27 de ani
de presa libera
Marti, Iunie 27, 2017 06:43 AM

Economic

Cum reduci costurile facturilor la energie cu până la 100%

Economic  |
27.04.2017, 00:00
1454

   Facturile la energia electrică și gaze îți dau bătăi de cap? Atunci este cazul să apelezi la panouri solare pentru încălzirea apei calde și panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică. Deși multă lume ți-a spus că utilizarea acestor instalații este un profitabilă este cazul să înțelegi exact care sunt beneficiile acestor panouri.

 

Beneficiile panourilor solare

          Pentru o gospodărie mare, un panou solar nu este mult mai scump decât un sistem electric sau pe gaz. În funcție de locație și de cantitatea de apă caldă menajera utilizată, economisirea curentului electric sau a gazelor naturale diferă, dar putem estima ca perioadă de amortizare între 2-6 ani.

   Nivelul economiilor realizabile prin utilizarea panourilor solare cu tuburi vidate supraconductoare poate atinge procentul de 100% din factura combustibilului clasic utilizat pentru obținerea energiei termice. Atingerea acestui nivel presupune, în schimb, o investiție majoră, amortizabilă la rândul ei într-o perioada mai îndelungată. Exista un echilibru între o valoare rezonabilă a investiției, economiile realizate și perioada de amortizare.

În timpul verii costurile se reduc cu 90-100%, ajungând ca încălzirea apei menajere să fi gratis. Primăvara și toamna aceste costuri se reduc cu cel puțin 60%. Ceea ce face ca astfel de panouri solare să-și merite banii.

Un panou solar cu rezervor destinat încălzirii apei calde menajere încălzește, zilnic, o cantitate medie echivalentă cu capacitatea rezervorului, la o temperatură de 60-65°C. În lunile de iarnă, pentru că ziua e mult mai scurtă, temperatura apei ajunge între 15-45°C. Vara, în zilele însorite, temperatura poate ajunge la peste 90°C.

Spre deosebire de panourile solare plane, panourile cu tuburi vidate funcționează datorita razelor difuze și în zilele înnorate. Desigur, eficiența va fi mai scăzută față de o zi însorită. Nu contează daca este frig sau nu, atât timp cât este soare (lumină) afară.

Mai mult, instalațiile profesionale sunt concepute pentru a rezista la temperaturi de până la -35°C. Chiar și în astfel de condiții se poate obține o temperatură foarte bună a apei calde menajere, dar numai atât timp cât este soare. În România, din cauza iernilor cu temperaturi frecvente sub 0°C, se recomandă utilizarea sistemelor cu circuit închis cu glicol sau setarea controller-ului pentru a menține temperatura constantă în boiler și pentru a circula apa caldă prin țevi.

 

Beneficiile panourilor fotovoltaice

Specialiștii au realizat un calcul despre producţia de energie a panourilor fotovoltaice. Astfel, un kit fotovoltaic de 2 kW, compus din opt panouri de 250 W– care este cel mai solicitat – produce vara 1,6 kWh pe oră, astfel că într-o zi se realizează 16 kWh. Iarna, producţia este de 1,4 kW pe oră din cauză că soarele răsare mai târziu şi apune mai devreme, plus că transmite mai puţină energie. De asemenea, se întâmplă ca foarte multe zile soarele să nu apară deloc, astfel că celulele fotovoltaice nu vor produce nimic.

Specialiştii au calculat că acest kit de 2kW produce lunar circa 173 kWh primăvara, 480 kWh vara, 230 kWh toamna, în vreme ce iarna doar 38 kWh.

Pentru un kit de panouri fotovoltaice de 2kW trebuie instalate pe casă 8-10-12 panouri fotovoltaice care produc curent electric.

Cine îşidoreşteşi 2 kW „termici“, adică şi apă caldă, atunci mai trebuie instalat un singur panou solar cu tuburi vidate şi încălzitor.

Pentru o producţie de 400 kWh pe lună ar fi necesar kitul de 5 kW, care asigură energia necesară pentru nouă luni din an, în timp ce iarna asigură doar 75% din consum.

Astfel, pentru un număr de opt panouri de 2 kW costurile ar fi de 1.280 de euro, iar pentru 5 kW ar ajunge la 3.200 de euro.De asemenea, trebuie menţionat că preţurile pot varia cu 20% în funcţie de marcă, iar eficienţainstalaţiilor depinde de sistemele folosite (thin film, monocristaline sau policristaline).

Un kit panouri fotovoltaice complet de 2 kW, cu invertor, controller, baterii şi cabluri costă, la aceeaşi firmă, 5.280 euro, plus 500 de euro manopera la instalare.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

ZILE NAȚIONALE: Djibouti
Marti, Iunie 27, 2017 03:45 AM

Djibouti, cu denumirea oficială Republica Djibouti (Republique de Djibouti/Jumhuriyat Jibuti), sărbătorește, la 27 iunie, Ziua națională (aniversarea independenței, obținută în 1977), conform site-ului Ministerului Afacerilor Externe.

CITATUL ZILEI
Marti, Iunie 27, 2017 03:30 AM

"Iertăm atâta timp cât iubim. " - La Rochefoucauld, "Reflexii sau sentințe și maxime morale" (Cugetări franceze, Colecția Cogito, Ed. Albatros, 1982)

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iunie
Marti, Iunie 27, 2017 03:15 AM

Premierul Republicii Moldova s-a întâlnit cu delegația României la APCE și a insistat asupra prelungirii gazoductului Iași-Ungheni
Marti, Iunie 27, 2017 03:07 AM

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, s-a întâlnit luni la Strasbourg cu delegația României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), condusă de senatorul Titus Corlățean, informează guvernul de la Chișinău într-un comunicat trimis AGERPRES.

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iunie
Marti, Iunie 27, 2017 03:00 AM

Este a 178-a zi a anului 2017.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
27 Jun, 00:21 Jos comunismu din scoli
Democrat a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Dacă judecam reusitele din plan profesional după calitatea vieții de familie atunci dinu trebuie sa nu mai iasă în societate. ..A uitat Cum domnul goidescu, despre care tot vorbește așa murdar pe unde apuca și cât de tare poate, a ales sa ascundă adevărul despre starea lui psihica după marele necaz de care a avut parte! Întrebat, în calitatea de director , la una din inspecțiile la clasa ale lui dinu despre starea lui psihica, a ales sa fie domn si sa ascundă prostiile pe care le făcea. ..josnic dinule ce faci acum legandu-te de tatăl sau
26 Jun, 23:50 razbunare
marcu camataru a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Ati facut campanie pentru Dobrita, l-ati votat, m-ati vrut la scoala! Lasa ca va arat eu! Cel mai prost director, asta o sa aveti!
26 Jun, 23:43 Rusine
tot profesor titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Ghici ghicitoarea mea: cine se ascunde in spatele acestui comentariu plin de mizerii? Toata lumea stie ca frustratul fost director Dinu, care sufera de sindromul strutului si are impresia ca daca se ascunde, lumea nu stie cine a scris. Nu te-ai saturat sa improsti cu venin in toate partile? Nu-ti mai schimbi strategia asta de a denigra numele celor care ar putea sa conduca scoala asta si care ar face o treaba mult mai buna decat tine? Mai bine fa-ti orele, ca s-au saturat copiii de povesti cu porumbei si cu pescuit si de luat note din burta. Ne-am saturat de tine ca de mere padurete. Lasa-neeeee, lasa-neeee!!!!
Google PageRank Checker