Începutul verii a adus puţin freamăt în leşinata politică buzoiană, odată cu faceliftul pe care vicepremierul Graţiela Gavrilescu susţine că l-ar fi adus organizaţiei buzoiene a Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, a cărei conducere a preluat-o pentru o scurtă perioadă de timp. În fapt, întreaga tevatură a fost pricinuită de racolarea celor doi parlamentari de Buzău aleşi pe listele Partidului Mişcarea Populară, se­natorul Dorin Bădulescu şi de­putatul Adrian Mocanu, care au populat imediat partidul cu ,,figuri noi”, în fapt o sumă de cetăţeni care i-au înconjurat încă din vara anului electoral 2016 şi i-au însoţit în periplul prin partidele patriei. Nu au lipsit nici  surprizele, însă de factură politică discutabilă şi ­ge­nerate de frustrări personale din partea protagoniştilor. Astfel, noua conducere a organizaţiei judeţene a Alianţei ­Li­beralilor şi Democraţilor a obţinut performanţa de a ­po­pula, într-adevăr sediul ALDE, însă doar cu traseişti politici de mai mare sau mai mică anvergură.

Cum pare şi firesc în condiţiile date, conducerea ALDE Buzău a încăput în mâinile celui mai “titrat” traseist politic al judeţului, deputatul Adrian Mocanu, care în nici trei mandate complete de parlamentar a avut un traseu năucitor: PSD-UNPR-PSD-PSRo-PMP, fără a mai pune la socoteală scurtul puseu de liberalism, când a încercat, alături de fostul ­se­nator Ion Vasile, să preia conducerea organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Liberal.

Funcţia de preşedinte executiv i-a revenit senatorului Dorin Bădulescu, şi el relativ eficient într-ale traseismului, dat fiind că, în doi ani şi jumătate, a făcut parte din trei partide: PNL, PMP şi ALDE. Alături de cei doi, Cristian Alexandru, secretarul executiv al organizaţiei, şi el întâlnit, de-a lugul anilor, prin zona celor mai neaşteptate formaţiuni politice buzoiene.

Pe lângă cei trei, sediul ALDE Buzău este populat cu câteva personaje vesele care l-au însoţit pe deputatul Adrian Mocanu în periplul său din ultimii doi ani şi jumătate, al căror exponent este consilierul local Silviu Roşioru, intrat în politică în calitate de membru al Partidului Poporului-Dan Diaconescu, pe listele căruia a fost ales în Consiliul Municipal, ajuns după patru ani în Partidul Social Românesc, care l-a propulsat pentru un nou mandat în deliberativul municipiului, însă o prezenţă constantă la PMP şi acum la ALDE, partide cu care PSRo a avut şi are protocoale de colaborare locală.

Alte două ,,mari achiziţii” ale ALDE Buzău, prezentate cu pompă în conferinţe de presă, sunt tot traseişti politici care au recunoscut că prezenţa lor printre democrat-liberali se datorează unor frustrări sau neîmpliniri personale.

Bârlă s-a simţit pensionat cu forţa din politică

Fostul viceprimar social-democrat al municipiului Buzău Fănică Bârlă, unul dintre răsfăţaţii administraţiei Boşco­deală, inclusiv în planul afa­ce­rilor –  fiind deţinătorul unei firme de maxi-taxi care a ope­rat pe raza municipiului Buzău – după ce a obţinut, cu sprijinul Partidului Social Democrat, un post călduţ de funcţionar public în cadrul Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, a spus ,,Adio PSD!”.

,,În ultimii doi ani am avut nefericita ocazie să-mi dau seama că înalţii mei lideri PSD Buzău m-au considerat deja ieşit la pensie. Şi nu e aşa. Din politică am să ies atunci când voi considera eu, nu înainte. Îmi rămân foarte mulţi prieteni în PSD, am foarte mare respect pentru marea majoritate a colegilor pe care i-am avut până azi. Dar acest partid, mai mic decât PSD, mi-a oferit şansa de a mai ajuta cu experienţa mea. Nu au existat negocieri, nu au existat oferte. Vin liber de orice presiune şi negociere, n-am cerut nimic (…) Dacă această conferinţă s-ar fi ţinut în sediul ALDE, v-aş fi spus că m-am întors de unde am plecat”, a declarat Fănică Bârlă, care a ţinut, astfel, să reamintească tuturor traseul său politic: Alianţa pentru România-Partdul Social Democrat-Alianţa Liberalilor şi Democraţilor.

Stoian şi-a luat ţeapă cu PSD  

O altă achiziţie a ALDE Buzău este inspectorul şcolar general Florina Stoian, recent repusă pe funcţie de justiţie, pentru a doua oară, după tot atâtea tentative ale Ministerului Educaţiei de a o demite de pe postul obţinut în urma unui concurs defăşurat sub guvernul condus de Dacian Cioloş, pe care l-a promovat ca membru al noului PNL, rezultat din fuziunea dintre partidul în care s-a consacrat politic, fostul Partid Democrat Liberal, şi vechiul Partid Naţional Liberal.

Educatoare de formaţie, Stoian s-a înscris în urmă cu un an în Partidul Social Democrat, pentru a-şi proteja postul. În ciuda acestui fapt, ea a fost demisă în două rânduri de miniştrii social-democraţi ai Educaţiei, Liviu ,,Genunche” Pop şi Valentin ,,Pamblică” Popa, obţinând, însă, în justiţie, repunerea pe post. Apoi s-a înscris în ALDE, partid al coaliţiei guvernamentale, sperând că va avea aici protecţia pe care nu a găsit-o la PSD.

Ea şi-a început cariera de membru ALDE cu o mare minciună, negând că ar fi avut adeziune la Partidul Social Democrat şi susţinând că plecarea spre partidul lui Tăriceanu ar fi o măsură de protecţie a postului câştigat prin concurs. „Astăzi m-am înscris în ALDE, am venit lângă oameni pe care îi cunosc şi cu care am lucrat în politică împreună. În ultimii doi ani eu m-am detaşat de politică şi nu am vrut să fac politică la Inspectoratul Şcolar Judeţean, dar aţi văzut că nu a fost bine, pentru că am fost lovită din toate părţile. Acum am primit sprijinul ALDE şi am încredere că cu această echipă vom obţine rezultate foarte bune”, susţinea Stoian.

5 COMENTARII

 1. Un postac necunoscut, de sorginte FOST…ușor detectabil, după nivelul pestilențial al comentariilor, ascuns sub un apelativ- obiect nearticulat-, încearcă să „refacă”istoria , proliferând jigniri și folosind cuvinte impardonabile. Așa este să mi se întâmple deoarece am încălcat vechiul proverb românesc , „dacă intri în cotețul porcilor miroși ca ei”. Cum istoria rămâne „interpretarea subectivă a evenimentelor” îmi permit să rămân la idile mele ce pot fi ușor argumentate: Tăriceanu a beneficiat de o educație masonică, Dumnezeu la înzestrat cu un fizic atrăgător, a avut, înainte de 89 relații „pe sub masă”, favorabile după, dar s-a dovedit a fi –ca foarte mulți politicieni –omul interesului personal și mai puțin al țării. Crin Antonescu a apărut ca un anonim în Piața Universității, a avut o devenire prin forțe proprii și a ajuns potențial adversar al lui Călin. Despre cele întâmplate pe parcursul timpului și, în special, despre fuziunea cu PD s-a scris și vorbit mult. Vorba e că, după această „operație”dificilă, acceptată de mulți viitori trădători, din varii motive s-a ajuns la conflict. Quintus–Dumnezeu să-l odihnească-n pace–a fost trădat cu toate că a avut mai multe discuții cu Tăriceanu. Într-o discuție restrânsă Mircea a și recunoscut că îl nemulțumește „versatilitatea și caracterul” acestuia. Eu rămân la ideia mea fixă: cine-și părăsește partidul e trădător. Pentru Popescu, top model vestit, e tot una a părăsi o nevasă cu a părăsi un partid. Se apropie 30 de ani de la evenimentele din 89 și, mergând prin țară, avem oglinda vie a ceea ce s-a distrus, furat și „realizat”în acest timp. A-l susține pe Tăriceanu azi mi se pare tot una cu a resuscita dictatura și regimul comunist. Este evident că mai sunt mulți cei care chițăie una, alta prin partide. Sistemul mafiot instalat în prezent în politica generală a unora, inclusiv a lui Tăriceanu, cu toată susținerea unor „obiecte”de uz didactic, va pârâi, crapă și autodistruge…Timpul rămîne cel mai mare stăpân și el va regla bine lucrurile, cu toți șforarii care pozează în „anonimi”analiști.

  • Tataie, te apropii cu pași repezi de nemurire, trebuia s-o știi p-aia că numai bou-i consecvent! Te-aș fi invitat la un pahar de bere, vin, țuică, ceai de tei, ce vrea mușchii lu’ matale și să schimbăm câteva idei. Spre deosebire de matale eu încă pot accepta și păreri contrare propriilor convingeri. Spre deosebire de matale, eu care trăiesc din propria muncă și n-am fost niciodată angajat la stat, n-am prejudecăți în ceea ce privește bugetarii. Totuși, să-mi dea lecții de liberalism un bugetar, în situația în care trăiesc ca un capitalist încă din 1998, este mult prea mult! Comentez ca anonim pentru că nu-mi permit luxul să pun în pericol veniturile familiei mele și cele ale angajaților. Pe tine tataie, te doare la coccis, mai mult decât pensia nu au ce să-ți ia! Dar stai liniștit, că nu te deranjează nimeni pentru că ești de partea care trebuie!

 2. La vremuri noi, tot noi!
  Deci ALDE crește în încredere. Dacă nu sunt traseiștii cei care simt cel mai puternic mirosul ciolanului, atunci cine?

  • Ciolanul pute! Cine a fost Tăriceanu ? Cine a ajuns acum? Exact cine a fost în guvernarea 2004-2008:REMORCA LA UTILAJUL DE STRÂNS GUNOAIE AL PSD.!!! Un nemernic politician care a pus umărul la distrugrea PNTCD și la eliminarea PNL. ! Ca să nu mai vorbim de afacerile și contractele secretizate pe care le-a făcut. E cea mai mare dezamăgire pentru toți cei care sunt în PNL din 1990: am fost înșelați ani la rând!!

  • Siracii libertarieni! Au fost traduși! Ce milă mi-e de ei! De supărare probabil a dat și alzhaimărul în ei! Erau atât de supărați pe trădător că nu mai țin minte nici cine cu cine a guvernat! Tăry fuse prim-ministru în guvernarea alianței D.A. (PNL+PD). Abia în aprilie 2007 i-a demis pe miniștrii portocalii și a cooptat la guvernare ungurii și pesediștii! A rezistat și moțiunii de cenzură inițiată de PSD în octombrie 2007. Dar ce să faci! Nea ovidiu, mergi și schimbă pampersu’!
   Dintre toți trădătorii de țară Tăry pare să articuleze și ceva coerent!
   Tataie, nu Tăry a vândut PNL-ul ci floarea libertarienilor, galacticul crin antonescu!

Comments are closed.