dependentă de seminţele din import”.

   Reamintim că, la sârşitul lunii iulie, guvernul a decis reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, aceasta devenind instituţie de drept public, organizată ca instituţie publică cu personalitate juridică, aflată în subordinea Academiei de ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Siseşti”. SCDL Buzău administrează în prezent suprafaţa de teren de 136,60 hectare din domeniul public al statului, indispensabilă activităţii de cercetare-dezvoltare-inovare şi multiplicării materialului biologic. În noile condiţii, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău se poate asocia, în vederea realizării unor proiecte şi lucrări din domeniul agricol, cu alte unităţi de cercetare-dezvoltare de interes public şi privat, cu instituţii de învăţământ acreditate şi cu operatori economici din ţară şi din străinătate, cu avizul forului tutelar, Academia de ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Siseşti”.

   Finanţarea SCDL Buzău se va realiza din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Academiei de ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Siseşti”, dar poate beneficia şi de alocare directă de fonduri din Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin bugetul aceluiaşi for tutelar, pentru proiecte de interes naţional strategic şi de lungă durată, pentru conservarea şi ­va­lorificarea resurselor genetice vegetale şi animale.

   Vicepremierul Marcel Ciolacu, deputat social-democrat de Buzău, preciza, la acea dată, că actul normativ respectiv este doar primul pas în relansarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău: „Era nevoie de acest act normativ pentru ca Staţiunea de Cercetare de la Buzău să poată beneficia din nou de fonduri şi subvenţii de la bugetul de stat, prin intermediul Aca­demiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice «Gheorghe Ionescu-Siseşti>, după ce, în ultimii ani, a fost lăsată să supravieţuiască exclusiv pe baza veniturilor proprii. Consider că cercetătorii de aici trebuie lăsaţi să lucreze în linişte, pentru că de rezultatele muncii lor depinde dacă vom putea aduce pe masa românilor legume mai bune şi mai sănătoase. Este important de precizat că, în urma acestei reorganizări, toate locurile de muncă de aici vor fi păstrate şi se vor lua măsuri pentru păstrarea în sistem a cercetărilor cu experienţă. Acesta este doar primul pas din planul de relansare a Staţiunii de Cercetare de la Buzău, pentru că am primit promisiuni din partea ministrului Petre Daea, că în cadrul instituţiei, din această toamnă, va funcţiona şi o Bancă Naţională de Gene pentru legumi­cultură, floricultură, plante ­me­dicinale şi aromatice. Sunt convins că prin astfel de măsuri vom reuşi să creăm condiţiile optime pentru a pune pe deplin în valoare experienţa extraordinară a cercetărilor buzoieni şi să readucem Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă Buzău pe locul binemeritat din fruntea cercetării legumicole româneşti”, declara Ciolacu. 

DISTRIBUIȚI