În timp ce primarul comunei Cislău se declară atât de mândru de serviciul de salubritate al administraţiei locale, înfiinţat acum zece ani, încât a scos la defilare autospecialele pentru strân­gerea şi transportul gunoiului împodobite cu steaguri – gest care ar putea, însă, să îl coste destul de scump -, alţii nu mai ştiu pe unde să îşi ascundă gunoiul. Este cazul primarului oraşului Nehoiu, Ionuţ Milea, căruia i-a fost necesară mai mult de o lună pentru a catadixi să repare autospeciala defectă, răs­timp în care gunoiul menajer din oraş şi din satele arondate a fost depozitat, în mod organizat, în diverse locuri ascunse, fie în apropierea albiei râului Buzău, fie în vecinătatea gropii de la Chirleşti, sau chiar în relativa apropiere a sălii de sport de la Lunca Mare, aşa cum puteţi observa în imaginea alăturată. De remarcat este faptul că, deşi autospeciala de gunoi a fost reparată, nimeni nu s-a gândit că este necesar să adune gunoiul depozitat aiurea în perioada cât aceasta a fost nefuncţională.

Situaţia este cu atât mai delicată cu cât oraşul Nehoiu s-a aflat pe lista neagră a Comisiei Europene în ceea ce priveşte depozitele neconforme de gunoi tocmai din cauza gropii de la Chirleşti. Depozitul neconform de deşeuri municipale Nehoiu a fost amplasat în localitatea Chirleşti, punctul Valea Rea, ocupa o su­prafaţă de 1.100 metri pătraţi şi şi-a sistat activitatea din data de 16 iulie 2009. De atunci, autorităţile oraşului s-au chinuit să închidă platforma. Încă de acum şapte ani, Agenţia de Protecţia Mediului Buzău a remis Primăriei Nehoiu o notificare cu program de conformare, pentru stabilirea obligaţiilor de mediu la încetarea activităţii de depozitare. În 2010, Depo­zitul Nehoiu a fost preluat de la Primărie de către Consiliul Judeţean Buzău, în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Buzău“ (SMID) din care făcea parte şi „închiderea depozitului neconform Nehoiu“. Prin SMID, lucrările de închidere şi ecologizare ale depozitului urmau să fie finanţate din  fondurile POS Mediu-Axa 2, dar proiectul a picat.

În anul 2015, Primăria Oraşului Nehoiu s-a retras, la cerere, din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „ECO BUZĂU 2009“ şi a reluat procedura de închidere conformă a depozitului neconform Nehoiu. „Astfel, Primăria Nehoiu a eliberat certificatul de urbanism nr. 2/12.01.2016 în scopul închiderii depozitului neconform Nehoiu (valabil 12 luni de la data  emiterii) şi a obţinut de la APM Buzău Decizia Etapei de Evaluare Iniţială nr. 1 /17.02.2016 pentru proiectul «Închidere depozit neconform Nehoiu» în sat Chirleşti, oraş Nehoiu, jud. Buzău“, se preciza într-o informare a Gărzii de Mediu Buzău către Colegiul Prefectural. Din luna septembrie 2017 s-a lucrat la închiderea depozitului cu fonduri ale administraţiei locale, iar lucrările s-au încheiat la finele anului trecut după trei luni de intervenţie susţinută la faţa locului. În acest moment se efectuează monitorizarea postînchidere a depozitului conform actelor de reglementare deţinute.

În aceste condiţii, gestul Primăriei de a arunca gunoaie în zona respectivă pare unul desprins din filmele cu proşti, care ridică serioase semne de întrebare asupra sănătăţii mintale a celor care au luat o asemenea decizie.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. În loc să fi cumpărat o mașină bună s-a preferat cumpărarea a două rable, dintre care una a fost dată la casat. Au fost niște interese la cumpărarea lor. În ultimul timp angajații încărcau cu mâna gunoiul într-o mașină a primăriei.

Comments are closed.