Sănătate

Cum să te pregăteşti pentru o colonoscopie

Există multe motive pentru care medicul tău îţi poate recomanda o colonoscopie. Dacă ai sub 50 de ani, principalele motive sunt scăderile bruşte în greutate, sângerările la scaun sau tulburările cronice de tranzit, anemia feriptivă (doar la bărbaţi) sau anemia feriptivă fără menstruaţie (doar la femei).

Cu ajutorul acestei investigaţii, medicul va explora mucoasa din tubul digestiv inferior. Colonoscopia poate ajuta la diagnosticarea mai multor afecţiuni, printre care diverticulii intestinali sau inflamaţiile locale. Indiferent de eficienţa ei, mulţi pacienţi îşi pun întrebări despre procedură dar, mai ales, despre procesul de pregătire.

Dacă trebuie să faci o colonoscopie, Proctoline este una dintre clinicile unde vei găsi răspunsuri pentru toate întrebările. Chiar dacă locuieşti în Capitală sau nu, iată tot ce trebuie să ştii înainte de investigaţie.

Ce presupune pregătirea pentru colonoscopie

Restricţiile particulare îţi vor fi prezentate de către medicul specialist. Însă este nevoie şi de următoarele:

  • Cu o zi înainte trebuie să îţi limitezi alimentaţia la lichide. Începerea pregătirii depinde şi de ora la care este programată colonoscopia, pentru că ingerarea lichidelor trebuie să dureze 20-24 ore.
  • Cu câteva ore înainte, vei lua laxative orale speciale şi o cantitate sesizabilă (4 litri) de soluţie pentru analiză. Aceasta trebuie luată la 3-4 ore după ultima masă.
  • Puteţi consuma sucuri limpezi fără pulpă, ceai şi cafea cu un conţinut mic de cofeină.

Ce fac dacă iau medicamente

Răspunsurile-cheie sunt în mâinile medicului, pentru că pot să difere în funcţie de afecţiunea de care suferi deja sau de medicamentele pe care le iei în acea perioadă.

Există medicamente ce pot influenţa analiza, precum anticoagulantele, insulina, fierul sau aspirina. În aceeaşi situaţie se află şi alergiile care pot genera efecte secundare.

În principiu, pentru ca organismul să nu sufere în urma analizei, trebuie să iei tratamentul pe care îl ai constant.

Care este pregătirea pentru o colonoscopie virtuală

Examenul de colonoscopie virtuală foloseşte imagini de tip 2D şi 3D reconstruite prin tomografie computerizată ori rezonanţă magnetică.

Deşi nu permite manevre terapeutice, colonoscopia virtuală are tehnologia exactităţii de partea ei. Totuşi, pregătirile de dinainntea procedurii au rolul de a mări vizibilitatea, aşa că ele vor fi aceleaşi.

Cât durează colonoscopia

Timp de 15-20 de minute, medicul explorează zona colonului, în căutare de particularităţi. Timpul poate varia în funcţie de conformaţia organelor fiecărui individ sau de situaţiile în care au existat intervenţii chirurgicale abdominale.

Dacă procedura implică şi o biopsie, atunci timpul poate ajunge până la 60 de minute, fără consult şi sedare. Apoi, medicul explică rezultatul analizei.

Ce presupune sedarea

Pacientului îi este injectată o substanţă specifică, ce funcţionează şi ca agent calmant pentru anxietate. Pacientul începe să simtă somnolenţa şi o uşoară instabilitate motorie. Aceasta persistă până la 2 ore, timp în care poţi rămâne în clinică sau pleca alături de un însoţitor.

Nu există o doză clasică de sedativ, pentru că aceasta poate fi ajustată în funcţie de necesarul organismului tău sau toleranţa sa.

Unde mergi la endoscopie

Medicul specialist te va chema la cabinetul destinat acestei analize. Pentru pacienţii care au de făcut o colonoscopie, Proctoline este o clinică specializată în astfel de investigaţii. O astfel de instituţie medicală implică personal ce are cunoştinţe în domeniu şi este la curent cu descoperirile din această zonă.

Colonoscopia este o analiză care, deşi pare sensibilă pentru corp, este una cu mai multe beneficii decât presiunea întrebărilor de dinainte. Nu uita că medicul tău îţi stă la dispoziţie cu informaţii şi răspunsuri. Profită de toate detaliile pe care le vei afla!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker