27 de ani
de presa libera
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:15 PM

Politic

Cum s-a molipsit un parlamentar buzoian de gramatica ,,ministrului Genunche“

de Călin BOSTAN
Politic  |
12.09.2017, 00:00
693

   Un deputat social-democrat de Maramureş, Călin Matei, le-a transmis elevilor, printr-un mesaj postat pe Facebook în prima zi a noului an şcolar, că nici lui nu i-a fost dragă şcoala, dar că nu a avut ce face şi i-a îndeamnat: ,,Pune-ţi mâna pe carte!”: ,,Nici mie nu mi-a fost draga şcoala, ca la majoritatea dintre voi. Da nu am avut ce face, tot ca majoritatea dintre voi! Pana la următoarea vacanţa, pune-ţi mâna pe carte, fiţi cuminţi şi nu fumaţi in budă! Succes!”. Ulterior, el şi-a editat mesajul şi a scris corect ,,Puneţi mâna pe carte”. Călin Matei este deputat PSD din 2012, aflându-se la cel de al doilea mandat. În această legislatură, el a avut patru luări de cuvânt, trei declaraţii politice, patru interpelări şi 13 propuneri legislative, din care una a fost promulgată lege, potrivit site-ului Camerei Deputaţilor.

   Călin Matei este parlamentar de Maramureş, la fel ca ministrul Educaţiei, Liviu Marian Pop, cunoscut pentru greşelile gramaticale frecvente. În 2016, Liviu Pop anunţa pe Facebook că s-a ­ope­rat la ,,genunche”, dar nici, ieri în prima zi de şcoală, nu s-a lăsat mai prejos. Discursul acestuia a conţinut greşeli gramaticale, potrivit Antena 3. Camerele de filmat au surprins textul prezentat de Liviu Pop, iar pe foi se vede clar cum sintagma „copiii dumneavoastră” conţine doi „i” în loc de trei. Luat la întrebări, ministrul a susţinut că este vorba despre o greşeală făcută de unul dintre consilierii săi. „E o greşeală pe care mi-o asum. Forma discursului meu este pusă pe blog. Un funcţionar din minister a greşit la transcriere, corectând anumite lucruri. E o greşeală pe care mi-o asum în numele funcţionarului din minister”, a declarat ministrul Educaţiei. Întrebat, într-o intervenţie telefonică la televiziunea citată, ce reprezinta al treilea ,,i” din ,,copiii”, dacă este un articol hotarât sau articol nehotarât, Liviu Pop a răspuns, după o foarte lungă pauză: ,,Vă las pe dumneavoastră să răspundeţi la această întrebare”.

   Am fost curioşi să aflăm cum au marcat parlamentarii de Buzău, pe cel mai la îndemână mijloc de comunicare, reţeaua de socializare Facebook, prima zi de şcoală. Surpriză, însă: doar doi aleşi buzoieni au avut, până luni, la ora 17,00, postări având ca temă începerea anului şcolar.

   Deputatul PSD Sebastian Radu: ,,Un nou an şcolar, o nouă etapă a vieţii plină de provocări atât pentru elevi, cât şi pentru părinţi.  Vă doresc tuturor să aveţi putere de muncă, mintea şi sufletul deschise pentru a învăţa lucruri noi şi discernământul necesar pentru a conştientiza faptul că însuşirea unei educaţii este cel mai mare bine pe care vi-l puteţi face singuri, că acesta este elementul esenţial pentru a vă dezvolta ca persoană şi a avea şansa unui viitor aşa cum vi-l doriţi. Succes!”.

   Deputatul PMP Adrian Mocanu: ,,Succes în noul an şcolar tuturor copiilor care încep astăzi un nou drum. Fiecare început de drum este unul greu, dar şi frumos, de aceea urez tuturor copiilor succes în noul an şcolar ce a început astăzi! Părinţilor le doresc să fie alături de copii lor şi să se îngrijească de educaţia acestora cât mai mult cu putinţă. În loc să desfiinţăm şcolile, cum vor unii, să ne dăm silinţa să le modernizăm şi să le dotăm cu tot ce trebuie pentru un act educaţional conform cu vremurile în care trăim. Să facem ca sistemul nostru de educaţie – unul de renume mondial, să fie cât mai competitiv, modern şi pentru ca să dăruiască ţării şi lumii întregi oameni bine pregătiţi şi cetăţeni model. Avem nevoie de copii ­edu­caţi şi de părinţi responsabili şi cred că numai aşa vom avea un viitor mai bun pentru români. Succes tuturor!”.

   Se vede că şi deputatul Adrian Mocanu a căzut în greşeala mi­nisterială a lui Liviu ,,Genunche” Pop. Chestiune care ne face să parafrazăm celebrul banc legat de ,,funicular” şi ,,furnicular”. Întrebare: cum se spune corect, ,,copiii dumneavoastră/lor” sau ,,copii dumneavoastră/lor”? Răspuns: la ce?

Comentarii

? (12 Sep, 07:21)
!

Terminati cu agramatul asta ! Nu vedeti ca face de ras invatamantul?Sa se duca din nou la sindicat, sa urle pe maisan. Asta stie el sa faca cel mai bine. Rusineeee!

Raspunde
Gramatica Magna (12 Sep, 11:34)
Victor Petrini

Adi Mocanu, răsfățatul onestului și cultului electorat buzoian, deputatul de „Smeieni”, și-a scris singur urările către părinți și „copii lor”, deci lui putem să-i explicăm, personal, cum e cu cei 2-3 „i”. Ministrului Pop i-au scris textul consilierii săi, cei aleși după criteriile de selecție a resurselor umane specifice pesedeului, deci furnizăm meditația să le fie de folos in copore. Substantivul „co-pil” are un „i” din forma de singular. Ca să exprime pluralul mai are nevoie de un „i”, numit desinență de plural, „co-pii”. Dacă emitentul vrea să comunice ideea că acei „copii” îi sunt cunoscuți, ex. „copiii vecinului”, mai adaugă un „i”, al 3-lea, care este articol hotărât. În concluzie, pluralul articulat al unor substantive care au un „i” în ultima silabă a formei de singular se scriu și se pronunță cu trei „i”: vi-zi-tiu - vizitiii, geamgiu-geamgiii, zarzavagiu-zarzavagiii, zurbagiu-zurbagiii, ageamiu-ageamiii, etc.

Raspunde
Măgărăscu (12 Sep, 11:37)
Trăznea

Mocanu nu se poate molipsi de la nimeni, fiind el însuși un focar de infecție analafabetă pentru cei din jur.

Raspunde

Stiri Agerpres

Dragnea despre absența senatorilor din Comisia de apărare: În general nu cred în coincidențe
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:10 PM

Senatorii din Comisia de apărare au lipsit săptămâna trecută de la ședința în care trebuiau să voteze proiectul de lege privind achiziția rachetelor Patriot pentru că au fost invitați la un poligon de tir al SPP, a declarat marți președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al social-democraților, care a precizat că nu "crede în coincidențe".

Creșterea schimburilor comerciale bilaterale și implicarea companiilor românești în realizarea de proiecte în Egipt, obiective comune româno-egiptene
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:09 PM

Identificarea domeniilor de cooperare de interes major, creșterea schimburilor comerciale bilaterale, implicarea companiilor românești în realizarea de proiecte în Egipt, dar și atragerea de investiții egiptene în România au fost principalele subiecte discutate luni de Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Sherif Ismail, prim-ministrul Republicii Arabe Egipt, informează marți ministerul de resort.

Tenis: Ana Bogdan, calificată în optimile turneului WTA de la Mumbai (India)
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:01 PM

Jucătoarea română de tenis Ana Bogdan s-a calificat, marți, în optimile de finală ale turneului WTA de la Mumbai (India), dotat cu premii totale de 115.000 dolari, după 6-1, 6-1 cu Victoria Rodriguez (Mexic).

Argeș: Doi răniți în urma exploziei unei butelii în incinta unui restaurant din Pitești
Marti, Noiembrie 21, 2017 13:57 PM

Două persoane au fost rănite, marți, în urma exploziei unei butelii care s-a produs în incinta unui restaurant din municipiul Pitești.

Un asteroid descoperit în octombrie este un vizitator dintr-un alt sistem solar
Marti, Noiembrie 21, 2017 13:56 PM

Un misterios obiect stâncos care avea forma unei țigări detectat în luna octombrie provine dintr-un alt sistem solar, o apariție fără precedent care a fost confirmată luni de astronomi, relatează marți AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Nov, 10:28 Prima ,,plimbare,, deasupra Buzaului cu un avion alaturi de parasutisti !!!
Vasile Bugeac a comentat pentru articolul Români de excepţie care au promovat Buzăul / Primul general de paraşutişti, Grigore Baştan, omul care a sărit din avion cu fiul său în braţe:
In una din vizitele mele acasa (Fam.Bugeac era prietena cu Fam. Bastan )Gr. Bastan ma dat in ,prmire , cdt.de zbor ca sa vad cum se antreneaza parasutisti .Afost deosebit mai ales ca avionul era un aparat german cu 3 motoare di al doilea razboi . Nu voi uita nici-o data grija prieteneasca pe care a avuto Gr. Bastsn pentru mine !!
21 Nov, 07:55 e bine, bine, e foarte bine
bady@sula a comentat pentru articolul O fostă judecătoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a băgat în corzi decidenţii Prefecturii pentru un teren de 5,44 ha:
Oricum,titlul de proprietate nr.109917/20.07.2017 era un document fals.A se vedea corespondenta ulterioara emiterii acestuia,dintre OCPI Buzau si Comisaia locala Beceni.Se vede treaba ca n-o sa le mearga smecheriile cu doamna judecator Circei.
21 Nov, 07:19 4,64 mld $ patrioate ~ 1/4 din 19,95 mld $ cât a împrumutat Băse de la FMI și BM
Pixelu patriot, ca și ținătorul mâinii drepte în dreptul inimii a comentat pentru articolul Ciolacu: ,,E important ca achiziţia de rachete Patriot să treacă săptămâna asta de Parlament“:
Interesantă este metoda prin care Dragnea a intrat în clubul select al imunilor la detenție, alături de Băsescu, Tăriceanu, Ponta, Iohannis și Isărescu. Nu s-a pus niciodată problema blocării achiziției (tehnică militară de pe vremea războiului din Vietnam), amânarea adoptării proiectului de achiziție a avut doar scopul de a obține asigurări că cele două noi dosare ale lui Dragnea se vor finaliza cu achitări. Pentru acest lucru a fost nevoie de vizita fulger a secretarului de stat american, Tillerson, care să parafeze înțelegerea. Happy end. Americanii cu banii pe patrioate expirate iar Dragnea cu imunitate la pușcărie.
Dacă chiar se dorea întărirea securității naționale, de ce nu s-au achiziționat patrioate de ultimă generație precum au făcut polonezii? Este drept, prețul era dublu, dar măcar aveai garanția că în eventualitatea unui conflict, chiar făceau ceva.
Google PageRank Checker