Utilizatorii sistemelor ­pu­blice de alimentare cu apă vor fi în continuare obligaţi să plăteas­că o taxă pentru colectarea în sistemul public de canalizare a apei pluviale, dar autorităţile locale care dispun de resurse au posibilitatea să îi scutească de această plată, suportând-o din bugetul local, a decis, miercuri, Camera Deputaţilor prin adoptarea unui proiect de lege în acest sens.

Un grup de parlamentari ai Partidului Naţional Liberal – printre care şi deputatul de Buzău Cristinel Romanescu – au promovat  un proiect de lege, elaborat de către deputatul brăilean Vasile Varga, proiect care prevede că populaţia nu va mai plăti pe facturile de apă potabilă şi canalizare costurile companiilor locale de apă cu evacuarea apelor meteorice sau pluviale, provenite din precipitaţii, aşa-numita ,,taxă pe apa de ploaie”, aceste costuri urmând să le fie facturate exclusiv primăriilor şi instituţiilor de stat. Proiectul a fost votat în aprilie de către Senat, iar acum, după votul final din Camera Deputaţilor, va fi transmis spre promulgare preşedintelui Iohannis.

De-a lungul anilor, în Parlament au fost introduse mai multe iniţiative legislative ­si­milare de eliminare a ,,taxei pe apa de ploaie”, ultima oară în 2015, toate fiind respinse în cele din urmă la vot. Proiectul libe­ralilor elimină din contractele individuale de furnizare şi din convenţiile individuale de facturare obligativitatea clauzelor referitoare la modalitatea de determinare şi plată a cantităţilor de ape meteorice, păstrându-se doar obligativitatea clauzelor referitoare la apele uzate. ,,Apele meteorice se facturează exclusiv în sarcina autorităţilor publice locale şi a instituţiilor publice”, stabilea proiectul liberal. Parlamentul a modificat însă considerabil prevederile iniţiale în forma finală. Potrivit modificărilor adadoptate, ,,costurile gene­rate de colectarea, transportul, epurarea şi evacuarea apelor pluviale sunt suportate de utilizatorii serviciului”, dar ,,autorităţile deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale pot adopta hotărâri pentru scutirea populaţiei de la plata colectării, transportului, epurării şi evacuării apelor pluviale cu suportarea din bugetul local, în limita disponibilităţilor şi a sumelor alocate cu această destinaţie”.

O astfel de prevedere legală pare însă superfluă deoarece, şi în lipsa acesteia, primăriile mai multor oraşe – precum Craiova, Ploieşti sau Râmnicu Vâlcea – au scutit în ultimii ani populaţia de la plata acestei taxe, iar în alte oraşe cetăţenii au declanşat petiţii pentru eliminarea ei. Mai mult, în municipiul Buzău, a fost micşorată cu 30% şi taxa datorată de firmele din localitate.

Un demers liberal    

Proiectul de lege pentru modificarea modificarea şi completarea articolului 36 din Le­gea 241 din 2006, privind Serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare, a fost iniţiat de către deputatul liberal de Brăila Vasile Varga – şi susţinut de un grup de senatori şi deputaţi ai PNL, printre care şi buzoianul Cristinel Romanescu – a urmărit să scoată din sarcina abonaţilor casnici plata apei de ploaie către operatorii locali de apă şi canalizare. Odată cu intrarea în vigoare a modificărilor la actul normativ, consiliile locale vor putea adopta hotărâri pentru scutirea populaţiei de la plata colectării, transportului, epurării şi evacuării apelor pluviale, serviciile urmând a fi suportarea din bugetul local, în limita disponibilităţilor şi a sumelor alocate cu această destinaţie.

„Am iniţiat acest proiect legislativ având în vedere nedreptatea la care sunt supuşi cetăţenii de către furnizorii de servicii de alimentare cu apă şi canalizare, precum şi de către unele administraţii locale. Iniţiativa are la bază numeroase petiţii şi sesizări pe această temă venite din partea consumatorilor, dar şi decizii ale instanţelor, care au eliminat plata taxei în diferite comunităţi. Ca să vă dau un exemplu, numai la Brăila, o petiţie în sensul e­li­minării nedreptăţilor venite din partea furnizorului de apă şi canal a beneficiat de suportul a peste 10.000 de cetă­ţeni”, spunea deputatul PNL Vasile Varga după votil favorabil din Senat.

,,Una din problemele stringente cu care se confruntă ­be­neficiarii serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare este cea a felului în care este calculată factura la apă şi canalizare pentru utilizatorii casnici. Astfel, aceştia trebuie să plătească şi apa meteorică (pluvială). În prezent, taxa este plătită de către consumatorii casnici, aceştia fiind taxaţi indiferent dacă plouă, ninge sau este secetă. Apa meteorică sau apa de ploaie se scurge de pe stradă în reţelele de scurgere a apelor pluviale, iar responsabilitatea ca acestea să nu se intersecteze cu reţeaua de canalizare a operatorului regio­nal/local aparţine autorităţiilor locale. Toate aceste reglementări legale demonstrează că serviciul de canalizare şi epurare a apelor meteorice este un serviciu distinct care trebuie plătit doar de către primării şi eventual de persoane juridice (agenţi economici). Apa meteorică (pluvială) nu este cuantificată, la acest moment, în niciun fel, adică nimeni nu ştie exact câtă apă de ploaie se scurge de pe un bloc sau de pe o casă. Aşadar, baza de impunere este ilegală, iar această taxă nu trebuie plătită de consumatorii casnici din România. Din acest punct de vedere, considerăm ca fiind absolut necesară schimbarea acestei stări de fapt, care îi afectează pe toţi consumatorii casnici. Mai mult, această propunere legislativă vine în întâmpinarea doleanţelor cetăţenilor din mai multe localităţi care, în ultima perioadă, au reclamat această nedreptate şi au încercat să se organizeze în vederea schimbării legislaţiei în această materie”, se arată în expunerea de motive a iniţiatorului legii votate miercuri de Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională.

DISTRIBUIȚI
loading...

4 COMENTARII

 1. Proiectul de modificare a Legii 24/2006 nu rezolva (nu abroga) facturarea apei meteo, ci arunca pisica in curtea UAT-urilor (Primariilor). Daca ati inteles, NU SE SCOATE FACTURAREA APEI METEO, ci da posibilitate autoritatilor locale sa adopte scutiri, in limita sumelor de care dispun in Bugetele locale. Daca au aceste sume, e ok. Daca NU au bani, tot utilizatorul va plati!
  Se mentioneaza ca responsabilitatea retelelor de apa pluviala apartine autoritatilor locale! Asta unde exista 2 retele/sisteme publice de canalizare (menajer si pluvial). Unde exista un singur sistem, toate tipurile de apa uzata ajung in statia de epurare, unde este procesata in vederea evacuarii si facturata de APELE ROMANE catre Regie. Chiar daca sunt 2 sisteme, unul menajer administrat de Regie si altul pluvial administrat de Primarie, toata apa deversata in rauri trebuie epurata. Adica Primaria ar trebuie sa aiba o statie de epurare doar pentru apa pluviala!

  Modificarile legislative nu fac decat sa complice modul de tratare a problemei apei meteo si ne abureasca.
  Singura solutie este pastrarea Legii in forma actuala, dar sa impuna un tarif maximal pentru facturarea apei meteo (ceva de genul 50 bani/mc – pentru toate Regiile din tara) pentru beneficiarii serviciilor.
  Si eu am stat la casa. Pana la urma, vrei sa nu-ti intre apa in dormitor, dar sa fie gratis! Nu cred ca se poate! Confortul se plateste! Oriunde in lume.

 2. Excelent! Populața care deține centrale proprii de încălzire, să nu mai fie obligată la plata unor cheltuieli, datorită risipei și neglijenței regiilor autonome de furnizare apă caldă și căldură, și a beneficiarilor acestor servicii. Ocuparea locuințelor cu țevi pentru servitute, vără voința proprietarului.

  • Ce-are „apa de ploaie” cu apa caldă menajeră sau termoficarea! Nelule, cam devreme pentru bere, tu sigur ai consumat altceva!

Comments are closed.