• Florina Stoian: „Ca să primeşti <nesatisfăcător> înseamnă că nu ai trecut pe la muncă“

Inspectorul general şcolar Florina Stoian, alături de adjunctele Nela Wamsiedel şi Daniela Palcău (toate trei aflate în funcţie în urma promovării concursurilor) au organizat ieri o conferinţă de presă pentru a explica cum au ajuns să fie evaluate de Ministerul Educaţiei cu calificativul „nesatisfă­cător”. Evaluarea atrage după sine demiterea întregii conduceri a Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău.

Considerând total eronată respectiva evaluare, conducerea inspectoratului a mers la ministrul Educaţiei, Valentin Popa, şi a contestat decizia, urmând ca, odată ce vor primi documentaţia oficială de la Minister, să depună o nouă contestaţie. Până la răspunsul ministrului, cei trei inspectori rămân în funcţie. Întâmplător sau nu, Florina Stoian face parte dintre inspectorii generali din şase judeţe, care au foşti demişi de fostul ministru Liviu Pop printr-un simplu fax, iar instanţa i-a repus în funcţie. Toţi cei şase au primit acum calificativul „nesatisfăcător”. „Colegele mele, cele două inspectoare generale adjuncte, sunt acum victime colaterale”, a declarat Florina Stoian.

„Ca să primeşti calificativul acesta înseamnă că nu ai trecut pe la muncă“

„Această evaluare se referă la activitatea noastră pe anul şcolar 2016-2017, nu este vorba despre un control al Corpului de Control. În toată această perioadă nu au fost constatate deficiente, nu am avut probleme, nu am avut contestaţii sau procese pe care să le pierdem. Am organizat foarte multe concursuri naţionale, examene pentru ocuparea posturilor, plus depunerea a şapte proiecte de finanţare POSDRU, înfiinţarea de clase pentru învăţământ dual… Toate acestea sunt evaluate acum, în februarie, adică foarte târziu, pentru că rezultatul trebuia prezentat în noiembrie, cu calificativul <nesatisfăcător>. Adică niciuna dintre noi nu a primit un punctaj minim de 70 de puncte. Eu am primit 64 de puncte, doamna Wamsiedel are 68 de puncte, iar doamna Palcău 69 de puncte. Ca să primeşti nişte calificative ca acestea înseamnă că nu ai trecut pe la muncă tot anul. Adică nu am făcut nimic. Această situaţie nu o putem accepta”, a declarat inspectorul general Florina Stoian.

Lipsesc fişele de autoevaluare

Argumentele celor trei inspectori sunt legate de faptul că „evaluatorul”, care ar fi o persoană care nu a lucrat niciodată în învăţământ, nu a punctat corect activităţile prevăzute în rubricile standard. Conducerea IŞJ Buzău îşi susţine afirmaţiile prezentând fişele de autoevaluare, în baza cărora evaluatorii puteau găsi toate dovezile referitoare la activităţile desfăşurate în fruntea inspectoratului. Fişele de autoevaluare nu se mai regăsesc acum în documentul prezentat de Ministerul Educaţiei. Diferenţele dintre punctajele evaluării şi cele ale autoevaluării sunt extrem de mari. De exemplul, în cazul Nelei Wamsiedel, la evaluare a primit 68 de puncte, iar în baza calcului făcut pe baza grilei de autoevaluare a reieşit un punctaj de 95 de puncte.

„În ultimii 20 de ani, un singur profesor buzoian a primit calificativ nesatisfăcător“

„Rezultatul evaluării a fost trimis prin fax vineri seară, după program, şi l-am găsit abia luni, când am venit la muncă. Am mers, marţi, la ministrul Educaţiei, alături ceilalţi inspectori din celelalte judeţe. Dânsul ne-a ascultat şi acum urmăm calea legală. Depunem oficial contestaţia şi aşteptăm răspunsul. Dacă nu se schimbă nimic, mergem în instanţă. Este o iresponsabilitate din partea comisiei de evaluare. Nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria Ministerului Educaţiei. Bineînţeles că merg în instanţă, pentru că nu pot să rămân toată viaţa cu asemenea cocoaşă”, a declarat Florina Stoian.

„Sunt rare cazurile în care un profesor ia un calificativ de <bine>. Majoritatea au <foarte bine>. Toţi inspectorii din IŞJ Buzău au calificative de <foarte bine>. La Buzău, în ultimii 20 de ani, un singur profesor a luat calificativ <nesatisfăcător>, pentru că nu mai era compatibil cu funcţia didactică”, a mai declarat inspectorul general.

„Eu am crezut că e o glumă“

„Am crezut că este o glumă când am auzit. Eram la Paris cu doamna Stoian, pe bani personali, să vorbim cu ambasadorul României în Franţa, să ne sprijine în organizarea olimpiadei naţionale de limba franceză care va avea loc în aprilie la Buzău. Am constatat că din fişa de la minister a dispărut punctajul de la autoevaluare. Pentru mine este un mare semn de întrebare, unde este fişa mea? Se pare că am fost luaţi la pachet pentru că şi ceilalţi colegi din ţară sunt în aceeaşi situaţie”, spune Nela Wamsiedel.

„În istoria Ministerului Educaţiei nu a mai existat un astfel de calificativ“

„Eu nu mă tem şi sunt chiar mai optimistă ca doamna Florina Stoian că vom câştiga. Este imposibil, cu atâtea argumente, atâtea activităţi, să rămânem cu <nesatisfăcător>. Am întrebat şi am aflat că în istoria Ministerului Educaţiei nu a mai existat vreodată un astfel de calificativ. Aşa că eu vă promit că nu voi pleca din inspectorat. Îmi voi face dreptate chiar dacă trebuie să merg în instanţă. Cineva va plăti pentru toată durerea pe care o am în acest moment”, a declarat Nela Wamsiedel.

Întrebată de ziarişti dacă este de părere că este vorba despre „o mişcare politică”, Wamsiedel a spus că nu se aventurează să dea un verdict. „Indiferent ce a fost, este un lucru ruşinos că într-o ţară în care dorim să trăim corect, se bazează pe alte criterii. Mie îmi lasă un gust amar. Nu accept ca după 36 de ani de muncă cu performanţe, chiar foarte multe, să plec din instituţie cu calificativul <nesatisfăcător>. Cel care mi-a produs acest prejudiciu va plăti, chiar dacă evaluarea se va modifica. Om fi deranjat noi cu ceva, dar cineva trebuie să răspundă pentru nedreptatea asta. (…) Au fost judeţe în care s-au fraudat examene şi <generalii> au luat evaluarea cu 10. Ce am greşit noi atât de mult încât să luăm ultimul calificativ şi să plecăm din fruntea inspectoratului? (…)”, a declarat Nela Wamsiedel.

„Este în PSD şi uite că tot este pe lista neagră“

La întrebarea dacă este dispusă să intre în PSD pentru a scăpa de problemele cu Ministerul Educaţiei, inspectorul general Florina Stoian a spus: „Doamna Wamsiedel (n.r. – inspector general adjunct) este în PSD şi uite că tot este pe lista neagră”.

„Se spune că eu sunt în PSD, aşa se spune, şi nu mă susţine nimeni bag de seamă. (reporter: <i-aţi supărat cu ceva…>). I-oi fi supărat cu ceva. (reporter: <or vrea să pună pe altcineva>). Probabil asta se urmăreşte, să pună pe altcineva”, a declarat inspectorul general adjunct Nela Wamsiedel.

Ministrul şi oamenii subiectivi din comisii

Întrebată dacă i-a sesizat actualului ministru al Educaţiei că inspectorii generali din cele şase judeţe care s-au ales cu calificativ „nesatisfăcător” sunt tot aceeaşi care au fost revocaţi de Liviu Pop şi repuşi în funcţie de instanţă, Florina Stoian a declarat: „Mi-a spus că şi comisiile sunt subiective, pentru că sunt formate din oameni. Într-un fel a recunoscut…” 

Ca o ironie, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au decis ca, în ciuda calificativelor ruşinoase, să lase în sarcina celor trei inspectori generali/adjuncţi organizarea bacalaureatului special pentru alte judeţe, iar anul acesta, organizarea a trei olimpiade naţionale.

DISTRIBUIȚI
loading...

8 COMENTARII

 1. O remarcă necesară se impune în legătură cu școala reâmniceană: Din acel mediu școlar a fost adus inspector general cel mai vestit profesor-doctor, adus apoi pentru multă vreme Directorul general al Centrului de studii sud-est europene, IOAN DUMITRACHE. Un intlectual de marcă, cu o activtate remarcabilă și o ținută demnă, respectabilă. Așa că nu ignorați Râmnicul Sărat unde, cu modestie și eficiență, își asigură o poziție respectabilă și onorantă, numeroși profesori. Mulți dintre aceștia fac parte din personajele contributoare la dezvoltarea literaturii și culturii buzoiene…
  Ceea ce se petrece acum în școala buzoiană e un tablou particular care ne edifică situația generală a învățământului românesc despre care n-ar fi lipst de interes să organizăm o „luare de poziție”.

