27 de ani
de presa libera
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:16 PM

Actualitate

Cum se încearcă acoperirea unui management defectuos / Căminul de la Vintilă Vodă încearcă să supravieţuiască pe spatele asistaţilor şi cu mâna întinsă la Consiliul Judeţean

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
14.09.2017, 00:00
737

   Problemele financiare ale Căminului de bătrâni de la Vintilă Vodă sunt tot mai acute de la o lună la alta. Recent s-au terminat şi banii alocaţi în primăvară de Consiliul Judeţean şi, cel mai probabil, autorităţile comunei speră deja la o nouă suplimentare a fondurilor de la judeţ. Dinspre CJ veştile nu sunt însă atât de liniştitoare pentru personalul căminului, deoarece conducerea instituţiei nici nu vrea să audă de alocarea altor bani, mai ales că aşezământul social nu este în subordinea sa şi, ca urmare, nu este obligat să susţină financiar funcţionarea căminului. Angajaţii aşezământului social ar putea afla aceasta chiar de la şeful CJ, Petre Emanoil Neagu, care are programată pentru astăzi dimineaţă o vizită la Vintilă Vodă.

   Până se vor găsi surse noi de finanţare, autorităţile comunei Vintilă Vodă au decis să pasese responsabilitatea financiară. Astfel, printr-o hotărâre a Consiliului Local adoptată la sfârşitul lunii trecute, a fost majorat cuantumul contribuţiei asistaţilor sau a susţinătorilor legali ai acestora la 2.182 lei, decizia fiind valabilă începând cu luna septembrie. Taxa a fost astfel majorată de aproape trei ori faţă de cuantumul aprobat tot de consilierii locali ai comunei Vintilă Vodă în luna ianuarie a acestui an, când a fost stabilit la un nivel mediu de 800 lei/persoană, diferenţiat pe grade de dependenţă.

   Reprezentanţii primăriei susţin că aparţinătorii persoanelor asistate au fost informaţi despre nivelul noii taxe şi că deja unele familii au fost de acord să  achite acestă sumă. Autorităţile locale şi-au luat şi măsuri de siguranţă, iar primăriile comunelor de unde provin asistaţii ar putea fi puse să contribuie financiar în cazul în care pensia beneficiarului nu aco­peră cheltuielile de întreţinere sau familia nu poate contribui financiar. „S-au făcut adrese către primăriile localităţilor de unde provin beneficiarii prin care au fost înştiinţate cu privire la acest aspect şi urmează să fie efectuate anchete sociale în urma cărora se va stabili cu cât va contribui fiecare UAT în contul persoanelor asistate“, a precizat viceprimarul comunei Vintilă Vodă, Daniela Zamfir.

   Chiar dacă primăriile comunelor de unde provin beneficiarii serviciilor sociale oferite de Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă vor începe să cotizeze pentru acoperirea cheltuielilor aşezământului, nu este sigur dacă acesta va putea fi salvat de la desfiinţare, în condiţiile în care managementul aplicat până în prezent nu a fost unul care să ducă la dezvoltarea căminului ci, din contră, după pierderea finanţării de la Ministerul Muncii, acesta a funcţionat la limita de avarie. 

   La începutul anului trecut, salvarea a venit de la Consiliul Judeţean care a alocat 616.000 lei, finanţare care a acoperit parţial cheltuielile de funcţionare, însă, de atunci, Căminul pentru persoane vârstnice de la Vintilă Vodă nu a mai avut vreo sursă de finanţare viabilă decât contribuţia stabilită conform legii, a beneficiarilor de servicii, motiv pentru care datoriile s-au adunat.

   În 2017, situaţia financiară a unităţii de asistenţă socială este la fel de dificilă. Bugetul propriu al comunei Vintilă Vodă pentru anul 2017 a reuşit să acopere, din sumele defalcate de la bugetul de stat, o parte din datoriile acumulate până la sfârşitul anului 2016, iar la începutul acestui an a fost majorat cuantumul contribuţiei asistaţilor la 800 lei, în medie. La începutul acestui an, situaţia de dificultate financiară a fost extremă, fiind acumulate datorii la furnizori şi întârzieri la plata contribuţiilor către stat pentru salarii, motiv pentru care primarul comunei a solicitat CJ alocarea din fondul de rezervă a unei finanţări, însă suma direcţionată de CJ a fost mult sub cuantumul alocat anul trecut. Este vorba despre 150.000 lei, care nu putea asigura funcţionarea Căminului pentru persoane vârstnice din al doilea semestru.

