27 de ani
de presa libera
Luni, Octombrie 23, 2017 11:11 AM

Politic

Daea: ,,Anul viitor, vom avea o bancă de gene la Buzău, pentru a realiza culturi din sămânţă proprie“

de Călin BOSTAN
Politic  |
06.10.2017, 00:00
1234

   Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat, miercuri, la ­des­chiderea târgului ,,Toamna buzoiană”, că anul viitor ţara noastră va avea la Buzău o bancă de gene pentru legumicultură, floricultură, plante medicinale şi aromatice, pentru a realiza culturi din sămânţă proprie.

   ,,Este o preocupare a întregului guvern pentru acest obiectiv extrem de important în cercetarea ţării, care, practic, îşi propune realizarea seminţelor necesare pentru a realiza culturi din sămânţă proprie”, a declarat Daea, care a mai precizat că ,,a fost creat cadrul juridic pentru realizarea băncii de gene la Staţiunea de cercetare legumicolă din Buzău”.

   ,,Hotărârea de guvern a fost aprobată, am creat cadrul juridic ca să putem să le acordăm sume importante de la bugetul statului pentru teme de cercetare majore. Avem în vedere ca, la Buzău, cu fonduri europene şi cu contribuţia guvernamentală, să rea­lizăm banca de gene pentru legumicultură, pentru floricultură, pentru plante medicinale şi aromatice”, a afirmat Daea.

   Ministrul Agriculturii susţine că ,,sunt paşi făcuţi până acum, vor fi şi alţii, în aşa fel încât anul viitor să ne găsească cu o structură funcţională şi să dezvoltăm cerce­tarea în domeniu, astfel încât România să nu fie dependentă de seminţele din import”.

   Reamintim că, la sârşitul lunii iulie, guvernul a decis reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, aceasta devenind instituţie de drept public, organizată ca instituţie publică cu personalitate juridică, aflată în subordinea Academiei de ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Siseşti”. SCDL Buzău administrează în prezent suprafaţa de teren de 136,60 hectare din domeniul public al statului, indispensabilă activităţii de cercetare-dezvoltare-inovare şi multiplicării materialului biologic. În noile condiţii, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău se poate asocia, în vederea realizării unor proiecte şi lucrări din domeniul agricol, cu alte unităţi de cercetare-dezvoltare de interes public şi privat, cu instituţii de învăţământ acreditate şi cu operatori economici din ţară şi din străinătate, cu avizul forului tutelar, Academia de ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Siseşti”.

   Finanţarea SCDL Buzău se va realiza din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Academiei de ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Siseşti”, dar poate beneficia şi de alocare directă de fonduri din Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin bugetul aceluiaşi for tutelar, pentru proiecte de interes naţional strategic şi de lungă durată, pentru conservarea şi ­va­lorificarea resurselor genetice vegetale şi animale.

   Vicepremierul Marcel Ciolacu, deputat social-democrat de Buzău, preciza, la acea dată, că actul normativ respectiv este doar primul pas în relansarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău: „Era nevoie de acest act normativ pentru ca Staţiunea de Cercetare de la Buzău să poată beneficia din nou de fonduri şi subvenţii de la bugetul de stat, prin intermediul Aca­demiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice «Gheorghe Ionescu-Siseşti>, după ce, în ultimii ani, a fost lăsată să supravieţuiască exclusiv pe baza veniturilor proprii. Consider că cercetătorii de aici trebuie lăsaţi să lucreze în linişte, pentru că de rezultatele muncii lor depinde dacă vom putea aduce pe masa românilor legume mai bune şi mai sănătoase. Este important de precizat că, în urma acestei reorganizări, toate locurile de muncă de aici vor fi păstrate şi se vor lua măsuri pentru păstrarea în sistem a cercetărilor cu experienţă. Acesta este doar primul pas din planul de relansare a Staţiunii de Cercetare de la Buzău, pentru că am primit promisiuni din partea ministrului Petre Daea, că în cadrul instituţiei, din această toamnă, va funcţiona şi o Bancă Naţională de Gene pentru legumi­cultură, floricultură, plante ­me­dicinale şi aromatice. Sunt convins că prin astfel de măsuri vom reuşi să creăm condiţiile optime pentru a pune pe deplin în valoare experienţa extraordinară a cercetărilor buzoieni şi să readucem Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă Buzău pe locul binemeritat din fruntea cercetării legumicole româneşti”, declara Ciolacu. 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Muzicianul australian George Young, 'mentorul' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani
Luni, Octombrie 23, 2017 11:02 AM

Muzicianul australian George Young, cunoscut ca 'mentor' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani, potrivit unui anunț difuzat luni de legendara trupă de hard rock, citat luni de AFP.

MDRAPFE: AM POIM - proiecte de 69 milioane euro referitoare la ocrotirea ariilor naturale protejate
Luni, Octombrie 23, 2017 11:00 AM

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructura Mare (AM POIM) a primit, până la 16 octombrie, 62 de proiecte, în valoare totală eligibilă de 69 milioane de euro, care vizează elaborarea planurilor de management, seturilor de măsuri de conservare, planurilor de acțiune pentru ariile naturale protejate, informează un comunicat al MDRAPFE transmis luni AGERPRES.

Tenis: Clasamentul ATP - Marius Copil a coborât pe locul 78
Luni, Octombrie 23, 2017 10:56 AM

Tenismanul român Marius Copil a coborât patru locuri și se află pe poziția a 78-a în clasamentul mondial al jucătorilor profesioniști de tenis (ATP), dat publicității luni.

PORTATIV ROMÂNESC: Bianca Ionescu
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Soprana Bianca Ionescu s-a născut la 20 mai 1961. A absolvit Liceul de muzică nr.1 din București în 1978, apoi a urmat cursurile Conservatorului de muzică "Ciprian Porumbescu", la clasa de canto a Artei Florescu, absolvind facultatea în 1983, potrivit site-ului www.opereta.ro.

Auto: Verstappen a calificat drept "stupide deciziile care ucid Formula 1" după penalizarea sa
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a denunțat, duminică, decizia juriului Marelui Premiu al Statelor Unite care l-a penalizat cu cinci secunde și a fost privat de locul al treilea pe podium, apreciind că "aceste decizii stupide ucid Formula 1", a spus el cu regret.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Oct, 08:50 Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice este „apă de ploaie”!
Pixelu cu prosteli a comentat pentru articolul Buzoienii, deschizători de drumuri? Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice ar putea deveni lege:
UAT Municipiul Buzău (Primăria Municipiului Buzău), acționarul majoritar al Companiei de Apă Buzău S.A., dă dovadă de maximă ipocrizie. Dacă Toma ar dori ca buzoienii să beneficieze de tarife mai mici atunci ar renunța la redevența de 1% pe cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească operatorul acționarilor și care este parte integrantă în algoritmul de calcul al tarifului perceput de operator. Peste tot, în țările suverane, se adoptă principiul non-profitului în administrarea utilităților publice. Doar în țări asociate neocolonialismului se mai întâlnesc contracte de parteneriat public privat sau contracte de concesiune. În cazul nostru, ca să nu bată la ochi, le-au botezat contracte de delegare.
În Contractul de Delegare la Art. 39-2. (pag.34) găsim un text legat de redevență. Ce caută redevența de 1% pe cifra de afaceri? Chipurile primăria se luptă pentru tarife mai mici pentru populație dar vrea o parte din profitul operatorului unde este acționară, profit care se obține tocmai de la populație. Ce dovadă mai clară de prosteală vreți!
23 Oct, 02:09 Actuala stagiune - revitalizare teatrală sau menţinerea aceluiasi fundal cenuşiu?
Nik Şimandan a comentat pentru articolul „Tele-Encounters”, proiectul Teatrului „G. Ciprian”, o premieră mondială lansată în prezenţa partenerilor din Spania şi Portugalia:
Dar mai mult teatru, la nivel de institutie profesionistă de spectacole, când o sa avem? Stie cineva, la aceasta oră , ce proiecte ne oferă Teatrul "George Ciprian"în actuala stagiune? Vom asista la vreo premieră...proprie? Când? Că doar stagiunea s-a deschis demult - cel puţin la celelalte teatre similare din ţară. Nu există niciun panou sau afişier care să menţioneze măcar un spectacol teatral pe săptămână, ca ofertă pentru marele public -aşa cum s-ar cuveni din partea acestei importante instituţii cu profil educaţional expres!
22 Oct, 16:24 Sigur
Eu a comentat pentru articolul Catedrala Arhiepiscopală, prădată de hoți. Ce sumă au sustras:
Sigur e unul școlit la pușcăriile țării, trăit în mizerie, eliberat înainte de termen și care are ceva habar de furtul bine acoperit...
Google PageRank Checker