Administrație

Cum va arăta fostul spital Brătianu după modernizarea clădirii

Pereți crăpați, geamuri sparte, tencuială și gresie căzute. Așa a arătat aproape 20 de ani fostul spital de chirurgie din Buzău, cunoscut mai degrabă ca spitalul ,,Brătianu”, unitatea sanitară care odinioară era mândria orașului. În câteva luni, toate acestea vor fi amintire. Vineri, președintele Consi­liului Județean Buzău a semnat ordinul de începre a lucrărilor de consolidare și modernizare a clădirii care, la finalul reabilitării, va deveni un centru muzeal care va păstra numele lui I. C. Brătianu.

Termenul pentru execuția lucrărilor este de 24 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

,,Așa cum am promis, astăzi au început lucrările de reabilitare a clădirii fostului spital I.C. Brătianu. Sunt convins că va deveni o clădire emblematică pentru județul nostru, fiind un mo­nument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1 – „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”.

Imobilul va fi transformat într-o unitate de cultură, care va funcționa ca secție exterioară a Muzeului Județean. Noul obiectiv va dispune de săli care vor putea găzdui expoziții și alte activități culturale de care vor beneficia atât locuitorii județului cât și vizitatorii aflați în tranzit. În curtea interioară se dorește amenajarea unui parc. Se estimează că anual vor trece pragul instituției de cultură aproximativ 2.000 de vizitatori-plătitori de bilete, iar cel puțin 1.000 de vizitatori virtuali vor vizita site-ul special creat pentru promovarea monumentului istoric restaurat.

Firma câștigătoare a contractului este Hidro Salt B-92.

Se încheie astfel o etapă importantă din existența clădirii monument istoric de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, după o perioadă de 19 ani în care a fost lăsată în paragină. Timp de mai bine de 100 de ani, clădirea a funcționat doar ca spital, inițial ca spital mixt, apoi ca spital de chirurgie, titulatură care se regăsește și azi înscrisă pe frontispiciul clădirii. Despre primii 20 de ani de funcționare nu se mai cunosc foarte multe date, întrucât întreaga arhivă a spitalului a ars în timpul primului război mondial. Din 1920, atunci când a fost renovat și redeschis după distrugerile suferite în război, spitalul Brătianu a funcționat până în 1942 cu secțiile de Chirurgie, ORL, Oftalmologie, Maternitate și Radiologie. După inaugurarea, în 1973, a Spitalului Județean, spitalul Brătianu este transformat în secție exterioară a acestuia. A găzduit timp de mai mulți ani secțiile ORL și Oftalmologie, iar în anul 2000, spitalul a fost închis definitiv, clădirea fiind lăsată în paragină până la acest moment.

În 2008 autoritățile au vrut să-l dărâme. Pentru a evita acest lucru, reprezentanții Direcției de Cultură din Buzău au reușit să-l treacă pe listra monumentelor istorice. Mai mult, au făcut demersuri pentru reabilitare către administratorul imobilului, Consi­liul Județean, dar fără rezultat până acum patru ani.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker