Demiterea lui Ionel Tescaru din funcția de director al Companiei de Apă a fost o chestiune cât se poate de simplă, atât timp cât acesta a oferit pe tavă membrilor Consiliului de Administrație un argument imbatabil pentru a fi schimbat din funcție: refuzul de a întocmi componenta managerială a planului de administrare a operatorului județean de apă și canalizare cerut, în conformitate cu prevederile legale, de Consiliul de Administrație, spun surse din interiorul companiei. Mai mult, el a răspuns, conform acelorași surse, în scris acestei solicitări, menționând că nu are intenția de a întocmi documentația cerută.

Pentru a înțelege ceea ce s-a întâmplat, joi, la ședința pe parcursul căreia admi­nistratorii Companiei de Apă au decis, cu patru voturi “pentru” și o abținere, demiterea lui Ionel Tescaru din funcția de director ge­ne­ral, trebuie spus că, în conformitate cu prevederile legale, noul Consiliu de Administrație – selectat și numit în luna august a acestui an – avea obligația să supună aprobării Adunării Generale a Acționarilor un plan de administrare. Acest plan are două componente; prima este una de administrare, a cărei întocmire cade în sarcina Consiliului de Administrație, iar a doua se referă la management, pe care administratorii o solicită managementului conducerii executive.

Dat fiind că Tescaru, în stilul caracteristic, nu a întocmit planul de management – iar la a doua soli­citare a administratorilor a răspuns, în scris, că nu intenționează să facă acest lucru – Consiliul de Admi­nistrație s-a întrunit joi, pentru a lua în discuție situația respectivă. În acel moment existau două variante, dat fiind că “certificatul de naștere” al unui consiliu de administrație este complet abia după ce Adunarea Generală a Ac­ționarilor aprobă planul de administrare pe cele două componente: Consiliul de Administrație să decidă propria revocare sau să hotărască revocarea managerului. Lucru care s-a și întâmplat după o ședință de șapte ore, pe parcursul căreia s-au discutat cele două variante și consecințele adoptării fiecăreia în parte.

Reamintim că directorul general al Companiei de Apă, Ionel Tescaru, a fost schimbat din funcție, joi seară, în urma unei ședințe a Consiliului de Administrație care a durat mai bine de șapte ore. Decizia a fost luată cu patru voturi pentru și o abținere, iar pe postul rămas astfel vacant a fost numit directorul adjunct al Companiei, Simona Să­vulescu. Ea va asigura conducerea interimară a operatorului județean de apă și canalizare, până la în­cheierea procesului de selecție a unui nou director general, în conformitate cu prevederile Ordonanție de Urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Operatorul județean de apă și canalizare are, de la începutul lunii august, un nou Consiliu de Administrație, format din Manuela Claudia Zoița, fost director economic la Compania de Apă Târgoviște – care este și președintele acestei structuri de conducere -, consilierul județean social-democrat Ion Bogdan, director al Poștei buzoiene, avocatul Lucian Alexandru Sălcuțan, Simona Mariana Săvulescu, director adjunct al Companiei de Apă, și Petruș Hinta, inspector la Primăria Rm. Sărat.

Ionel Tescaru a devenit director general al Regiei Autonome Municipale – structură care îngloba operatorul, pe atunci municipal, de apă și canalizare – la 1 ianuarie 2005, după ce, în calitate de consilier local, a părăsit Partidul Național Liberal, pe listele căruia a fost ales și în numele căruia candidase, în primăvara anului 2004, la Primăria Buzău, pentru a întări majoritatea social-democrată din deliberativul municipiului. De la 1 ianuarie 2008 a fost director al Companiei de Apă.

3 COMENTARII

Comments are closed.