Politic

Cum s-a fâsâit pseudo-scandalul manualului de istorie al judeţului

Punct final în aşa-zisul scandal al manualului de istorie a judeţului Buzău, realizat la iniţiativa Primăriei, pentru a fi folosit drept suport didactic pentru cursul opţional de istorie locală pe care elevii buzoieni şi-l opt alege în clasa a VII-a. Manualul a fost realizat de un colectiv coordonat de dr. Marius-Adrian Nicoară, din care au făcut parte Constantin Coman, Valeriu Nicolescu şi Dumitru Scoroşanu.

Lansarea acestuia a avut loc pe 23 septembrie în amfiteatrul Colegiului Naţional Pedagogic „Spiru Haret”, prima instituţie în care părinţii au optat ca elevii de clasa a VII-a să studieze istoria Buzăului ca materie opţională. „Am ales să realizăm acest manual pentru că este foarte important ca elevii să înţeleagă de mici cine suntem noi, buzoienii, şi care este istoria noastră locală”, declara atunci primarul Constantin Toma. De asemenea, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Jude­ţean spuneau că foarte multe alte şcoli buzoiene, inclusiv din mediul rural, şi-au manifestat interesul de a folosi acest manual.

După câteva zile, însă, directorul Muzeului Jude­ţean, arheologul Daniel Costache, a semnalat, pe postul naţional de televiziune, mai multe aşa-zise erori pe care a susţinut că le-ar fi găsit în manualul opţional de istorie a judeţului Buzău. Încă de la început, orice om cu scaun la cap ar fi putut să îşi dea seama de ,,seriozitatea” demersului ­res­pectiv, dat fiind că, întâmplător, datele blamate de Costache au fost culese dintr-o lucrare apărută sub egida… Muzeului Judeţean! Numai că Daniel Costache nu s-a lăsat păgubaş şi s-a pus pe reclamaţii pe care le-a adresat Ministerului ­Edu­caţiei Naţionale, Academiei Române, Instituţiei Prefectului şi altor instituţii mai mult sau mai puţin avizate, reclamaţii prin care cerea, nici mai mult, nici mai puţin, obligarea Inspectoratului Şcolar să retragă respectivele manuale. Ce-i drept, Costache a omis să scrie la Sfântul Scaun, la ANRSC şi la RAJA Constanţa, drept pentru care a obţinut, după cum vom vedea în continuare, doar o victorie de etapă.

Mergând pe prezumpţia bunei credinţe a petentului, doctor în arheologie, Academia Română a luat oarecum pe nemestecate observaţiile acestuia din memoriul-reclamaţie şi a recomandat Ministerului Educaţiei să ceară Inspectoratului Şcolar ,,măsuri urgente pentru retragerea din şcoli a acestei pseudo-lucrări de istorie”. La o analiză mai atentă însă, aceeaşi instituţie îşi revizuieşte punctul de vedere.

,,În urma adresei noastre, înre­gistrate la MEN cu nr. 388808, din 9 octombrie 2019, trimisă dumneavoastră şi unor autorităţi locale din judeţul Buzău, în legătură cu un suport didactic opţional de istorie locală, destinat elevilor din claa a VII-a, am convenit de comun acord cu autorii să procedăm, prin implicarea Secţiei de ştiinţe istorice şi arheologice a Academiei Române, la o revizuire a textului, în vederea unei ediţii a II-a, îmbunătăţite, a lucrării. Am constatat, la o analiză mai atentă, că, în linii mari, cartea nu se abate de la principiile fundamentale de abordare a trecutului românilor şi că, prin urmare, sunt necesare doar mici intervenţii punctuale. Vă vom înştiinţa de îndată ce lucrurile vor fi îndreptate şi se va putea trece la publicarea unei noi ediţii”, arată preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, într-o scrisoare adresată secretarului de stat pentru Învăţământul Preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei Naţio­nale, Ionel Florian Lixandru.

Cu alte cuvinte, ,,pseudo-lucrarea de istorie”, aşa cum a zugrăvit-o directorul Muzeului Judeţean, Daniel Costache, în ochii responsabililor Academiei Române, s-a dovedit a fi un manual care nu necesită decât mici intervenţii punctuale, şi de pe care elevii de clasa a VII-a pot învăţa fără grijă sub îndrumarea cadrelor didactice specializate. Ca în bancul cu sovieticul despre care se spunea că i s-a dat un autoturism Pobeda în Piaţa Roşie, dar care s-a dovedit a nu fi autoturism, ci ceas, care nu i s-a dat, ci i s-a luat. Chestie de nuanţă, nu?

Tot drept o chestie de nuanţă ar trebui pusă problema demisiei lui Daniel Costache după acest ­dez­nodământ; mai precis a culorii hârtiei pe care o va scrie: albă, dacă o va înainta şefului ierarhic, sau roz, dacă va trebui vizată de un cunoscut doctor în Istorie din Buzău, care a fost îndrumat, la rândul său, de şi mai cunoscutul academician Dan Berindei, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologice al Academiei Române.

2 Comentarii

  1. O posibilă interpretare în cheie contemporană: Toate funcțiile de conducere sunt girate politic chiar și atunci când acestea sunt ocupate prin concurs. Muzeul este finanțat și tutelat de Consiliul Județean. Ideea manualului de istorie locală a aparținut primarului Toma care a și cules laurii lansându-l public. Directorul muzeului ca subordonat al CJ, a intervenit în discuție de partea lui Neagu. Știut fiind faptul că cei doi lideri politici locali nu numai că nu se prea agreează se vede treaba că, prin spate se și faultează reciproc. Deci nimic fără substrat politic, totul pentru discreditarea adversarului și prea puțin în slujba adevărului științific și interesului general al societății.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker