27 de ani
de presa libera
Vineri, August 18, 2017 08:10 AM

Politic

Dacă-i ordin, cu plăcere: Neagu convoacă la sfârşitul lunii şedinţa care va scoate apa de ploaie din facturile buzoienilor

de Călin BOSTAN
Politic  |
10.08.2017, 00:00
765

   Preşedintele Consiliului Jude­ţean, Petre Emanoil Neagu, care deţine şi preşedinţia Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Buzău 2008”, susţine că va convoca Adunarea Generală a Acţionarilor ADI la sfârşitul acestei luni, pentru a se conforma sarcinii primite din partea preşedintelui organizaţiei judeţene a Partidului Social Democrat, vicepremierul Marcel Ciolacu. Reamintim că, marţi, acesta din urmă a cerut, în mod imperativ, Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Buzău 2008” să elimine costurile pe care cetăţenii din municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat le plătesc pentru apa meteorică, şi să aprobe scăderea cu 30 la sută a preţului pe care agenţii economici trebuie să-l plătească pentru colectarea acesteia.

Tescaru a mai dat cu flit unei hotărâri ADI „Buzău 2008”

   Dacă Neagu, chiar şi numai de ochii lumii, este de văzut cât de dispus va fi directorul Companiei de Apă, Ionel Tescaru, să renunţe la vaca de muls numită „apa meteorică”. Spunem acest lucru dat fiind că, la finele lunii ianuarie, primarul Constantin Toma şi preşe­dintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, anunţau public, că, timp de trei luni, locuitorii municipiilor Buzău şi Râmnicu Sărat nu vor mai plăti apa meteorică, plata urmând a fi suspendată până la stabilirea unei noi modalităţi de calcul. Bineînţeles că această decizie a fost ignorată complet de conducerea Companiei de Apă, care a găsit o portiţă de a scăpa de punerea în aplicare a deciziei Adunării Generale a ADI “Buzău 2008”.

   Astfel, două săptămâni mai târziu, Tescaru anunţa, la o emisiune a Focus TV, că buzoienii şi râmnicenii vor plăti în continuare apa meteorică, motivând că cele două administraţii  nu ar fi găsit argumentele legale pentru a promova în consiliile locale hotărâri prin care să se elimine plata acestui serviciu: „Bineînţeles că se plăteşte, în toată lumea se plăteşte acest serviciu. Ştie şi domnul primar. Pentru că este un serviciu, ceea ce, practic, înseamnă o problemă de civilizaţie. Hai să punem un capac peste gurile de canalizare să vedem ce se întâmplă când plouă. Asta presupune costuri, întreţinere, oameni. Sunt 5.000 de guri de canalizare pe care, înainte să le preluăm noi, Primăria plătea acest serviciu“, a spus Tescaru.

   Aceasta în ciuda declaraţiilor comune ale primarului Constatin Toma şi ale preşedintelui Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, de la finalul şedinţei Adunării Generale a Acţionarilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Buzău 2008”, de la finele lunii ianuarie. „Noi am luat act, ADI 2008, de dorinţa domnului primar Toma, care reprezintă municipalitatea Buzău, ca, pentru o perioadă de trei luni, apa meteorică să fie suspendată de la plată, de către cetăţeni, începând cu luna ianuarie, în funcţie şi de hotărârile pe care le dau cele două municipalităţi, Buzău şi Rm. Sărat“, a spus Petre Emanoil Neagu. La rândul său, primarul Constantin Toma declara cu aceeaşi ocazie: „Fac ce trebuie să fac şi e legal. Acţionez în direcţia în care cred că este bine pentru buzoieni, în sensul de a reduce preţul apei şi a nenorocitei ăsteia de apă meteorică. Mă voi bate ca buzoienii să plătească mai puţin“.

   De partea cealaltă, Ionel Tescaru a susţinut, la Focus FM, că lucrurile nu stau aşa,  şi că ambele consilii municipale ar fi trebuit, pentru ca serviciul să fie suspendat, să dea o hotărâre argumentată de legi, argumente care nu s-ar regăsi în niciun act normativ: „În ADI a fost următoarea propunere din partea municipalităţii Buzău: a propus Asociaţiei că ar fi bine să se suspende, până când va fi gata studiul. Suspendarea e suspendare, toată lumea a fost de acord şi s-a hotărât, în şedinta ADI, ca municipiile Buzău şi Rm. Sărat să dea ho-tărâri de Consiliu Local în care să suspende această plată. Hotărârile consiliilor locale municipale de la Buzău şi Rm. Sărat sunt aproape identice, la virgulă, şi spun acelaşi lucru, şi anume că s-a hotărât să se propună către ADI şi să-i ceară să supende această plată pentru o perioadă de o lună, două, sau trei, până când e gata studiul apei meteorice. Până în acest moment, n-avem decât declaraţii de presă furibunde, crâncene. Dar, din punct de vedere legal, după ce i s-a cerut să i se aprobe, i s-a aprobat de către ADI să dea o hotărâre de Consiliu Local Municipal, trebuiau să găsească temei juridic. Probabil n-au găsit temei juridic, pentru că nu există. S-a dat doar o hotărâre Consiliu Local Municipal care cere ADI să suspende“, a mai spus Tescaru.

    Ce este drept, din februarie şi până acum a apărut un element nou în acest război. Este vorba despre finalizarea studiului comandat de Primăria Buzău prin care s-a verificat corectitudinea modului de facturare a apei meteorice de către Compania de Apă, studiu despre care face vorbire şi vicepremierul Marcel Ciolacu în comunicatul emis miercuri. Conform primarului Toma, studiul arată în mod evident că facturarea apei meteorice reprezintă un furt din buzunarele buzoienilor: „Voi face o conferinţă de presă în care voi prezenta datele unui studiu întocmit de o firmă specializată legată de facturarea apei meteorice. Apoi voi propune o hotărâre Consiliului Local pentru înjumătăţirea acestui tarif. Nu se poate ca indicele de corecţie să fie 1. Nu orice ploaie, înregistrată la staţia meteo, ajunge în canalizare şi, mai departe, până în staţia de epurare. În cazul unei ploi uşoare, pe timpul verii, când asfaltul e încins, apa nu ajunge la canalizare. În timpul iernii, o parte din zăpada căzută nu ajunge să se topească pentru ca apa să ajungă la canalizare, pentru că noi o strângem şi o ducem pe câmp, unde nu-i canalizare. De asemenea, un lucru important, tratarea apei de ploaie nu se face precum apa uzată, deşi e tarifată la fel. Din informaţiile mele, uneori, când plouă torenţial şi în staţie ajung cantităţi mari de apă, nici nu mai e tratată, ci se deversează direct în apa Buzăului”, spunea primarul Toma.

Comentarii

apa meteorica (10 Aug, 08:39)
george

Daca primarul spune ca duce zapada pe camp unde nu-I canalizare at trebui ca structurile competente sa se sesizeze.Dl primar sa mai invete sau macar sa-i lase pe cei din jur sa-l invete anumite lucruri.Conform prev. legale zapada trebuie depozitata in locuri betonate sau asfaltate prevazute cu scurgeri la canalizare ptr ca panza freatica sa nu fie afectata.

Raspunde
S-au plictisit să tot haștag aștepte! (10 Aug, 11:13)
Pixelu cu haștag schimbarea

        Cred că încep demersurile pentru debarcarea, nu vă grăbiți, OPERATORULUI. Este posibil să asistăm la un scenariu care are ca scop înlocuirea operatorului actual cu alt operator înainte de expirarea celor 25 ani de concesiune. Că doar n-or fi tâmpiți bruxelezii să aștepte până în data de 22 ianuarie 2034 când ar expira contractul cu actualul operator, să culeagă profiturile de la prosperii cetățeni români, după ce au pompat minunatele împrumuturi nerambursabile cu condiționări. Ca să se întâmple acest lucru, Tescaru trebuie să calce pe bec, să facă pe nebunul și să dea cu Compania de Apă Buzău S.A. în gard. Probabil în acest scenariu și ANRSC-ul ar putea să aibă un rol important. Companiei de Apă Buzău S.A. îi expiră licența clasa 2 (50.000 – 300.000 clienți) în data de 12 martie 2018.
        După ruperea lanțului de iubire (contractual de delegare) dintre operatorul Compania de Apă Buzău S.A. și cedentul ADI 2008 Buzău va urma o licitație pentru alegerea altui operator. La această licitație, cu siguranță, va participa și Compania de Ape București S.A. (Apa Nova – Veolia), firmă ce are licență de operare clasa 1 (peste 300.000 de locuitori deserviți) și cel mai important lucru, cele mai mici tarife practicate de operatorii de apă din țară. Cum să nu declari câștigător un astfel de competitor!
        Foarte bine, or să zică cetățenii județului Buzău, ce ne interesează pe noi cine este operatorul dacă plătim tarife mai mici! Ce probabil nu știe consumatorul buzoian de apă este că istoria recentă a înregistrat numai eșecuri în cazul concesionării utilităților publice către firme private (contracte de concesiune sau contracte de parteneriat public privat iar varianta șmecherească contract de delegare – puțea rău de tot dacă era denumit, ceea ce este de fapt, un contract de concesiune). Invariabil, nu există excepție, concesionarea utilităților publice către firme private a generat creșteri nejustificate de tarife în foarte scurt timp. În cei 25 ani de concesiune (1985-2010) de către Veolia și Suez (28% - 14% fiecare) a distribuției de apă din Paris tarifele au crescut cu mai mult de 265% în timp ce inflația a crescut cu doar 70,5% în aceeași perioadă.
        Vinovat pentru situația în care ne aflăm nu este persoana fizică Tescaru ci clasa politică (nu vă repeziți să înjurați pesedeul, tot spectrul politic a participat la această mârșăvie), cea care a legiferat în defavoarea cetățenilor români, legislație întâlnită doar în țările cu statut de colonie. Colonialistul nu se va opri niciodată în a mai pune ceva în cârca celui care duce fără să crâcnească!

Raspunde
george, ai toate țiglele pe casă, să nu cumva să te infestezi cu meteorică! (10 Aug, 11:19)
Pixelu galactic

Păi, să se adune toată zăpada de pe câmpuri, că se afectează pânza freatică! Cu meteoriți, cu kriptonită, probabil!?

Raspunde
apa meteorica (10 Aug, 14:39)
memeto

,,,,nu va mai imbatati cu apa de ploaie,,,,,,ciinii latra caravana merge mai departe,,,, Rominii sint un popor de naivi, nu au demnitate, profita toti dupa naivitatea lor,,, am mai auzit de o taxa,, cea pe mersul pe jos caci tocim trotuarele municipalitatii ,,,si,, trebuiesc reparate,,,sinca o taxa,,, cum noi sitem micatori de fasole, automat fasolea produce,,,, gaze, gazele ies in atmosfera in parc, in autobuz, pe bulevardul balcescu, ati vazut castanii se usuca, se usuca si din cauza noastra mincam rea multa fasole asa ca poluam,, ppoluarea trebuie platita,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,vai de noi,,,,,

Raspunde

Stiri Agerpres

Aretha Franklin vrea să deschidă "un mic club" la Detroit
Vineri, August 18, 2017 07:51 AM

Legenda muzicii soul Aretha Franklin, care a anunțat la începutul anului că se retrage, se gândește serios să deschidă un club de noapte la Detroit, unde ar putea "cânta din când în când", a declarat artista ziarului local Detroit Free Press citat de AFP.

Un nou film din seria 'Star Wars', dedicat lui Obi-Wan Kenobi, este în pregătire (presă)
Vineri, August 18, 2017 07:34 AM

Regizorul Stephen Daldry, cunoscut pentru filmul 'Billy Elliot', ar urma să realizeze viitorul lungmetraj din seria 'Star Wars' care îl va avea ca erou pe maestrul Jedi Obi-Wan Kenobi, a anunțat joi publicația Hollywood Reporter citată de AFP.

ALERTĂ UPDATE MAE: O a doua victimă de cetățenie română rănită în Barcelona; a fost transportată la spital, starea sa fiind stabilă
Vineri, August 18, 2017 07:15 AM

O a doua victimă de cetățenie română a fost identificată printre persoanele rănite în urma atacului terorist din Barcelona, potrivit ultimelor informații obținute de către Ambasada României la Madrid și Consulatul General al României la Barcelona.

Doi clujeni străbat cu bicicletele 1.800 de km pentru a organiza o tabără pentru copiii cu probleme grave de sănătate
Vineri, August 18, 2017 07:02 AM

Doi clujeni vor pedala 1.800 de kilometri, prin cinci țări, până pe vârful Mont Blanc, pentru a strânge bani pentru organizarea unei tabere dedicate copiilor cu diferite boli grave.

VACANȚA DE VARĂ ÎN IMAGINI
Vineri, August 18, 2017 07:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
18 Aug, 07:35 Cifre goale
Pixelu observator a comentat pentru articolul Cum vede vicepremierul Marcel Ciolacu creşterea economică a României, care se împiedică în ruinele infrastructurii:
Numai că statisticile astea sunt făcute la grămadă. Nu sunt defalcate. Ce creștere a avut capitalul străin și ce creștere a avut capitalul autohton? Mă tem că doar capitalul străin a înregistrat creștere economică. Dezvoltarea pe baza investițiilor străine este o iluzie. Pentru simplul fapt că nu este treaba lui. Treaba lui este să facă profit și să-l împartă acționarilor. Nu există în lume vreun exemplu de țară acum dezvoltată care să se fi dezvoltat numai prin investiții străine. Creșterea asta nu este un lucru rău dar nu în folosul românilor. Cum nu este nici trecerea CAS-ului și CASS-ului de la angajator la angajat. Va genera scăderea veniturilor salariaților și un cadou neașteptat pentru capital.
17 Aug, 23:34 kioveanu
john a comentat pentru articolul A murit fostul prim-secretar de Buzău Tudor Postelnicu, ,,dobitocul“ care a condus Securitatea comunistă:
I l-a aruncat pe nicu Ceausescu in bratele kiovencei!Dragoste si recompense pe bune!
17 Aug, 17:50 lsfjsal;
klgfjd a comentat pentru articolul Registrul Auto Român lucrează cu publicul vineri, cu program prelungit, şi sâmbătă, pentru recuperarea zilei libere de luni:
si cine "s a programat"? sambata ca sa lucreze si ai nostri bugetari?
Google PageRank Checker