Un crescător de porci din zona Rm. Sărat va ajunge în fața judecătorilor pentru o evaziune fiscală de peste 6 milioane lei și pentru spălare de bani.

În cursul acestei săptămâni, ofițeri din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice de la Inspectoratul de Poliție Județean Buzău au finalizat cercetările propunând întocmirea rechizitoriului și sesizarea instanței de judecată față de un ilfovean în vârstă de 42 de ani, admi­nistrator al unei societăți ce are ca principal obiect de activitate creșterea animalelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, fapte prevăzute și pedepsite de Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea ­eva­ziunii fiscale, respectiv Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2010 – 2012, societatea a înregistrat în evidența contabilă facturi fiscale în valoare totală de 6.763.872 lei, emise de firme fictive/neidentificabile, documente prin care au fost justificate cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, având ca efect diminuarea artificială a bazei impozabile și sustragerea de la plata către bugetul de stat a unor obligații fiscale în sumă de 2.148.181 lei. Ilfoveanul cumpăra, de fapt, facturi de pe piața liberă și le completa cu numele unor firme care nu existau în realitate.

Totodată, în aceeași perioadă, prin decontarea bancară parțială a acestor relații comerciale simulate, în ­va­loare de 6.763.872 lei, între societate și diverse firme, a fost retrasă în numerar din bancă cu documente false și reintrodusă în circuitul economic suma totală de 6.556.819 lei. Din această ­va­loare, administratorul societății nu a justificat legal suma de 2.093.000 lei, stabilindu-se că a fost reintrodusă în circuitul economic sub formă de aporturi asociat/creditări ale firmelor controlate (care s-au întors ulterior în mare parte în contul său personal), precum și sub forma achiziției în nume personal a unor bunuri imobile.

Prejudiciul, în sumă totală de 4.241.181 lei, a fost recuperat integral prin aplicarea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile și poprire asupra unor sume existente în conturi bancare.

DISTRIBUIȚI
loading...