Aşa cum era, practic, de aşteptat, gruparea din jurul Companiei de Apă a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru ca Adunarea Generală a Acţiona­rilor, care trebuia să aibă loc marţi la prânz, să nu se desfăşoare, câştigând, astfel, aproape o zi pentru a studia posibilităţile legale şi a trage sforile în aşa fel încât administratorii operatorului judeţean de apă şi canalizare, al căror mandat a expirat în această lună, să rămână în continuare pe funcţii. Până una-alta, o nouă şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor va avea loc miercuri dimineaţă, însă modul de desfăşurare a ostilităţilor de marţi lasă impresia că administratorii al căror mandat a expirat – printre care se numără directorul general al Companiei de Apă, Ionel Tescaru, şi directorul tehnic, Dumitru Cristea – nu se vor lăsa duşi prea uşor.

Şedinţa de marţi, la prânz, a consemnat, totuşi, două premiere: lipsa de la lucrări a directorului Ionel Tescaru, care a venit doar pentru a-i da ultimele indicaţii lui Dumitru Cristea, care şi le-a notat conştiincios pe foaia care cuprindea ordinea de zi a şedinţei, şi a avocatului clujean, care, conform raportului Camerei de Conturi a fost plătit ilegal de către direcţiunea Companiei de Apă.

În absenţa delegatului oraşului Pătârlagele – a cărui lipsă a condus, de fapt, la reprogramarea şedinţei pentru miercuri dimineaţă -, preşedintele Consiliului de Administraţie al cărui mandat a încetat, Dumitru Cristea, a dispus, totuşi, verificarea documentelor cu care s-au prezentat la şedinţă delegaţii celorlalte unităţi administrativ-teritoriale; s-a constatat, cu acea ocazie, că reprezentantul Municipiului Buzău și cel al Orașului Pogoanele nu deţineau procurile în forma postată pe site-ul Companiei de Apă, fapt care, după discuţii care au durat câteva minute, a fost acceptat ca fiind legal. Totuşi, nu este greu de intuit că acest aspect va fi contestat la şedinţa de miercuri – şi, ulterior, în instanţă, în cazul în care situaţia o va impune -, dacă reprezentanţii celor două unităţi administrativ-teritoriale nu le vor avea asupra lor.

Marţi mergea fără procuri, miercuri nu se ştie

Ca să ne facem o idee asupra scenariului ce va fi pus în practică, pe mai departe, de gruparea din jurul directorului Companiei de Apă, este suficient să redăm declaraţia integrală a preşedintelui Consiliului de Administraţie cu mandatul expirat Dumitru Cristea:

Cristea: Azi a fost convocată Adunarea Generală a Acţiona­rilor cu două puncte la ordinea de zi: numirea noilor administratori, deoarece vechiul Consiliu de Administraţie şi-a încetat mandatul, a expirat mandatul. Convocatorul a fost înaintat, cu ordinea de zi, tuturor acţionarilor. În baza prevederilor legale, la şedinţă trebuie să participe toţi acţionarii. Astăzi (marţi, n.r.) a lipsit un reprezentant al acţionarilor din UAT Pătârlagele şi nu s-au întrunit condiţiile de desfăşurare, motiv pentru care a fost reconvocată pentru data de mâine (miercuri, n.r.), ora 9,00.

Rep: Ştiţi cumva motivul pentru care…

Cristea: Nu cunosc amănun­te!

Rep: Dar şi-a anunţat prezenţa?

Cristea: Nu cunosc. Este atributul ADI (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară <Buzău-2008>, n.r.) să convoace, noi am trimis convocatoarele şi atât.

Rep: Este necesară şi o procură specială pentru reprezentare.

Cristea: Da, şi procurile trebuie însoţite de hotărârile consiliului local.

Rep: În condiţiile acestea, ce trebuie să se facă până mâine?

Cristea: UAT-urile dispun de jurişti, oameni pregătiţi, care cunosc legea mai bine decât mine şi ştiu ce au de făcut.

Rep: Dacă vin în aceleaşi condiţii ca şi astăzi, mâine se poate ţine?

Cristea: Vom vedea.

Rep: Cât de important este să aibă loc această şedinţă?

Cristea: E foarte important, e vitală, pentru că trebuie numiţi noii membri ai Consiliului de Administraţie, care să îşi intre în atribuţii, pentru că altminteri o să rămânem cu lucruri nerezolvate la Compania de Apă.

Rep: Dacă venea Pătârla­gele, se ţinea azi şedinţa sau nu?

Cristea: Da, dacă venea Pătârlagele, şedinţa se ţinea, era statutară, nu era nicio pro­blemă.

Rep: Fără procuri?

Cristea: Nu era niciun fel de problemă. La procuri…, mă rog, se putea interpreta, acţio­narii puteau să hotărască, deşi legea prevede procură însoţită de hotărâre de consiliu local. Hotărau în condiţiile acestea, se ţinea şedinţa în aceste condiţii.

Rep: Ce se întâmplă dacă nici mâine nu se ţine şedinţa?

Cristea: Mi-e greu să mă pronunţ.

Rep: Vechiul consiliu de administraţie poate face un interimat, legea prevede?

Cristea: Probabil că legea prevede, ar trebui întrebaţi juriştii care cunosc mai bine decât mine legea.

*

Adunarea Generală a Acţionarilor Compania de Apă SA ar fi trebuit să se întrunească, marţi la prânz, într-o şedinţă ordinară, cu intenţia declarată de a rezolva “vidul de putere” generat de încetarea mandatelor membrilor Consiliului de Administraţie al operatoruui judeţean de apă şi canalizare, prin numirea unor administratori provizorii, al căror mandat va expira la încheierea procedurii legale de selecţie. Conform primarului Constantin Toma, s-a ajuns la această situaţie ca urmare a refuzului preşedintelui Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, care conduce şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ,,Buzău 2008“ de a dispune declanşarea procedurilor de selecţie la finele ­anu­lui trecut, situaţie care ar fi făcut ca acum Compania de Apă să fie condusă de un consiliu de administraţie cu acte în regulă.

Vechiul Consiliu de Admi­nistraţie al Companiei de Apă era format din Dumitru Cristea, preşedinte, director tehnic al Companiei de Apă, Ionel Tescaru, directorul general al aceleiaşi companii, Gheorghe Andronache, cadrul didactic la Şcoala Generală nr. 11 şi fost director al Palatului Copiilor, Stan Filip, pensionar MApN, apicultor şi expert contabil, Petruş Hinta, consilier superior la Primăria Rm. Sărat şi Luminiţa Cucu.

Conform unei hotărâri luate la şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Buzău 2008” de săptămâna trecută, pentru noul Consiliu de Administraţie al Companiei de Apă au fost nominalizaţi Cornel Pitiş, consilier judeţean social-democrat, directorul Direcţiei Silvice Buzău, Gabriel Constantin Gheorghe, noul director interimar al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Eduard Pistol, secretarul Consiliului Local Municipal, Simona Săvulescu, consilier al primarului Constantin Toma şi Petruş Hinta, singura persoană din vechea structură de conducere care se regă­seşte printre propunerile pentru noua structură.

Numai că, pe ultima sută de metri, Gabriel Constantin Gheorghe a renunţat la calitatea de membru în Consiliul de Administraţie pe motiv de incompatibilitate cu funcţia de director la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi a fost înlocuit cu consilierul judeţean social-democrat Ion Bogdan, liderul de sindicat al Poştei buzoiene.

DISTRIBUIȚI
loading...

5 COMENTARII

 1. Atât Consiliul Judetean cat si Compania de Apa reprezintă interesele unui grup particular, nu ne reprezintă pe Noi Cetățenii, atunci ……..rude, neamuri, veri….interese si ….salarii mari. Credeți ca ne reprezintă pe noi???? Verificați statele de plata si cine face arte din Consiliul de Administrație si va veți convinge. Toți sunt puși politic si nu-i intereseaza decât BUZUNARELE , INTERESELE PROPRII ! RUȘINE !

 2. De ce nu ai enumerat că si salariile este o cauza la pretul, apei ca doar nu au angajat rudele pe salariul minim pe economie. Pentru noi buzoieni Compania de apa este un SRL condus de Neagu si Tescaru

 3. DOMNULE VALENTIN
  cu parere de rau va spun ca apa nu este scumpa in comparative cu restul utilitatilor, toate sunt scumpe, datorate cresti carburantului, energiei electrice, curs euro, cat si al gazului
  va spun si eu ce mi s-a spus mie candva, nestiind de fapt ca pretul nu este chiar asa mare:NU VA CONVINE, DEBRANSATI-VA!5L apa plata(DE FAPT ESTE DE LA ROBINET) costa 5-8lei, 1 mc costa 6-7 lei
  sa fim seriosi acum
  toate sunt scumpe dar nimeni nu spune decat de apa de la robinet
  nu spune nimeni de cresterea taxelor la Buzau
  alea sunt suportabile?

 4. Asa este , Valentine : fiul primarului din patarlagele , fratele lui Ciolacu ala mare de la capitala , sotia vicelui Apostu , Fica si ginerele lui Neagu ,ala mare de la Cns. Judeten , SI ACUM INTREB EU ,POTI CUMVA SPUNE DE LA CE PARTID SUNT ACESTI OAMENI ???? DE UNDE ????? DE LA PSD ?????? AAAAAAAAAAAAAAAAAA , NU STIAM !!!!!!!!!!!!!!

 5. Cum poate sa lupte Toma cu mafia ?
  Fiul primarului din Patarlagele ocupa un birou din compania de apa. Nu cred ca este intamplatoare lipsa delegatului orasului Patarlagele. Noi platim cea mai scumpa apa pentru si ei ne rad in fata.

Comments are closed.