Funcţionarea azilului, incertă încă de acum un an

   Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă a rămas fără finanţare de la Ministerul Muncii după ce programul de susţinere financiară a aşezămintelor sociale pentru persoanele vârstnice, înfiinţate în clădirile unor spitale desfiinţate, început în 2011, când au fost închise 67 de unităţi ­sa­nitare, nu a mai fost prelungit a doua oară. Astfel, administraţia locală s-a văzut pusă în situaţia de a închide căminul, din cauză că bugetul propriu nu poate susţine funcţionarea aşezământului. Preluarea căminului în administrarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău ar fi o posibilă soluţie salvatoare dacă nu se va găsi înţelegere la nivel de Guvern pentru continuarea finanţării de la bugetul de stat.

   În 2015, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus în dezbatere publică un proiect de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 212/2011 pentru aprobarea programului de interes naţional „Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice“, care prevedea prelungirea acestuia cu încă doi ani, până în octombrie 2017, din cauza faptului că autorităţile locale nu dispun de fondurile necesare care să asigure funcţionarea acestor cămine.

   Programul nu a mai fost prelungit însă, astfel că, mai multe cămine de bătrâni care funcţionează în spitale desfiinţate în anul 2010 riscă să pună lacătul.

   Programul de interes naţio­nal a fost destinat susţinerii funcţionării căminelor pentru persoane vârstnice înfiinţate prin reorganizarea unor unităţi ­sa­nitare ineficiente, la acea dată Ministerul Sănătăţii luând decizia de a desfiinţa 67 de spitale, care nu au mai fost finanţate din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

   Centrul pentru Persoane Vârstnice Vintilă Vodă a fost înfiinţat în 2011, graţie eforturilor administraţiei comunei. Pentru renovare şi reamenajarea centrului, Primăria Vintilă Vodă a investit aproape 2 ­mi­liarde lei vechi, plus un miliard din fondurile fostului spital, creându-se astfel condiţii optime de cazare pentru 47 de persoane vârstnice care provin din localităţile Vintilă Vodă, Mărăcineni, Lopătari, Scorţoasa, Rm. Sărat, Glodeanu Sărat etc.

   Luna ianuarie 2016 a fost însă ultima de finanţare a Cămi­nului pentru Persoane Vârstnice Vintilă Vodă de către ­Mini­sterul Muncii, astfel că autorităţile comunei a cerut sprijin la Consiliul Judeţean pentru ca aşezământul social să nu fie închis.

   În prezent, Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă are 44 de asistaţi, capacitatea fiind de 47 de locuri. 

Comentarii

Comentariu (14 Sep, 17:23)
un angajat

cu un așa director ,dezinteresat total,ne așteptăm la acest deznodământ.Vina este și a Primăriei și a Consiliului local care nu l-au controlat niciodată,lasandu-l să facă ce vrea,adică să nu facă nimic,absolut nimic,a!ba nu!,să facă o datorie de 4 miliarde lei,iar noi sa nu ne luam salariile din luna mai.Acesta a falimentat și spitalul,iar acum și Căminul!Cât timp îl veți mai ține director,domnule primar?

Raspunde
comentariu (14 Sep, 17:29)
Roxana

Ai dreptate!Si eu as pune aceeași întrebare:până când îl mai țineți,domnule primar?Poate va falimentează și Primăria!

Raspunde
comentariu (14 Sep, 21:36)
Alt angajat

Primule angajat , iar o sa n-i se reproseze ca din cauza denigrarii Dumnealui in mediul on-line ,caminul nu primeste banii necesari de la Consiliul Judetean. Deci tot angajatii sunt vinovati din punctul de vedere al Domnului Director pentru situatia acestui camin

Raspunde

Stiri Agerpres

Dragnea despre absența senatorilor din Comisia de apărare: În general nu cred în coincidențe
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:10 PM

Senatorii din Comisia de apărare au lipsit săptămâna trecută de la ședința în care trebuiau să voteze proiectul de lege privind achiziția rachetelor Patriot pentru că au fost invitați la un poligon de tir al SPP, a declarat marți președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al social-democraților, care a precizat că nu "crede în coincidențe".

Creșterea schimburilor comerciale bilaterale și implicarea companiilor românești în realizarea de proiecte în Egipt, obiective comune româno-egiptene
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:09 PM

Identificarea domeniilor de cooperare de interes major, creșterea schimburilor comerciale bilaterale, implicarea companiilor românești în realizarea de proiecte în Egipt, dar și atragerea de investiții egiptene în România au fost principalele subiecte discutate luni de Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Sherif Ismail, prim-ministrul Republicii Arabe Egipt, informează marți ministerul de resort.

Tenis: Ana Bogdan, calificată în optimile turneului WTA de la Mumbai (India)
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:01 PM

Jucătoarea română de tenis Ana Bogdan s-a calificat, marți, în optimile de finală ale turneului WTA de la Mumbai (India), dotat cu premii totale de 115.000 dolari, după 6-1, 6-1 cu Victoria Rodriguez (Mexic).

Argeș: Doi răniți în urma exploziei unei butelii în incinta unui restaurant din Pitești
Marti, Noiembrie 21, 2017 13:57 PM

Două persoane au fost rănite, marți, în urma exploziei unei butelii care s-a produs în incinta unui restaurant din municipiul Pitești.

Un asteroid descoperit în octombrie este un vizitator dintr-un alt sistem solar
Marti, Noiembrie 21, 2017 13:56 PM

Un misterios obiect stâncos care avea forma unei țigări detectat în luna octombrie provine dintr-un alt sistem solar, o apariție fără precedent care a fost confirmată luni de astronomi, relatează marți AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Nov, 10:28 Prima ,,plimbare,, deasupra Buzaului cu un avion alaturi de parasutisti !!!
Vasile Bugeac a comentat pentru articolul Români de excepţie care au promovat Buzăul / Primul general de paraşutişti, Grigore Baştan, omul care a sărit din avion cu fiul său în braţe:
In una din vizitele mele acasa (Fam.Bugeac era prietena cu Fam. Bastan )Gr. Bastan ma dat in ,prmire , cdt.de zbor ca sa vad cum se antreneaza parasutisti .Afost deosebit mai ales ca avionul era un aparat german cu 3 motoare di al doilea razboi . Nu voi uita nici-o data grija prieteneasca pe care a avuto Gr. Bastsn pentru mine !!
21 Nov, 07:55 e bine, bine, e foarte bine
bady@sula a comentat pentru articolul O fostă judecătoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a băgat în corzi decidenţii Prefecturii pentru un teren de 5,44 ha:
Oricum,titlul de proprietate nr.109917/20.07.2017 era un document fals.A se vedea corespondenta ulterioara emiterii acestuia,dintre OCPI Buzau si Comisaia locala Beceni.Se vede treaba ca n-o sa le mearga smecheriile cu doamna judecator Circei.
21 Nov, 07:19 4,64 mld $ patrioate ~ 1/4 din 19,95 mld $ cât a împrumutat Băse de la FMI și BM
Pixelu patriot, ca și ținătorul mâinii drepte în dreptul inimii a comentat pentru articolul Ciolacu: ,,E important ca achiziţia de rachete Patriot să treacă săptămâna asta de Parlament“:
Interesantă este metoda prin care Dragnea a intrat în clubul select al imunilor la detenție, alături de Băsescu, Tăriceanu, Ponta, Iohannis și Isărescu. Nu s-a pus niciodată problema blocării achiziției (tehnică militară de pe vremea războiului din Vietnam), amânarea adoptării proiectului de achiziție a avut doar scopul de a obține asigurări că cele două noi dosare ale lui Dragnea se vor finaliza cu achitări. Pentru acest lucru a fost nevoie de vizita fulger a secretarului de stat american, Tillerson, care să parafeze înțelegerea. Happy end. Americanii cu banii pe patrioate expirate iar Dragnea cu imunitate la pușcărie.
Dacă chiar se dorea întărirea securității naționale, de ce nu s-au achiziționat patrioate de ultimă generație precum au făcut polonezii? Este drept, prețul era dublu, dar măcar aveai garanția că în eventualitatea unui conflict, chiar făceau ceva.
Google PageRank Checker