Aşa cum a promis la întâlnirile cu reprezentanţii salariaţilor, managerul Spitalului Judeţean, Claudiu Damian, a făcut demersurile ce îi stau în atribuţii pentru ca personalul din subordine, TESA şi personalul auxiliar, să îşi menţină salariile la nivelul lunii februarie, adică înainte de intrarea în vigoare a legislaţiei care prevedea plafonarea sporurilor la 30% şi care a însemnat diminuarea drastică a salariilor celor două categorii de personal din sănătate.

Pe parcursul unei săptămâni, managerul Spitalului Judeţean a participat la discuţii în cadrul grupului de lucru format din manageri din subordinea autorităţilor locale, din subordinea Ministerului Sănătăţii, spitale de monospecialitate, institute de importanţă naţională, grup de lucru care a înaintat ministerului de resort propuneri pentru deblocarea situaţiei apărute în sănătate, propuneri care au fost discutate cu ministrul. În urma discuţiilor cu managerii de spitale şi cu liderii de sindicat, s-a ajuns la decizia de a modifica din nou Legea salarizării pentru repararea situaţiei care a condus la diminuările salariale importante pentru personalul auxiliar din sănătate. Astfel, după negocieri s-a creeat cadrul legal necesar pentru ca niciun angajat din sistemul sanitar să nu obţină venituri sub nivelul celor aferente lunii februarie 2018, fapt care a pus capăt şi acţiunilor sindicale care ajunseseră la un pas de declanşare a grevei generale.

După ce Guvernul a adoptat o  Ordonanţă de Urgenţă care să creeze cadrul legal necesar pentru ca niciun angajat din sistemul sanitar să nu obţină venituri sub nivelul celor aferente lunii februarie 2018, în 8 mai, Guvernul şi sindicatele din sănătate au semnat un acord care prevede, între altele, acordarea unei sume compensatorii pentru toţii angajaţii din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete faţă de nivelul lunii februarie 2018, păstrarea actualelor limite prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim, crearea posibilităţii depăşirii procentului de 30% pentru spitalele mono-specialitate, servicii judeţene de ambulanţă şi excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%. După modificarea legislaţiei rămânea, deci, de recuperat sumele pirdute de angajaţi în luna aprilie.

O formulă găsită de conducerea Spitalului Judeţean Buzău pentru ca personalul auxiliar şi TESA să recupereze pierderile salaiale din luna aprilie, survenite ca urmare a bâlbâielilor legislative privind salarizarea în sănătate, care i-a  adus, de altfel, în pragul grevei generale pe sindicaliştii Sanitas, se regăseşte într-un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a consilierilor judeţeni din şedinţa ce va avea loc joi, 31 mai. ,,Cu titlu de excepţie, angajaţii ale căror venituri salariale nete plătite pentru luna aprilie 2018 sunt mai mici decât februarie 2018, aceştia vor beneficia de stimulente financiare de până la un salariu minim brut lunar/economie, numai pentru o lună“.

Rămâne de văzut dacă aleşii judeţeni îşi vor da votul pentru remedierea până la capăt a problemei salarizării personalului auxiliar din sistemul de sănătate buzoian.

În aceeaşi hotărâre, privind acordarea unor stimulente financiare lunare personalului medical şi de specialitate din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău se mai precizează că  cei care vor beneficia de prevederile ei ,,se stabilesc şi aprobă ca persoane şi cuantumuri de către Consiliul de Administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău“, care va urmări încadrarea în sumele bugetare cu destinaţia de stimulente financiare aprobate prin bugetele anuale în aplicarea art. 2 şi 3  ale respectivei hotărâri.

Stimulente pentru noii angajaţi

În aceeaşi hotărâre mai sunt şi alte câteva prevederi care ar putea face mai atractive posturile scoase la concurs de conducerea Spitalului Judeţean Buzău. Astfel consilierii judeţeni vor trebui să-şi dea votul pentru acordarea unor stimulente financiare medicilor nou angajaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, cu prioritate în secţiile deficitare ale unităţii medicale, la nivelul a două salarii minime brute pe ţară pentru o perioadă de 6 luni de la data angajării. „Pot beneficia anual de stimulentele prevăzute la art. 1 un număr de cel mult 10 medici nou angajaţi care au obligaţia de a semna, la încheierea contractului individual de muncă, un angajament că vor desfăşura activitatea în Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău pentru o perioadă de cel puţin doi ani, în caz contrar fiind obligaţi la restituirea stimulentelor financiare încasate“, se arată în hotărârea respectivă. De asemenea, la capitolul stimulente, managerul Spitalului Judeţean Buzău solicită votul consilierilor pentru acordarea de stimulente financiare personalului de specialitate în limita a cel mult un salariu minim brut lunar/economie pe o perioadă de cel mult 6 luni calendaristice.

DISTRIBUIȚI
loading...

2 COMENTARII

  1. Nu va imputa nimeni nimic dacă stimulentele vor fi acordate în baza legii fostului senator Constantin Popa pe care unii „binevoitori și cunoscători” o atribuiau lui Ciolacu.

Comments are closed.