27 de ani
de presa libera
Sambata, August 19, 2017 23:26 PM

Economic

Cum reduci costurile facturilor la energie cu până la 100%

Economic  |
27.04.2017, 00:00
1557

   Facturile la energia electrică și gaze îți dau bătăi de cap? Atunci este cazul să apelezi la panouri solare pentru încălzirea apei calde și panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică. Deși multă lume ți-a spus că utilizarea acestor instalații este un profitabilă este cazul să înțelegi exact care sunt beneficiile acestor panouri.

 

Beneficiile panourilor solare

          Pentru o gospodărie mare, un panou solar nu este mult mai scump decât un sistem electric sau pe gaz. În funcție de locație și de cantitatea de apă caldă menajera utilizată, economisirea curentului electric sau a gazelor naturale diferă, dar putem estima ca perioadă de amortizare între 2-6 ani.

   Nivelul economiilor realizabile prin utilizarea panourilor solare cu tuburi vidate supraconductoare poate atinge procentul de 100% din factura combustibilului clasic utilizat pentru obținerea energiei termice. Atingerea acestui nivel presupune, în schimb, o investiție majoră, amortizabilă la rândul ei într-o perioada mai îndelungată. Exista un echilibru între o valoare rezonabilă a investiției, economiile realizate și perioada de amortizare.

În timpul verii costurile se reduc cu 90-100%, ajungând ca încălzirea apei menajere să fi gratis. Primăvara și toamna aceste costuri se reduc cu cel puțin 60%. Ceea ce face ca astfel de panouri solare să-și merite banii.

Un panou solar cu rezervor destinat încălzirii apei calde menajere încălzește, zilnic, o cantitate medie echivalentă cu capacitatea rezervorului, la o temperatură de 60-65°C. În lunile de iarnă, pentru că ziua e mult mai scurtă, temperatura apei ajunge între 15-45°C. Vara, în zilele însorite, temperatura poate ajunge la peste 90°C.

Spre deosebire de panourile solare plane, panourile cu tuburi vidate funcționează datorita razelor difuze și în zilele înnorate. Desigur, eficiența va fi mai scăzută față de o zi însorită. Nu contează daca este frig sau nu, atât timp cât este soare (lumină) afară.

Mai mult, instalațiile profesionale sunt concepute pentru a rezista la temperaturi de până la -35°C. Chiar și în astfel de condiții se poate obține o temperatură foarte bună a apei calde menajere, dar numai atât timp cât este soare. În România, din cauza iernilor cu temperaturi frecvente sub 0°C, se recomandă utilizarea sistemelor cu circuit închis cu glicol sau setarea controller-ului pentru a menține temperatura constantă în boiler și pentru a circula apa caldă prin țevi.

 

Beneficiile panourilor fotovoltaice

Specialiștii au realizat un calcul despre producţia de energie a panourilor fotovoltaice. Astfel, un kit fotovoltaic de 2 kW, compus din opt panouri de 250 W– care este cel mai solicitat – produce vara 1,6 kWh pe oră, astfel că într-o zi se realizează 16 kWh. Iarna, producţia este de 1,4 kW pe oră din cauză că soarele răsare mai târziu şi apune mai devreme, plus că transmite mai puţină energie. De asemenea, se întâmplă ca foarte multe zile soarele să nu apară deloc, astfel că celulele fotovoltaice nu vor produce nimic.

Specialiştii au calculat că acest kit de 2kW produce lunar circa 173 kWh primăvara, 480 kWh vara, 230 kWh toamna, în vreme ce iarna doar 38 kWh.

Pentru un kit de panouri fotovoltaice de 2kW trebuie instalate pe casă 8-10-12 panouri fotovoltaice care produc curent electric.

Cine îşidoreşteşi 2 kW „termici“, adică şi apă caldă, atunci mai trebuie instalat un singur panou solar cu tuburi vidate şi încălzitor.

Pentru o producţie de 400 kWh pe lună ar fi necesar kitul de 5 kW, care asigură energia necesară pentru nouă luni din an, în timp ce iarna asigură doar 75% din consum.

Astfel, pentru un număr de opt panouri de 2 kW costurile ar fi de 1.280 de euro, iar pentru 5 kW ar ajunge la 3.200 de euro.De asemenea, trebuie menţionat că preţurile pot varia cu 20% în funcţie de marcă, iar eficienţainstalaţiilor depinde de sistemele folosite (thin film, monocristaline sau policristaline).

Un kit panouri fotovoltaice complet de 2 kW, cu invertor, controller, baterii şi cabluri costă, la aceeaşi firmă, 5.280 euro, plus 500 de euro manopera la instalare.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Campionatul Angliei - Arsenal Londra, învinsă în deplasare
Sambata, August 19, 2017 23:07 PM

Echipa Arsenal Londra a fost învinsă la limită în deplasare, cu scorul de 1-0, de formația Stoke City, într-o partidă din cadrul etapei a 2-a a campionatului de fotbal al Angliei, disputată sâmbătă seara.

Ludovic Orban: Actualul guvern distribuie resurse pe care nu le are
Sambata, August 19, 2017 22:28 PM

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, și-a manifestat, sâmbătă, îngrijorarea față de creșterea gradului de îndatorare al României, el afirmând că actualul guvern "distribuie resurse pe care nu le are".

Ciclism: Turul Spaniei - Rohan Dennis, lider după prima etapă
Sambata, August 19, 2017 22:19 PM

Cea de-a 72-a ediție a Turului ciclist al Spaniei a debutat sâmbătă, la Nimes (Franța), cu un contra-cronometru pe echipe, pe distanța de 13,7 km, la finalul căruia australianul Rohan Dennis a preluat tricoul roșu rezervat liderului clasamentului general.

Torje și Grozav au marcat în campionatul Turciei
Sambata, August 19, 2017 21:36 PM

Jucătorii români Gabriel Torje și Gheorghe Grozav au marcat câte un gol pentru echipa lor, Karabukspor, în partida câștigată pe teren propriu, cu scorul de 3-1, în fața formației Istanbul Basaksehir, sâmbătă, în cadrul etapei a doua a campionatului de fotbal al Turciei.

Proetnica: Zeci de copii și-au pus la încercare imaginația în cadrul unor ateliere creative diverse
Sambata, August 19, 2017 21:20 PM

Zeci de copii s-au perindat, timp de două zile, în cetatea Sighișoarei, în cadrul unor ateliere creative unde, indiferent de etnie, s-au aflat împreună cu reprezentanții Asociației Lumea Bună, aflați pentru prima oară la "Proetnica", festival aflat acum la cea de-a XV-a ediție.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
19 Aug, 22:24 Incredibil
Ionescu o a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Nu cred!!E o farsă!!!????
19 Aug, 22:04 Despre revocari
Profesor,fost director a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Orice nas isi are nașul
19 Aug, 20:05 Genunche
Vica a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Ministrul, in loc sa se intereseze de manuale si inceperea in bune conditii a noului an scolar s-a gandit la o noua prostie- revocarea celor 13 inspectori generali. Domnule prim mimistru , acesta este motivul sa-l destituiti pe Liviu Pop, daca se poate, tot prin fax. Liderii de sindicat ce fac? Sau le este frica de ,,sef``? Noi l-am facut ministru, cu cotizatia de la sindicat!
Google PageRank Checker