Partidul condus de Liviu Dragnea pierde tot mai multe procente de la lună la lună, astfel că, faţă de momentul alegerilor parlamentare din 2016, a scăzut în preferinţele electoratului cu peste 16 procente. O parte din acestea s-au contabilizat în dreptul Partidului Naţiona Liberal şi Uniunii Salvaţi România, altele la par­tenerii de coaliţie ai social-democraţilor, liberal-democraţii conduşi de Călin Popescu Tă­riceanu.

Potrivit unui sondaj IMAS, prezentat de reprezentanţii USR, Partidul Social Democrat ar fi pierdut 16,9% în intervalul decembrie 2016-februarie 2018. În raport cu luna decembrie 2017, adică înainte de implementarea „revoluţiei fiscale”, PSD a pierdut 3,8%, ajungând la 28,6%. Partidul Naţional Liberal a ajuns de la 20%, cât avea la alegerile parlamentare din decembrie 2016, la 29,4%, iar în ultimele trei luni a crescut cu 2,3%. Uniunea Salvaţi România a înregistrat, de asemenea, o creştere: de la 8,9% în decembrie 2016, la 11,2% în fe­bruarie 2018, după ce, pe parcursul anului trecut, a cunoscut o uşoară scădere. Procente în plus s-au contabilizat în ultimele luni şi în dreptul partenerilor de guvernare ai social-democraţilor, liberal-democraţii. Alianţa Libe­ralilor şi Democraţilor a ajuns la 10,6%, faţă de 5,6%, cât avea la alegerile parlamentare.

O scădere a înregistrat, însă, partidul condus de ex-preşedintele Traian Băsescu. Partidul Miş­carea Populară are acum 4,6% în sondaje, faţă de 5,4%, cât a avut în decembrie 2016.

Romanescu: „Înţelegem nevoile oamenilor!“

Dacă pe social-democraţi nu pare a-i interesa prea mult aceste rezultate, fiind mult prea preocupaţi să-i asigure lui Liviu Dragnea o domnie cât mai lungă în fruntea partidului, rezultatele sondajului de opinie provoacă reacţii diferite printre partidele din opoziţie.

Astfel, preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Liberal, deputatul Cris­tinel Romanescu, este de părere că sondajele de opinie din ultima perioadă confirmă jus­teţea po­liticii paşilor mărunţi adoptată de PNL. Mai mult, Partidul Naţional Liberal „de­monstrează încă o dată că este aproape de nevoile oamenilor şi le reprezintă interesele în faţa abuzurilor actualei puteri“, transmite acesta, prin intermediul unui comunicat de presă.

„Sondajele de opinie din ultima vreme confirmă acurateţea politicii paşilor mărunţi, adoptată de partidul nostru, în construirea unei opoziţii eficiente şi dure la o guvernare discreţionară şi dispreţuitoare la adresa României. Cu ochii permanent pe acţiunile puterii, reuşim să identificăm tarele majorităţii actuale şi susţinem cu tărie opinia conform căreia măsurile luate de PSD-ALDE sabotează în realitate statul de drept. Schimbările permanente din actul de guvernare crează imaginea unei ţări instabile politic, nefuncţionale la nivelul instituţiilor statului. De asemenea, partidul nostru a criticat permanent deciziile fiscale care au îngropat economia românească. Protestăm faţă de propaganda ieftină dusă de PSD în rândul populaţiei, creând iluzia unei bunăstări neaşteptate, timp în care toate semnalele interne şi externe transmit informaţii legate de intrarea României într-o criză economică inerentă. Datele Institutului Naţional de Statistică, dar şi ale Comisiei Europene, au confirmat analizele PNL privind creşterea economică nesănătoasă, nesustenabilă, bazată pe consum. Imaginea Romaniei nu oferă încredere nici pentru statele mem­bre UE, de a ne considera un aliat de nădejde şi demn de luat în seamă, şi nici pentru investitorii străini, pentru care instabilitatea reprezintă un semnal serios de alarmă”, afirmă Romanescu.

Liderul liberal buzoian mai spune că PNL îşi va continua munca susţinută în interesul românilor: “Drept urmare, politi­ca PNL, ca partid de opoziţie, se dovedeşte a fi una raţională, res­ponsabilă, rezervată şi mai aproape de realitatea existentă în România. Muncim susţinut pentru a reda încrederea românilor în forţele proprii. Muncim susţinut pentru a împlini dorinţele românilor. Acest fapt este demonstrat de intenţia de vot exprimată în sondajele de opinie din ultimele luni. Muncim susţinut în conti­nuare, pentru a ne recăpăta indentitatea naţională”, spune pre­şe­dintele organizaţiei jude­ţene a Partidului Naţional Li­beral, deputatul Cristinel Roma­nescu.

Bădulescu: „Orice am discuta cu PNL ziua, seara ar ajunge la PSD“

Reprezentanţii Partidului Miş­­ca­rea Populară, formaţiune politică indicată de respectivul sondaj de opinie ca fiind în scădere de popularitate, au adoptat drept tactică atacul public asupra libe­ralilor.

Astfel, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată vineri, la sediul PMP Buzău, se­na­torul Dorin Bădulescu a declarat că lipsa unei opoziţii unite de dreapta la judeţul Buzău ar fi cauzată de blatul pe care  conduce­rea liberală l-ar avea cu social-democraţii pe plan local: “Relaţia PMP cu PNL nu există în acest moment în judeţul Buzău, pentru că orice am discuta cu ei ziua, seara ar ajunge la PSD. Şi nu din partea noastră ar ajunge la PSD, să fie foarte clar. Aceasta este singura noastră impresie despre conducerea PNL la momentul de faţă şi în general. Practic, dintr-un partid mare de opoziţie ce ar fi putut fi PNL în momentul de faţă, a ajuns o anexă a PSD şi este evident lucrul acesta. Ce să discut eu cu ei? Ce aş putea discuta?”, a spus Bădulescu.

 

 

Mai mult decât atât, preşe­din­tele organizaţiei judeţene a Partidului Mişcarea Populară, de­putatul Adrian Mocanu, sus­ţine că singurii care fac opoziţie sunt reprezentanţii PMP, iar pe liberali i-a acuzat de o colaborare strânsă cu social-democraţii:  „Nu ai cum să faci la Buzău o opoziţie unită, atât timp cât asociatul domnului Romanescu este numit şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Vă daţi seama singuri care sunt interesele şi jocurile acolo. În schimb, în Consiliul Local Municipal noi ne-am abţinut la votarea bugetului, aşa cum am şi spus mai devreme“, a precizat Mocanu.

Prezent la conferinţa de presă de la Buzău, preşedintele executiv al Partidului Mişcarea Populară, deputatul Eugen Tomac, a confirmat lipsa unei opoziţii unite, dar şi absenţa unui dialog constructiv între for­maţiunile declarate de dreapta de pe eşicherul politic din România, întărind astfel acu­zaţiile de colaborare ale PNL cu PSD lansate de Mocanu şi de Bădulescu.

Tomac spune că parteneriatul  PNL-PSD ar fi extrem de vizibil pe plan local şi, mai mult decât, atât ar funcţiona de mult timp şi la nivel central, cele două partide votând, cot la cot în Parlamentul României, tot felul de proiecte sensibile pentru români: „Vreau să vă mai dau un exemplu concret legat de serio­zitatea cu care tratează PNL temele de interes major pentru electoratul de dreapta. Şi nu merg nici spre USL şi nici spre altă perioadă, rămân în anul 2017, când la propunerea PMP în Parlament, am insistat să adoptăm o lege cu privire la reducerea numărului de parlamentari la 300. Singurele partide care au votat împotrivă au fost PSD şi PNL. Deci nu plec decât de la acest exemplu foarte concret. Nu mă poate convinge nimeni că, în ceea ce priveşte temele serioase ce ţin de reforma parlamentară şi nu numai, cele două partide sunt ca nişte surori. Şi exemplul cel mai concret este acest test pe care l-am dat”,  a spus Tomac.

 

2 COMENTARII

  1. Eu cred că sintagma, „unii deștepți și alții proști” ar trebui înlocuită cu, mai originala afirmație băsesciană. „unii tâmpiți și alții idioți”, apelative așezate ierarhic.De ce?Pentru că deștepții n-au cum să empatizeze cu proștii prin natura lor, iar proștii în nici un caz pentru că nu-i înțeleg. Când doi oameni politici nu ajung la o platformă comună de idei(măcar una) înseamnă sunt așa cum a spus băse! Aceștia ar trebui să se lase de politică…Iluzie, e imposibil. Ei își spun politicieni și rămân așa în continuare…Din păcate, noi cam avem noroc de ei..

  2. Anumite niveluri de pricepere îi separă pe unii de alții. Mai clar spus e greu să aduni două categorii de oameni –unii deștepți și alții proști–care să facă în comun O TREABĂ, MAI ALES, UNA POLITICĂ…

Comments are closed.