27 de ani
de presa libera
Sambata, Aprilie 29, 2017 00:44 AM

Politic

Curtea de Apel Ploieşti decide azi soarta noii organigrame a Primăriei

de Călin BOSTAN
Politic  |
14.03.2017, 00:00
569

   Curtea de Apel Ploieşti s-ar putea pronunţa astăzi asupra contestaţiei depuse de Primărie la hotărârea Tribunalului Buzău, care a suspendat aplicarea noii organigrame din Palatul Comunal, după ce o parte dintre cei aproape 300 de poliţiştii locali angajaţi ilegal de fosta admi­nistraţie condusă de Constantin Boşcodeală au contestat în instanţă respectivul act normativ aprobat de noul Consiliu Local, care prevede un număr de 137 de angajaţi ai Direcţiei de Poliţie Locală, atât cât permite legislaţia în vigoare, respectiv un poliţist la o mie de locuitori. Acţiunea poliţiştilor în cauză a avut câştig de cauză la Tribunalul Buzău, care a şi întârziat comunicarea deciziei, astfel că Primăria a fost în măsură să formuleze o contestaţie, la Curtea de Apel Ploieşti,  abia în ultimele zile ale anului 2016.

   Prin decizia Tribunalului Buzău, Primăria nu a fost lovită doar din  punct de vedere material – fiind obligată să plătească în continuare salariile celor 300 de poliţişti angajaţi ilegal -, ci şi prin imposibilitatea de a face angajări pe cele 140 de posturi disponibile, unele în compartimente-cheie pentru buna administrare a treburilor municipiului: „Un rău nu vine niciodată singur. După ce ni s-a întâmplat cu Poliţia locală şi pierdem o mulţime de bani, nu suntem în stare să mai angajăm pe nimeni. Sunt peste 140 de posturi disponibile, deci trebuia să angajăm oameni şi uite ce ni se întâmplă în momentul acesta. La Departamentul Juridic suntem blocaţi cu peste 1.000 de dosare, vreo 780 pe Legea 10, iar diferenţa o constituie diferite procese pe care le avem la instanţe. Plus nişte dosare pe care nu le putem deschide din lipsă de jurişti. În al doilea rând, nu avem oameni, avem doar două doamne la Direcţia de Fonduri Europene. În al treilea, al patrulea şi al cincilea rând, sunt acele birouri înfiinţate pentru a da drumul la acel consiliu de dezvoltare a municipiului Buzău. Aproape în fiecare compartiment, fiecare direcţie, trebuie să se angajeze oameni“, declara, la vremea respectivă, primarul Constantin Toma.

   Între timp, Primăria a trecut la ,,planul B” în ceea ce priveşte reorganizarea Direcţiei de Poliţie Locală, transformân­d-o, tot prin hotărâre a Consiliului Local, în instituţie publică de interes local, cu personalitate juridică, cu un număr de angajaţi care respectă legile în vigoare, iar organigrama acestei noi instituţii a primit avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Pu­blici.

Majorarea salariului minim pe economie, o nouă gaură în bugetul local

    În acest moment, cheltuielile Primăriei cu poliţiştii locali angajaţi ilegal de vechea administraţie condusă de Constantin Boşcodeală se ridică la 4 milioane de euro, preciza primarul Constantin Toma la jumătatea lunii februarie. El susţine că necesitatea plecării acestora din schema Palatului Comunal este doar o problemă de respectare a legii: „Problema organigramei nu s-a rezolvat încă; avem termen, la Curtea de Apel Ploieşti pe 14 martie, suntem cu aproape 200 de oameni lipsă în Primărie, în acelaşi timp suntem şi cu poliţiştii locali în plus, nu mai ştim la ce să-i mai punem la treabă acum, le-am mai mărit şi salariile cu 20%, conform legii date, începând cu 1 februarie. Aceasta înseamnă aproape 4 milioane de euro pe an care, în loc să meargă în investiţii, se duc pe salarii care se dau, după părerea mea, în afara legii. Nu am nicio luptă cu aceşti oameni, au fost angajaţi ilegal, trebuie să plece, că nu avem încotro. Există o lege, există o decizie a Curţii de Conturi, ­exi­stă un proces deschis pentru recuperarea acestor bani, pentru că, până la urmă, trebuie să aplicăm legea aici, şi nu altceva”, a spus Toma.

Punct pierdut de poliţiştii locali

   Tribunalul Buzău a respins ieri cererea poliţiştilor locali cu privire la suspendarea, până la judecarea pe fond a cauzei, a contractelor încheiate de Primărie cu firme specializate pentru asi­gurarea pazei unităţilor de învăţământ. Dosarul a fost deschis de poliţiştii locali după ce autorităţile buzoiene au anulat contractele de pază la şcoli, grădiniţe şi alte instituţii, contracte pe care, până la finele lunii noiembrie, anul trecut, le-au asigurat aceştia. Decizia instanţei nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Ploieşti.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Joi, Ianuarie 01, 1970 02:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
28 Apr, 21:47 Comentariu
Un alt cetățean! a comentat pentru articolul Înglodat în datorii la furnizori și la stat, Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă, în pericol iminent de desființare:
Poate să-i dea Consiliul județean oricât,tot nu va face nimic pentru că este prea comod;aveți dreptate,leafa merge,iar el abia așteaptă să se întoarcă la "căldură"de la Primărie,iar cu noi nici nu vorbește,ne ignora total;Consiliul județean știe asta?
28 Apr, 21:29 Olimpiada
Valeria a comentat pentru articolul Concurenții Olimpiadei Naționale de Istorie de la Buzău, vizită la Comandamentul Diviziei 2:
Comentariile negative aparțin celor care sperau ca Olimpiada să fie un eşec şi nu pot accepta ideea că a fost o mare reuşită.
28 Apr, 21:19 Problema este legea electorală.
Pixelu original a comentat pentru articolul Bârlă s-a cerut afară din PSD, Ciolacu îi face pe plac:
Cum să fie votul lui imitatorule? Este votul pesedeului. Era votul lui dacă era ales de electorat din postura de candidat independent, nu pe listă de partid. După ce va fi exclus din PSD și va pierde funcția de consilier are ocazia să participe la viitoarele alegeri ca independent și să nu mai rănească pe nimeni cu votul lui.
Google PageRank Checker