 2. D-le evaluator, ati bagat o sopirlita?
  Cea mai buna persoana de la Rimnic pentru acest post este inginera Hinta Stanica. E buna in orice POZITIE. REZOLVA orice:Evaluare, Bac, Atestat, corigente….orice.
  Momentan e directoreasa de gradinita , conduce scoala 6 si are si jumatate de norma peste norma la Lic. Frunza.
  Face totul si nimic. Pe la ore nu mai trece de multa vreme.
  Luati-o la ISJ/minister!!!!!!!!!!

 3. Incep sa se imagineze conspiratii si razbunari din orice….. Se lasa cu amenintari publice…. Se ivesc si aspirantii…..Oare intereseaza pe elevi sau pe profesori atat de tare ca functia o ocupa unul sau altul?…..

 4. Floricele….seminte?…vrea cineva….?începe meciul fraților………hienele încep să se mănânce intre ele……..noi privitorii …..rămânem cu spectacolul……ca sus ajunge tot cine trebuie……

 5. In aceeasi situatie sunt si eu de 3 ani!!!Intrebare: cum ne simtim cand ni se intampla si noua???? Cu sesizari inregistrate la inspectorat, minister, pentru toate inscenarile realizate la scoala, pentru depunctarea la calificativul anual(proces pierdut), pentru0, 25% …pentru a nu ma inscrie la gradul I !!!Cu intoarcerea tururor colegilor impotriva ta, cu refuzul tuturor de a se uita in documentele justificative, care bineinteles sunt in raport, cu modificarea subiectelor la olimpiada cu subiecte din materie inca nepredata si de fapt totul a fost Ok..doar copiii au suferit, cu restrangere fara sa-ti dispara ore, cu refuzul oricarei activitati extrascolare de a le sustine, doar eu fiind in aceasta situatie, cu inscenarea a 3 comisii de cercetare disciplinara, 2 la interval de o luna fara a savarsi vreo abatere, jignita si denigrata in fata tuturor, cu sesizari saptamanale….oameni buni!!!si nimic!!!nimic!!!!Mi s-a cerut in schimb evaluare medicala completa ……!!!!Ce spuneti despre acest caz???Cat de departe s-a ajuns pentru politic???De ce sa plateasca familia mea, copiii mei pentru timpul pierdut doar pentru a arata adevarul?? Al meu, fara martori !!!De fiecare data si-au cerut scuze si pentru ca nu le-am acceptat au continuat!!!Da, in invatamant se intampla si orice usa deschid este suficient sa spun numele scolii caci sunt cunoscuta dupa caz dar fara rezultat!!!Sindicatul sustine majoritatea iar institutiile , institutia!!!Pe mine ca om…cine????

 6. Nu s-au făcut nici un fel de presiuni!!!Prin măsura aceasta ministerul a reușit-dacă mai era cazul-să demonstreze în ce hal a fost adus învățământul românesc. Evaluări subiective, influiențe politice , jocuri de culise și intrigi, detariorarea totală a practicii democratice și a analizei obiective, calitatea execrabilă a prestației didactice a unor „profesori”, cumpărarea de favoruri și atestate, birocratizarea excesivă, inutilitatea unor activități și etalarea festivismului desuet pentru succese individuale, din ce în ce mai rare, lipsa unei orientări strategice fundamentate și bine însușite, iată numai CÂTEVA din carențele ce s-au acumulat în ultimul timp în învățământ. DESFIINȚAREA ACTUALULUI SISTEM DE „ÎNDRUMARE ȘI CONTROL”, REATESTAREA GENERALĂ PE POSTURI PRIN CREAREA UNUI CONSILIU NAȚIONAL PENTRU EDUCAȚIE -iată două dintre cele mai urgente măsuri pentru readucerea în atenție a REFORMEI ȘCOLII ROMÂNEȘTI!

 7. S-au făcut presiuni asupra mea, ca să le dau calificativul nesatisfăcător, deoarece mi s-a sugerat de la PSD Buzău să numim pe cineva din Rîmnic ca Inspector General!

Comments are closed.