După mai bine de trei ani de anchetă, fosta contabilă a Primăriei Cilibia care a golit conturile instituției de câteva miliarde lei vechi în tot atâția ani până când Curtea de Conturi a descoperit ,,gaura”, a fost trimisă în judecată de procurori.

Împreună cu Felicia Stoian, a mai fost trimis în judecată și Vasile Scântei, angajat dispecer al unei firme de transport persoane și patron de service auto, cu ajutorul căruia fosta contabilă ar fi acoperit lipsurile din gestiune.

Cercetările în cauză au pornit în 2015, după ce Curtea de Conturi a sesizat neregulile descoperite în timpul auditului. ,,În perioada 01.01.2012-30.04. 2015, s-a plătit nelegal din bugetul local, către trei societăți comerciale, suma totală de 697 mii lei, fără să existe angajamente legale încheiate cu societățile ­res­pective (contracte de prestări servicii, comenzi etc.), fără documente justificative care să ateste ­exe­­cutarea serviciilor și să certifice legalitatea și exactitatea sumelor de plată, sau în baza unor documente fictive. Potrivit mențiunilor de pe facturi, rezultă că sumele respective ar reprezenta contravaloarea unor CD-uri, publicații, broșuri și servicii de transport auto, servicii care în realitate nu au fost prestate, plățile în sumă totală de 697 mii lei neavând la bază operațiuni reale, fapt recunoscut chiar de către inspectorul cu atribuțiuni în domeniul financiar-contabil și fiscal din cadrul primăriei. Pentru prejudiciul în sumă totală de 697 mii lei au fost calculate dobânzi, în ­va­loare de 18 mii lei”, precizau auditorii Camerei de Conturi Buzău în urma controlului.

Ulterior, oamenii legii au pus cap la cap probele adunate în cauză și au des­coperit întreaga inginerie financiară. Inițial doi administratori de firme au fost cercetați, însă acuza­țiile s-au finalizat cu trimiterea în judecată doar a unuia dintre ei.

Fosta contabilă a Primăriei Cilibia a fost acuzată de oamenii legii că, timp de mai bine de trei ani, în complicitate cu administratorii a trei societăți, a plătit ilegal câteva miliarde lei vechi către firmele respective în baza unor facturi fictive emise de acestea.

În urma analizării materialului probator admi­nistrat de polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, procurorul de caz a dispus, în octombrie 2015, continuarea urmăririi penale față de buzoiancă, atunci în vârstă de 49 de ani, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, și față de administratorii societăților respective, doi bărbați de 59 și 49 de ani, pentru complicitate la delapidare.

Din cercetările efectuate inițial s-a constatat că, în perioada ianuarie 2012–aprilie 2015, din contul Primăriei Cilibia au fost efectuate, de către femeie, plăți nelegale în cuantum total de 697.515 lei către trei societăți comerciale administrate de cei doi bărbați, justificându-se astfel achiziții de materiale documentare, consultanță ori servicii de transport, pe baza unor facturi fictive emise de către aceștia. Față de fosta contabilă a Primăriei Cilibia s-a luat măsura controlului judiciar.

Sute de facturi fictive

Polițiștii de investigare a criminalității economice au continuat cercetările și au întreprins activități în vederea recuperării prejudiciului. Așa s-a stabilit și modalitatea prin care banii primăriei Cilibia s-au eva­porat timp de trei ani prin grija contabilei instituției, spun anchetatorii. Ajutorul ar fi venit din partea celui cu care împarte acum boxa acuzațiilor, proprietar de service auto, care i-ar fi furnizat câteva sute de facturi fictive pentru lucrări de reparații la autovehiculele Primăriei Cilibia. În baza facurilor tăiate de complicele femeii se ­aco­pereau lipsurile din conturile Primăriei Cilibia. Mai bine de trei ani, cea plătită din publici tocmai ca să le țină evidența a scos, în medie, peste 20.000 lei/lună până când Curtea de Conturi a descoperit neregulile.

Dosarul a fost trimis spre soluționare la Jude­cătoria Pogoanele, iar în luna martie instanța a constatat legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul emis la data de 30 ianuarie 2019. Felicia Stoian a contestat decizia judecătorului de cameră preliminară la începutul acestei luni, iar contestația urmează să fie judecată la instanța superioară.

După ce polițiștii au demarat cercetările, femeia s-a mutat din Buzău, locuind fără forme legale în București.

Acuzațiile procurorilor sunt de delapidare în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, uz de fals în formă continuată, respectiv de complictate la comiterea acestor infracțiuni.

DISTRIBUIȚI
loading...