27 de ani
de presa libera
Sambata, Septembrie 23, 2017 05:01 AM
opinia-balcescu

Actualitate

Cum se încearcă acoperirea unui management defectuos / Căminul de la Vintilă Vodă încearcă să supravieţuiască pe spatele asistaţilor şi cu mâna întinsă la Consiliul Judeţean

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
14.09.2017, 00:00
637

   Problemele financiare ale Căminului de bătrâni de la Vintilă Vodă sunt tot mai acute de la o lună la alta. Recent s-au terminat şi banii alocaţi în primăvară de Consiliul Judeţean şi, cel mai probabil, autorităţile comunei speră deja la o nouă suplimentare a fondurilor de la judeţ. Dinspre CJ veştile nu sunt însă atât de liniştitoare pentru personalul căminului, deoarece conducerea instituţiei nici nu vrea să audă de alocarea altor bani, mai ales că aşezământul social nu este în subordinea sa şi, ca urmare, nu este obligat să susţină financiar funcţionarea căminului. Angajaţii aşezământului social ar putea afla aceasta chiar de la şeful CJ, Petre Emanoil Neagu, care are programată pentru astăzi dimineaţă o vizită la Vintilă Vodă.

   Până se vor găsi surse noi de finanţare, autorităţile comunei Vintilă Vodă au decis să pasese responsabilitatea financiară. Astfel, printr-o hotărâre a Consiliului Local adoptată la sfârşitul lunii trecute, a fost majorat cuantumul contribuţiei asistaţilor sau a susţinătorilor legali ai acestora la 2.182 lei, decizia fiind valabilă începând cu luna septembrie. Taxa a fost astfel majorată de aproape trei ori faţă de cuantumul aprobat tot de consilierii locali ai comunei Vintilă Vodă în luna ianuarie a acestui an, când a fost stabilit la un nivel mediu de 800 lei/persoană, diferenţiat pe grade de dependenţă.

   Reprezentanţii primăriei susţin că aparţinătorii persoanelor asistate au fost informaţi despre nivelul noii taxe şi că deja unele familii au fost de acord să  achite acestă sumă. Autorităţile locale şi-au luat şi măsuri de siguranţă, iar primăriile comunelor de unde provin asistaţii ar putea fi puse să contribuie financiar în cazul în care pensia beneficiarului nu aco­peră cheltuielile de întreţinere sau familia nu poate contribui financiar. „S-au făcut adrese către primăriile localităţilor de unde provin beneficiarii prin care au fost înştiinţate cu privire la acest aspect şi urmează să fie efectuate anchete sociale în urma cărora se va stabili cu cât va contribui fiecare UAT în contul persoanelor asistate“, a precizat viceprimarul comunei Vintilă Vodă, Daniela Zamfir.

   Chiar dacă primăriile comunelor de unde provin beneficiarii serviciilor sociale oferite de Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă vor începe să cotizeze pentru acoperirea cheltuielilor aşezământului, nu este sigur dacă acesta va putea fi salvat de la desfiinţare, în condiţiile în care managementul aplicat până în prezent nu a fost unul care să ducă la dezvoltarea căminului ci, din contră, după pierderea finanţării de la Ministerul Muncii, acesta a funcţionat la limita de avarie. 

   La începutul anului trecut, salvarea a venit de la Consiliul Judeţean care a alocat 616.000 lei, finanţare care a acoperit parţial cheltuielile de funcţionare, însă, de atunci, Căminul pentru persoane vârstnice de la Vintilă Vodă nu a mai avut vreo sursă de finanţare viabilă decât contribuţia stabilită conform legii, a beneficiarilor de servicii, motiv pentru care datoriile s-au adunat.

   În 2017, situaţia financiară a unităţii de asistenţă socială este la fel de dificilă. Bugetul propriu al comunei Vintilă Vodă pentru anul 2017 a reuşit să acopere, din sumele defalcate de la bugetul de stat, o parte din datoriile acumulate până la sfârşitul anului 2016, iar la începutul acestui an a fost majorat cuantumul contribuţiei asistaţilor la 800 lei, în medie. La începutul acestui an, situaţia de dificultate financiară a fost extremă, fiind acumulate datorii la furnizori şi întârzieri la plata contribuţiilor către stat pentru salarii, motiv pentru care primarul comunei a solicitat CJ alocarea din fondul de rezervă a unei finanţări, însă suma direcţionată de CJ a fost mult sub cuantumul alocat anul trecut. Este vorba despre 150.000 lei, care nu putea asigura funcţionarea Căminului pentru persoane vârstnice din al doilea semestru.

Funcţionarea azilului, incertă încă de acum un an

   Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă a rămas fără finanţare de la Ministerul Muncii după ce programul de susţinere financiară a aşezămintelor sociale pentru persoanele vârstnice, înfiinţate în clădirile unor spitale desfiinţate, început în 2011, când au fost închise 67 de unităţi ­sa­nitare, nu a mai fost prelungit a doua oară. Astfel, administraţia locală s-a văzut pusă în situaţia de a închide căminul, din cauză că bugetul propriu nu poate susţine funcţionarea aşezământului. Preluarea căminului în administrarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău ar fi o posibilă soluţie salvatoare dacă nu se va găsi înţelegere la nivel de Guvern pentru continuarea finanţării de la bugetul de stat.

   În 2015, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus în dezbatere publică un proiect de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 212/2011 pentru aprobarea programului de interes naţional „Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice“, care prevedea prelungirea acestuia cu încă doi ani, până în octombrie 2017, din cauza faptului că autorităţile locale nu dispun de fondurile necesare care să asigure funcţionarea acestor cămine.

   Programul nu a mai fost prelungit însă, astfel că, mai multe cămine de bătrâni care funcţionează în spitale desfiinţate în anul 2010 riscă să pună lacătul.

   Programul de interes naţio­nal a fost destinat susţinerii funcţionării căminelor pentru persoane vârstnice înfiinţate prin reorganizarea unor unităţi ­sa­nitare ineficiente, la acea dată Ministerul Sănătăţii luând decizia de a desfiinţa 67 de spitale, care nu au mai fost finanţate din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

   Centrul pentru Persoane Vârstnice Vintilă Vodă a fost înfiinţat în 2011, graţie eforturilor administraţiei comunei. Pentru renovare şi reamenajarea centrului, Primăria Vintilă Vodă a investit aproape 2 ­mi­liarde lei vechi, plus un miliard din fondurile fostului spital, creându-se astfel condiţii optime de cazare pentru 47 de persoane vârstnice care provin din localităţile Vintilă Vodă, Mărăcineni, Lopătari, Scorţoasa, Rm. Sărat, Glodeanu Sărat etc.

   Luna ianuarie 2016 a fost însă ultima de finanţare a Cămi­nului pentru Persoane Vârstnice Vintilă Vodă de către ­Mini­sterul Muncii, astfel că autorităţile comunei a cerut sprijin la Consiliul Judeţean pentru ca aşezământul social să nu fie închis.

   În prezent, Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă are 44 de asistaţi, capacitatea fiind de 47 de locuri. 

Comentarii

Comentariu (14 Sep, 17:23)
un angajat

cu un așa director ,dezinteresat total,ne așteptăm la acest deznodământ.Vina este și a Primăriei și a Consiliului local care nu l-au controlat niciodată,lasandu-l să facă ce vrea,adică să nu facă nimic,absolut nimic,a!ba nu!,să facă o datorie de 4 miliarde lei,iar noi sa nu ne luam salariile din luna mai.Acesta a falimentat și spitalul,iar acum și Căminul!Cât timp îl veți mai ține director,domnule primar?

Raspunde
comentariu (14 Sep, 17:29)
Roxana

Ai dreptate!Si eu as pune aceeași întrebare:până când îl mai țineți,domnule primar?Poate va falimentează și Primăria!

Raspunde
comentariu (14 Sep, 21:36)
Alt angajat

Primule angajat , iar o sa n-i se reproseze ca din cauza denigrarii Dumnealui in mediul on-line ,caminul nu primeste banii necesari de la Consiliul Judetean. Deci tot angajatii sunt vinovati din punctul de vedere al Domnului Director pentru situatia acestui camin

Raspunde

Stiri Agerpres

G4 cere ONU reformarea urgentă a Consiliului de Securitate
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:56 AM

Mai multe țări cer Organizației Națiunilor Unite să își reformeze Consiliul de Securitate. Subiectul, care revine periodic în dezbatere, a fost redeschis de așa-numitul grup G4 cu ocazia celei de-a 72-a Adunări Generale a ONU, relatează AFP.

DOCUMENTAR: Zodia BALANȚEI (23 septembrie -22 octombrie)
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:39 AM

Se spune că cei născuți în zodia Balanței ori au o familie numeroasă, ori sunt niște singuratici. La data de 23 septembrie, din punct de vedere astrologic, se face trecerea în această zodie, a 7-a pe cercul zodiacal clasic european, care cuprinde 12 zodii. Se încheie pe 22 octombrie.

ZILE NAȚIONALE: Regatul Arabiei Saudite
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:36 AM

Regatul Arabiei Saudite, cel mai mare stat din Orientul Mijlociu, cu o suprafață de peste 2,1 milioane km pătrați, sărbătorește, la 23 septembrie, ziua națională - aniversarea constituirii Regatului Arabiei Saudite, în 1932, conform mae.ro.

CITATUL ZILEI
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:31 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 septembrie
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:17 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
22 Sep, 23:27 Foarte interesant
Spectaculos! a comentat pentru articolul Buzoianca Anca Neculăiasa a devenit din model, stewardesă!:
Articole platite. Cine Doamne iarta-ma mai e si duduia asta si ce a facut pentru comunitate? Sa fim seriosi!
22 Sep, 19:59 Mizerabil om !
secuiu a comentat pentru articolul Mocanu: ,,Social-democraţii manipulează chiar şi vremea“:
Asta l-a prostit pe Basescu, o data atunci cand a fost pus sa distruga org .jud. PMP, si acum cand incearca disperat sa treaca la PNL sau PSD.Atat de mizerabil este incat nici ciumatii rosii nu-l mai primesc in randul lor.
22 Sep, 15:26 adevarul
max bengosu' a comentat pentru articolul Mocanu: ,,Social-democraţii manipulează chiar şi vremea“:
din textul lui mocanu nu-ti sare-n ochi mai pixelule,n-am spus ca portocalii sau liberalii au fost mai breji,da' judetul ala doar de ciuma aia rosie a fost condus(boscodeala,vasile)
Google PageRank Checker