Consilul Local, întrunit joi dimineață într-o ședință de îndată, a aprobat direcționarea sumei de 8 ­mi­lioane lei – repartizată municipiului Buzău din fondul de rezervă al Guvernului, la ședința executivului de săptămâna trecută – către plata unei părți din creditul de 14 milioane lei, contractat de municipalitate de la Trezorerie pentru acoperirea subvenției la încălzire pentru abonații Regiei Autonome Municipale.

Primarul Constantin Toma a anunțat, pe parcursul ședinței, și faptul că ­va­loarea creditului respectiv se va diminua cu încă 3 milioane lei, după ce Regia Autonomă Municipală a refăcut calculele legate de valoarea subvenției necesare pentru această iarnă: ,,Pe final de an, s-a suplimentat bugetul municipiului Buzău cu 8 milioane lei și am luat decizia să vă propun ca acești bani să meargă spre micșorarea creditului de 14 milioane lei care fost luat din Trezorerie, pe care astfel îl vom diminua cu banii veniți de la Guvern. În același timp, vă informez că din acel credit vor mai dispărea 3 milioane lei, pentru că cei de la Regia Autonomă Municipală au recalculat și au constatat că nu le trebuiau 14 miloane lei, ci doar 11 milioane lei. Rămân 3 milioane lei a căror plată se va întinde pe 20 de ani. Această economie se va vedea anul viitor, în bugetul anului viitor, în investiții, bineînțeles, ne vor ajuta să ducem alte obiective la capăt”, a spus primarul Constantin Toma.

El a precizat, la finalul ședinței, și faptul că muni­cipalitatea va continua, pe parcursul anului 2019, investițiile în vederea montării de sisteme de încălzire autonome în școli, în instituții publice și la persoane fizice: ,,Ceea ce s-a întâmplat astăzi (joi, n.r.) ne mai aduce, practic, 1,6-1,7 milioane de euro în plus pentru investiții la anul. Acești bani de la bugetul statului – și mulțumesc și pe această cale domnului Marcel Ciolacu, în primul rând, dar și celor care au mai ajutat – ne ajută să micșorăm acel credit, din care au mai rămas vreo 3 milioane de lei de plătit în următorii 20 de ani, iar acest lucru este bun, pentru că vom mai putea plusa la capitolul investiții, ceea ce este cel mai important pentru municipiul Buzău. Vom continua proiectele la școli pentru autonomie sub aspectul încălzirii, în sensul că vor fi centrale termice separate și ne luăm toate măsurile astfel încât, încet-încet, cel puțin din punctul de vedere al Primăriei, să se asigure toate condițiile pentru școli și pentru clădirile administrative. În rest, cei care se vor debranșa, s-a luat decizie prin Consiliul Local, așa cum știți, ca apartamentele rămase singulare în blocuri – unul, două sau trei apartamente -, în situația în care sunt familii cu venituri mici sau foarte mici, să poată primi un sprijin de până la 7. 000 de lei pentru montarea unui sistem de încălzire autonom”, a mai spus primarul Constantin Toma.

Reamintim că județului Buzău i-a fost repartizată, pe 22 decembrie, din fondul de rezervă al guvernului, suma de 14,1 milioane lei. Din acești bani, 8 milioane lei au fost destinați municipiului Buzău, 4 milioane lei pentru municipiul Rm. Sărat, iar orașele Nehoiu, Pogoanele și Pătârlagele au primit câte 700.000 lei.

DISTRIBUIȚI
loading...