27 de ani
de presa libera
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:30 PM

Economic

Cum reduci costurile facturilor la energie cu până la 100%

Economic  |
27.04.2017, 00:00
1660

   Facturile la energia electrică și gaze îți dau bătăi de cap? Atunci este cazul să apelezi la panouri solare pentru încălzirea apei calde și panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică. Deși multă lume ți-a spus că utilizarea acestor instalații este un profitabilă este cazul să înțelegi exact care sunt beneficiile acestor panouri.

 

Beneficiile panourilor solare

          Pentru o gospodărie mare, un panou solar nu este mult mai scump decât un sistem electric sau pe gaz. În funcție de locație și de cantitatea de apă caldă menajera utilizată, economisirea curentului electric sau a gazelor naturale diferă, dar putem estima ca perioadă de amortizare între 2-6 ani.

   Nivelul economiilor realizabile prin utilizarea panourilor solare cu tuburi vidate supraconductoare poate atinge procentul de 100% din factura combustibilului clasic utilizat pentru obținerea energiei termice. Atingerea acestui nivel presupune, în schimb, o investiție majoră, amortizabilă la rândul ei într-o perioada mai îndelungată. Exista un echilibru între o valoare rezonabilă a investiției, economiile realizate și perioada de amortizare.

În timpul verii costurile se reduc cu 90-100%, ajungând ca încălzirea apei menajere să fi gratis. Primăvara și toamna aceste costuri se reduc cu cel puțin 60%. Ceea ce face ca astfel de panouri solare să-și merite banii.

Un panou solar cu rezervor destinat încălzirii apei calde menajere încălzește, zilnic, o cantitate medie echivalentă cu capacitatea rezervorului, la o temperatură de 60-65°C. În lunile de iarnă, pentru că ziua e mult mai scurtă, temperatura apei ajunge între 15-45°C. Vara, în zilele însorite, temperatura poate ajunge la peste 90°C.

Spre deosebire de panourile solare plane, panourile cu tuburi vidate funcționează datorita razelor difuze și în zilele înnorate. Desigur, eficiența va fi mai scăzută față de o zi însorită. Nu contează daca este frig sau nu, atât timp cât este soare (lumină) afară.

Mai mult, instalațiile profesionale sunt concepute pentru a rezista la temperaturi de până la -35°C. Chiar și în astfel de condiții se poate obține o temperatură foarte bună a apei calde menajere, dar numai atât timp cât este soare. În România, din cauza iernilor cu temperaturi frecvente sub 0°C, se recomandă utilizarea sistemelor cu circuit închis cu glicol sau setarea controller-ului pentru a menține temperatura constantă în boiler și pentru a circula apa caldă prin țevi.

 

Beneficiile panourilor fotovoltaice

Specialiștii au realizat un calcul despre producţia de energie a panourilor fotovoltaice. Astfel, un kit fotovoltaic de 2 kW, compus din opt panouri de 250 W– care este cel mai solicitat – produce vara 1,6 kWh pe oră, astfel că într-o zi se realizează 16 kWh. Iarna, producţia este de 1,4 kW pe oră din cauză că soarele răsare mai târziu şi apune mai devreme, plus că transmite mai puţină energie. De asemenea, se întâmplă ca foarte multe zile soarele să nu apară deloc, astfel că celulele fotovoltaice nu vor produce nimic.

Specialiştii au calculat că acest kit de 2kW produce lunar circa 173 kWh primăvara, 480 kWh vara, 230 kWh toamna, în vreme ce iarna doar 38 kWh.

Pentru un kit de panouri fotovoltaice de 2kW trebuie instalate pe casă 8-10-12 panouri fotovoltaice care produc curent electric.

Cine îşidoreşteşi 2 kW „termici“, adică şi apă caldă, atunci mai trebuie instalat un singur panou solar cu tuburi vidate şi încălzitor.

Pentru o producţie de 400 kWh pe lună ar fi necesar kitul de 5 kW, care asigură energia necesară pentru nouă luni din an, în timp ce iarna asigură doar 75% din consum.

Astfel, pentru un număr de opt panouri de 2 kW costurile ar fi de 1.280 de euro, iar pentru 5 kW ar ajunge la 3.200 de euro.De asemenea, trebuie menţionat că preţurile pot varia cu 20% în funcţie de marcă, iar eficienţainstalaţiilor depinde de sistemele folosite (thin film, monocristaline sau policristaline).

Un kit panouri fotovoltaice complet de 2 kW, cu invertor, controller, baterii şi cabluri costă, la aceeaşi firmă, 5.280 euro, plus 500 de euro manopera la instalare.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Inflamația "antrenează" pielea pentru o însănătoșire mai rapidă (studiu)
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:18 PM

Procesele inflamatorii cutanate "antrenează" pielea pentru a se putea însănătoși mai repede în urma unor eventuale leziuni, potrivit unui studiu publicat de revista Nature și citat de EFE.

Regele Mihai continuă să fie sub supravegherea medicilor, urmând tratamentul obișnuit
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:07 PM

Regele Mihai continuă să fie sub supravegherea permanentă a medicilor, urmând tratamentul obișnuit, a informat Casa Regală.

Pilotul care a aterizat forțat cu avionul lângă Vințu de Jos a murit
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:00 PM

Pilotul care a aterizat forțat sâmbătă cu un avion de agrement de mici dimensiuni în zona localității Vințu de Jos a murit duminică, la o clinică din Târgu Mureș.

Moscova denunță "bombardamentele barbare" de la Raqqa, comparându-le cu cele asupra Dresdei din 1945
Duminica, Octombrie 22, 2017 15:53 PM

Rusia a denunțat vehement duminică "bombardamentele barbare" ale coaliției conduse de SUA asupra orașului Raqqa - fief al grupării jihadiste Statul Islamic în Siria cucerit în această săptămână - care au făcut "mii" de victime civile și care, potrivit ei, amintesc de bombardamentele aliaților asupra orașului german Dresda, în februarie 1945, relatează AFP.

Deputatul PNL Florin Roman: În rândul întâi trebuie să stea cei care aduc voturi PNL
Duminica, Octombrie 22, 2017 15:27 PM

O țară ca afară va exista atunci când va exista un comportament ca afară, iar în rândul întâi în PNL trebuie să stea cei care aduc voturi partidului, a declarat, duminică, deputatul liberal Florin Roman.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker