Actualitate

Cum va deveni matematica mai accesibilă elevilor nevăzători din Buzău

Pachete matematice unice pe plan mondial folosite pentru învățarea matematicii de către elevii cu deficiențe de vedere vor ajunge miercuri, 9 octombrie, la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Strada Horticolei.

Inițiativa aparține Asociației Regio din Transilvania care, prin proiectul intitulat „Flexi Models”, oferă elevilor buzoieni cu deficiențe de vedere o soluție prin care, împreună cu profesorii, să aibă posibilitatea de a simți tactil formele geometrice, ceea ce le va permite să obțină rezultate mai bune la eva­luările naționale și în acest domeniu.

“În acest moment, copiii cu astfel de deficiențe nu au posibilitatea de a învăța matematică într-un mod adecvat și eficient pentru a-și continua studiile la nivel superior. De aceea, acești copii se specializează mai mult pe profesii din domenii profilului uman, evitându-le pe cele din domeniul profilului real, deoarece consideră că, științele exacte reprezintă un impediment”, transmit repre­zentanții  asociației. Pachetul Flexi Models conține zece elemente sau așa-zise pachete. Fiecare pachet conține carduri sau planșe în sistemul Braille, plus un text însoțitor în scris obișnuit în limba română pentru profesorii coordonatori. De asemenea, în pachet se mai află formule matematice transcrise în sistemul Braille și figuri sau grafice în relief cu posibilitatea de a vizualiza culorile prin linii de diverse grosimi, pentru elevii cu vedere slabă; pre­cum și materiale didactice, plăci configurabile, forme geometrice, numite elemente educative interactive.

”Elementele ofe­rite de Pachetul Flexi­models sunt foarte utile profesorilor, specialiștilor, chiar și părin­ților care lucrează cu elevi cu deficiențe de vedere, nevă­zători și ambliopi. Realizarea materialelor didactice pentru acești elevi este foarte costisitoare financiar; de aceea, acest pachet este util, mai ales pentru profesorii și specialiștii debutanți”, informează Lukacs Laszlo, președintele asociației, care beneficiază în acest proiect de sprijinul Kaufland. “Datorită societății Kaufland am ob­ținut o finanțare, care acoperă toate costurile de cercetare, producție, înstruire, implementare, și evaluare a rezultatelor”, mai spun reprezentanții Asociației Regio din Transilvania.

În România există șapte școli cu predare pentru copii nevăzători șí cu deficiență de vedere, în care învață aproximativ 1.500 de elevi, iar proiectul „Fleximodels” urmărește un mod foarte clar de a oferi acestor elevi o soluție prin care ei, împreună cu profesorii, să aibă posibilitatea de a simți tactil formele geometrice, și astfel să aibă performanțe mai bune la evaluările naționale.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker