27 de ani
de presa libera
Miercuri, Mai 24, 2017 05:20 AM
dragaica

Economic

Cum reduci costurile facturilor la energie cu până la 100%

Economic  |
27.04.2017, 00:00
1233

   Facturile la energia electrică și gaze îți dau bătăi de cap? Atunci este cazul să apelezi la panouri solare pentru încălzirea apei calde și panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică. Deși multă lume ți-a spus că utilizarea acestor instalații este un profitabilă este cazul să înțelegi exact care sunt beneficiile acestor panouri.

 

Beneficiile panourilor solare

          Pentru o gospodărie mare, un panou solar nu este mult mai scump decât un sistem electric sau pe gaz. În funcție de locație și de cantitatea de apă caldă menajera utilizată, economisirea curentului electric sau a gazelor naturale diferă, dar putem estima ca perioadă de amortizare între 2-6 ani.

   Nivelul economiilor realizabile prin utilizarea panourilor solare cu tuburi vidate supraconductoare poate atinge procentul de 100% din factura combustibilului clasic utilizat pentru obținerea energiei termice. Atingerea acestui nivel presupune, în schimb, o investiție majoră, amortizabilă la rândul ei într-o perioada mai îndelungată. Exista un echilibru între o valoare rezonabilă a investiției, economiile realizate și perioada de amortizare.

În timpul verii costurile se reduc cu 90-100%, ajungând ca încălzirea apei menajere să fi gratis. Primăvara și toamna aceste costuri se reduc cu cel puțin 60%. Ceea ce face ca astfel de panouri solare să-și merite banii.

Un panou solar cu rezervor destinat încălzirii apei calde menajere încălzește, zilnic, o cantitate medie echivalentă cu capacitatea rezervorului, la o temperatură de 60-65°C. În lunile de iarnă, pentru că ziua e mult mai scurtă, temperatura apei ajunge între 15-45°C. Vara, în zilele însorite, temperatura poate ajunge la peste 90°C.

Spre deosebire de panourile solare plane, panourile cu tuburi vidate funcționează datorita razelor difuze și în zilele înnorate. Desigur, eficiența va fi mai scăzută față de o zi însorită. Nu contează daca este frig sau nu, atât timp cât este soare (lumină) afară.

Mai mult, instalațiile profesionale sunt concepute pentru a rezista la temperaturi de până la -35°C. Chiar și în astfel de condiții se poate obține o temperatură foarte bună a apei calde menajere, dar numai atât timp cât este soare. În România, din cauza iernilor cu temperaturi frecvente sub 0°C, se recomandă utilizarea sistemelor cu circuit închis cu glicol sau setarea controller-ului pentru a menține temperatura constantă în boiler și pentru a circula apa caldă prin țevi.

 

Beneficiile panourilor fotovoltaice

Specialiștii au realizat un calcul despre producţia de energie a panourilor fotovoltaice. Astfel, un kit fotovoltaic de 2 kW, compus din opt panouri de 250 W– care este cel mai solicitat – produce vara 1,6 kWh pe oră, astfel că într-o zi se realizează 16 kWh. Iarna, producţia este de 1,4 kW pe oră din cauză că soarele răsare mai târziu şi apune mai devreme, plus că transmite mai puţină energie. De asemenea, se întâmplă ca foarte multe zile soarele să nu apară deloc, astfel că celulele fotovoltaice nu vor produce nimic.

Specialiştii au calculat că acest kit de 2kW produce lunar circa 173 kWh primăvara, 480 kWh vara, 230 kWh toamna, în vreme ce iarna doar 38 kWh.

Pentru un kit de panouri fotovoltaice de 2kW trebuie instalate pe casă 8-10-12 panouri fotovoltaice care produc curent electric.

Cine îşidoreşteşi 2 kW „termici“, adică şi apă caldă, atunci mai trebuie instalat un singur panou solar cu tuburi vidate şi încălzitor.

Pentru o producţie de 400 kWh pe lună ar fi necesar kitul de 5 kW, care asigură energia necesară pentru nouă luni din an, în timp ce iarna asigură doar 75% din consum.

Astfel, pentru un număr de opt panouri de 2 kW costurile ar fi de 1.280 de euro, iar pentru 5 kW ar ajunge la 3.200 de euro.De asemenea, trebuie menţionat că preţurile pot varia cu 20% în funcţie de marcă, iar eficienţainstalaţiilor depinde de sistemele folosite (thin film, monocristaline sau policristaline).

Un kit panouri fotovoltaice complet de 2 kW, cu invertor, controller, baterii şi cabluri costă, la aceeaşi firmă, 5.280 euro, plus 500 de euro manopera la instalare.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu, la 80 de ani
Miercuri, Mai 24, 2017 04:09 AM

Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu s-a născut la 24 mai 1937, în localitatea Siriu din județul Buzău.

Ziua europeană a parcurilor naționale
Miercuri, Mai 24, 2017 04:04 AM

La data de 24 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, cu scopul de a conștientiza comunitățile, factorii de decizie și publicul larg privind valoarea și beneficiile ariilor protejate din Europa.

Ziua Limbii Bulgare
Miercuri, Mai 24, 2017 04:01 AM

În fiecare an, la data de 24 mai se sărbătorește Ziua Limbii Bulgare.

ZILE NAȚIONALE: Statul Eritreea
Miercuri, Mai 24, 2017 03:41 AM

Statul Eritreea sărbătorește la 24 mai Ziua Națională, marcând proclamarea independenței în 1993. Situat în nord-estul Africii, statul se întinde pe o suprafață de 117.600 kmp și se învecinează cu Sudanul, Etiopia, Djibouti, fiind mărginit de Marea Roșie.

CITATUL ZILEI
Miercuri, Mai 24, 2017 03:33 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 May, 00:31 Mai usor sa previi decat sa tratezi
Radav a comentat pentru articolul Interlopul Vadar, trimis după gratii, dar lăsat cu mașinile de lux dobândite în urma furturilor din Marea Britanie:
Inca nu l-ati facut sapun pe acest individ?
23 May, 22:36 Învățămint dual
C. Tănase a comentat pentru articolul Continuă înscrierile pentru elevii buzoienii care vor o calificare și un loc de muncă sigur:
Corect, dacă ar înțelege unii profesori că trebuie să muncească, nu să se prefacă, dacă elevii chiar ar învăța și nu s-ar preface, dacă unii părinți i-ar educa cu adevărat și nu s-ar preface, ce bine ar fi!
23 May, 20:00 Drăgaica
NIQ a comentat pentru articolul Municipalitatea vrea să aducă Drăgăicii gloria de odinioară:
O sărbătoare nulă pentru cultura locală. Care tradiție, mirosul de fum și lumea (tri)coloră din jur? Toma a inventat roata, apoi spița și spițeria. Acum vrea să ridice cultura locală pe cele mai înalte culmi ale falimentului multilateral-involuntat. Să trăiască Benone, această obsesie a viitorului fost primar. În doi ani, Buzăul va ajunge sat, reședință a comunei Mărăcineni. E greu de înțeles ce l-a putut schimba pe acest om în clipa în care a devenit primar. Cine l-a pus acolo nu are decât să aibă dureri de cap. Să treacă pe ”zebre” străzilor buzoiene cu conștiința lor dublă. Domnul Toma nu e primar, e doar un nailon al partidului. Îmi pare tare rău că sunt de acord cu cei care îi contestă calitățile invizibile. Așadar, la Drăgaică, la Matusalem Sinulescu, la cârnați de toate dimensiunile, la ”muzică tradițională”. La anul 1965 sau undeva pe acolo. Se aude că dl. Toma va fi retras de bună voie de la Primărie. Cum i-a plecat un galonat din șefie, cum a adus în loc un puști cu umeri sovietici, general pe timp de pace. Tristă situație. Nu mai sunt cadre, nici luptători. Răzbelul e pe sfârșite. PSD nu e la Primărie, ci cam pe la mijlocul bulevardului. Primăria e pe o uliță, în buricul din spate al târgului. Dl. T a intrat cu tractorul în curtea orășenilor. Dle Q, oricine ai fi ai dreptate. Știu alții cine suntem. Mâine știe și primarul. Nu e rău să vorbim în somn măcar aici. Peste niște ani, vom avea dreptate. Și n-o să fie târziu nici atunci.
Google PageRank Checker